2017-09-03 Airborne wandeltocht

Airborne Wandeltocht blijft bijzonder

 Op 2 september 2017 nam WIEGO met 54 deelnemers weer deel aan de 71e Airborne-wandeltocht. Om even half tien kon  de bus vlakbij de startlocatie  worden geparkeerd. De eerste deelnemers waren al gestart. De mensen die de 40 kilometer lopen mochten al vanaf 7.00 uur starten. Wie voor 10, 15 of 25 kilometer had gekozen, moest wachten tot 9.30 uur. De groepen vertrokken pas na 11.00 uur. Deze herdenkingstocht voor de Slag om Arnhem wordt traditiegetrouw op de eerste zaterdag van september gehouden. In 1947 hield de Politie Sportvereniging Renkum voor het eerst een herdenkingsmars voor degenen die gestreden hebben voor vrijheid, met name rond Oosterbeek. Net als vorig jaar zijn er Airborne veteranen te gast bij de herdenkingsmars. Vorig jaar waren er vijf hoogbejaarde oudstrijders bij. Dit jaar waren het er zeven. Ze waren vrijdag aangekomen in hun hotel in Doorwerth. Marsleider Wilma Luckel verwachtte geen bijzonderheden deze zaterdag. De weersomstandigheden waren goed.

De verwachting was dat er rond de 33.000 wandelaars zouden meedoen aan de herdenkingsmars. Uit- eindelijk kwamen er 31.732 wandelaars. In totaal komen er zo’n 60.000 mensen deze zaterdag naar het dorp ten westen van Arnhem. Volgens marsleider Wilma Luckel kon zaterdagmiddag om vijf uur eigenlijk geen bijzonderheden vermelden. ,,Tot nu is alles voorspoedig verlopen.” En dat bevestigden ook wandelaars.  ,,De sfeer onderweg was heerlijk”, zegt Geert Janssen uit Elst bij de finish op sportpark Hartenstein. Hij heeft net een ‘wing’ opgehaald met daarop het getal 47. ,,Dik 50 jaar geleden deed ik voor het eerst mee. Ik heb een enkele editie gemist”, vertelt de Betuwenaar. Tineke Werner uit Ede geniet ervan dat er zo veel jonge mensen en kinderen meedoen aan de Airborne Wandeltocht. ,,Zo houd je de herinnering aan de Slag om Arnhem op de been.” Zij loopt al voor de zeventiende keer mee. ,,En elke keer blijft de Airborne Wandeltocht bijzonder.” Meedoen op de eerste zaterdag van september hoort erbij als je in Arnhem of omgeving opgroeit, zegt Chris Wienk (25 jaar). ,,Ik woon nu wel in Amsterdam maar ik kom elk jaar terug naar Oosterbeek om mee te doen. Dat is traditie.” Vier deelnemers hebben geen enkele editie gemist. Zij deden voor de 71ste keer mee aan de wandelmars. Vorig jaar had de organisatie van de wandeltocht gekozen voor één parkeerterrein in Wolfheze. De toestroom was toen vanwege de feestelijke 70ste editie van de tocht echter zo groot dat er een file ontstond op de snelweg A12. Nu konden wandelaars hun auto niet alleen neerzetten op het terrein aan de Wolfhezerweg, maar ook aan de Boersberg in Doorwerth. Dat veroorzaakte later op de dag wel wat hinder voor de passerende wandelaars die 25 of 40 kilometer liepen omdat de vertrekkende auto’s tegen de wandelaars in reden.