2017-09-10 Herfsttocht Vlissingen

Herfsttocht van Wsv. W.I.K. te Vlissingen 

Op zondag 10 september ging WIEGO met de bus naar Vlissingen om daar deel te nemen aan de Herfsttocht van wsv W.I.K. (Willen Is Kunnen). De start was vanuit gebouw Ons Plekje van deze vereniging in de wijk Pauwenburg. Deze locatie is niet zo ver van de Kanovijver van waaruit de andere vereniging (D.V.T.) zijn Strand en Duintocht organiseert. Toch was dit een heel andere tocht met een compleet ander parkoers.

Nadat was ingeschreven en (bijna) iedereen zijn startkaart had gekregen gingen iets na kwart over tien de eerste lopers van WIEGO van start. De afstanden 20 en 30 km liepen gelijk op met de 15 km tot de grote rust. Die was op het startpunt en daar was voor de 15 km-afstand ook de finish. Daar tussen waren w rustmogelijkheden. Voor de 30 km was er na deze centrale rust nog één rustplaats. De route ging via enige wandelpaden en straten de wijk Pauwenburg uit en fraaie natuurpaden richting Middelburg. Deze paden waren voornamelijk oude landwegen met naar Walchers en Zuid-Bevelands gebruik heggen ter afscheiding van de landerijen en weiden

Een de eerste stop was na ca. 5 km bij zwembad Vrijburg. Dat ligt buiten Middelburg. Daarna werd de oude rijksweg langs het Kanaal door Walcheren gevolgd tot voorbij West-Souburg. Hier werd het kanaal overgestoken naar Oost-Souburg via een oude gietijzeren draaiburg en werd verder het kanaal gevolgd richting het station van Vlissingen en het fiets-/voetveer naar Breskens. In het station was na ca. 10 km in de voormalige restauratie (nu restaurant Koko) de tweede rustmogelijkheid was. Verder leidde het parkoers via de sluizen en over de Scheldedijk met uitzicht op de voormalige werf van De Schelde (nu Damen Shipyard) en langs de molen bij de voormalige marinierskazerne en museum het Arsenaal naar de binnenhaven van Vlissingen.

Daarna ging het langs het standbeeld van Michiel de Ruijter en over de boulevards De Ruijter, Bankert en Evertsen. Daar waren te bewonderen de sociëteiten van het Belgische en Nederlandse loodswezen, de gevangentoren (thans een restaurant), de kantoren van het Belgische en Nederlandse loodswezen, de voormalige zeevaartschool (te herkennen aan het borstbeeld van Michiel de Ruijter boven de ingang, de Leeuwentrap en het gebouw van voormalig hotel Brittanica. Daarna werd ter hoogte van het windorgel over het fietspad door de duinen gelopen langs het Nollenbos (met de Kanovijver). Na de Nollendijk ging men bij de tennisbanen via een trap de duinen af. (Ik zag nu voor het eerst waar de Nollendijk ligt). Via het Nollebos en de Sloeweg werd daarna de startlocatie bereikt op ca. 15 km voor de (grote) rust).

Na deze rust ging de route van de 20 en 30 km  verder door een ander deel van de wijk Pauwenburg naar de duinen. En over het duinpad liep men naar café Duinlust bij Dishoek. Al eerder was de 20 km afgeslagen. Bij Duinlist (op ca. 20 km) was de vierde en laatste rustmogelijkheid. Daarna voerde de route verder achter de duinen onder meer langs het voormalige pompstation. Hierna gingen we niet meer de duinen in, maar via Klein-Valkenisse door “de polder” weer terug naar Vlissingen. Aan de rand van Vlissingen werd waar aangesloten op het parkoers van de 20 km Tenslotte werden nog wat parken en groenstroken doorkruist.

Om iets na kwart vóór vier kwam ik terug. Omdat er ter hoogte van Kruiningen wegwerkzaamheden waren, was de autoweg over een flinke afstand vandaar afgesloten en moest er omgereden worden via de oude (tweebaans) rijksweg. Vandaar dat besloten was om al om 4 uur te vertrekken, Dar kon makkelijk omdat alleen Ad Stevens en ik 30 km liepen en de andere leden kortere afstanden en iedereen al binnen was. Door de filevorming was de vertraging bijna drie kwartier zodat wij een half uur later op de diverse uitstappunten waren. Desondanks was iedereen tevreden. Met name omdat het prachtig najaarsweer was met zelfs een zonnetje.

Hans v.d. Bruggen