2018-05-19 – De Franse Slag

KAPELLE – 5E DE FRANSE SLAG 

Zaterdag 19 mei op naar Kapelle. Daar liepen we deze wandeltocht. Twee jaar terug heb ik de aanleiding van deze tocht al eens beschreven. Voor 9.30 uur waren we al in Kapelle, want ik wilde optocht met historische legervoertuigen niet missen. Na een welkomst woord van de Burgemeester begon met een muziekkorps voorop deze optocht .Eerst een oud leger Opeltje met het embleem van het Franse 271e Regiment Infanterie dat hier gevochten heeft. Ook zagen we nog een tank van het Nederlandse leger met huzaren aan de bediening.

Toen naar dorpshuis De Vroone voor de inschrijving. Peter en Lia kwamen ook al snel binnen. Na de koffie konden we aan de 15 km. beginnen. De route was aangepast want ten gevolge van de 5e keer kon de enige nog varende houten mijnenveger worden bezocht. Die lag aangemeerd in een buitenhaven van Vlissingen. In 1953 gebouwd maakte een aantal van deze mijnenvegers de Nederlandse kustwateren weer veilig. Dit museumschip heeft als thuishanen Hellevoetsluis. Oud marine personeel geeft uitleg over alles. Hier was ook de rust op 5 km. met stempelpost. Het schip bekeken en de uitleg over hoe het ruimen van die mijnen te werk ging gehoord.

Koffie gedronken, een boterham genomen en toen weer verder. Jammer was dat de route nu een heel stuk langs een drukke Provinciale weg ging. Maar een mens kan niet alles hebben. Op punten waar tijdens de strijd in die dagen iets gebeurd was, bordjes met uitleg en foto’s uit de meidagen van 1940. Onderweg op 12 km. nog een rust bij het Fruitmuseum. Een mooie gelegenheid voor de lunchpauze. Natuurlijk ook op het Ereveld in Kapelle. Hier had 2 dagen terug de herdenking van die strijd plaats gevonden. Heel veel kransen en bloemstukken bij het monument. Bij elkaar een heel kleurrijk gezicht. Opvallend ook een krans van de Duitse ambassade wat bij veel herdenkingen nog niet mogelijk is.

In de richting van Kapelle en Biezelinge. Hier is een klein oorlogsmuseum “VITALITIE“. Hierin vnl. paspoppen met de uniformen van alle bij strijd op Walcheren betrokken strijdkrachten met wat klein ander materiaal. Keurig uit gestald in vitrines. Maar met heel veel lopers die er een kijkje kwamen nemen te vol. Iets verder buiten was weer een re-enactment van voertuigen die in de ochtend in de optocht meereden aangevuld met allerlei ander materiaal wat in de strijd een rol speelde. Hier een poosje rond gekeken en wat foto’s gemaakt. Er zijn toch heel veel mensen die materiaal uit de 2e Wereldoorlog opknappen en in stand houden.

Het dorpshuis was vlak bij. De controle kaarten ingeleverd, sticker en stempel gekregen. Na een drankje weer huiswaarts. Deze week bij elkaar toch weer 83 km. gelopen.

Arie de Bloeme.