2018-05-26 Heuvelrugwandeltocht

Heuvelrugwandeltocht 2018 Veenendaal

Zaterdag 26 mei 2018 ging WIEGO met een volle bus richting Veenendaal om daar weer de Heuvelrugtocht te lopen. De Utrechtse heuvelrug is een stuwwal die is gevormd in de voorlaatste ijstijd, ongeveer 150.000 jaar geleden. Landijs kwam vanuit Scandinavië deze kant op en stuwde de bodem op tot een heuvel. Deze heuvels vormen nu het prachtige, bosrijke natuurgebied De Utrechtse Heuvelrug. Tijdens de Heuvelrugwandeltocht kun je dit gebied uitgebreid ontdekken. Af en toe moet je flink klimmen, maar de mooie vergezichten op de top maken de inspanningen meer dan waard. Je loopt niet alleen door de natuur, want je doet ook een plaats als Amerongen aan. De tocht kent diverse hoogtepunten, sommige letterlijk. Vanaf de Elsterberg heb je een prachtig uitzicht richting Amersfoort. Nadat je bovenop de Amerongseberg van een prachtig uitzicht hebt kunnen genieten, wacht je een mooie afdaling.

Dit jaar kreeg de tocht nog een extra bijzonder tintje doordat men ‘In het spoor van schrijver en dichters’ liep. De organisatie, Rotaryclub Veenendaal Regio, zorgt langs de route voor rustpunten. Hier kon je gratis koffie, thee, bouillon, frisdrank en water krijgen. Daarnaast kun je bij diverse horecagelegenheden terecht voor eten en drinken. Met de opbrengst van de tocht worden kwetsbare groepen in de lokale samenleving ondersteund en waar mogelijk bij het evenement betrokken.

Net na de start gingen de eerste kilometers door Veenendaal. Al snel doken we het bos in en wandelden zo door de mooie natuur van Landgoed Prattenburg naar Amerongen. Bovenop de Amerongse Berg is één van de mooiste uitzichtspunten van de Utrechtse Heuvelrug. Na zo’n 9 kilometer is de eerste rust bij Het Amerongse Berghuis. Deze plek komt erg bekend voor. Dat is terecht. Wij zijn hier vorig jaar gestart voor de Maarten Luthertocht. In een ander jaargetijde, dat wel. Vandaar dat niet iedereen het gelijk herkende. Na deze gezellige pauze liepen we verder via de Tabaksschuur die tevens informatiecentrum is van het Utrechts Landschap.

We hobbelden vrolijk verder en kwamen aan in Amerongen. Na Amerongen doken we het bos in en liepen over het Landgoed Zuylenstein en passeerden het Huis Zuylenstein. Na 18 kilometer, en dus flink wat door het bos gelopen te hebben, kwamen we aan bij de parkeerplaats Bergweg. We kregen hier water aangereikt en zaten er kort. We gingen voor het laatste stuk weer aan de wandel. Bos, bos en nog eens bos. Ik wordt er zowaar kriegel van. Zoveel bos. Uiteindelijk na zo’n 22 kilometer bereikten we de verharde weg en zagen de flats van Veenendaal liggen in de verte.

Het is nog een aardig eindje rechtdoor. Maar eerst nog even de laatste rust voor wat fris tegen de warmte. Daarna in één streep naar de finish. Fout dus, we hadden ergens linksaf moeten slaan en dat over het hoofd gezien. Dus verderop alsnog linksaf en kwamen daardoor gelijk bij de startlocatie uit. We kunnen terug kijken op een lange boswandeling Waarbij we veel in het bos liepen en niet zo veel last hadden van het stralend mooi weer.

W.A.N. de Laar.