Weer pech met de 2e Winterserietocht…

Weer pech met de 2e Winterserietocht

Op zaterdag 22 januari 2022 zou door WIEGO de 2e Winterserietocht (seizoen 2021-2022) van deze 50e serie worden georganiseerd. Maar kort van te voren werd duidelijk dat deze tocht weer virtueel (digitaal) moest worden georganiseerd en dus niet fysiek met een startbureau en bepijling. Vanwege de coronamaatregelen moest onder meer de horeca gesloten blijven. En gebouw Mariëndal valt onder de horeca, dus die bleef dicht. Inmiddels hadden zich al een flink aantal wandelaars online voor deze tocht ingeschreven. Die zouden dus zonder nadere kennisgeving voor een gesloten deur staan. Gelukkig waren de mailadressen van deze mensen bekend. En er werd een mailtje naar hen gestuurd met twee mogelijkheden. De ene keuze was dat zij hun geld terug kregen onder inhouding van 50 cent administratiekosten. Maar dan moesten zij wel hun banknummer doorgeven. Een klein aantal heeft voor die mogelijkheid gekozen. De andere optie was dat men de tocht “virtueel” ging lopen en dan de parkoersbeschrijving per mail kreeg toegestuurd. Daarbij was dan ook het inlegvel met stempel voor het wandel/kilometerboekje, een GPX-bestand en een verwijzing naar de site Afstandmeten.nl. Van deze mogelijkheid maakten de meeste wandelaars gebruik. Ook schonk één dame het betaalde deelnamebedrag aan WIEGO, terwijl 2 andere deelnemers hun aanmelding doorschoven naar de 3e Winterserietocht van WIEGO.

Dus net als vorig jaar weer geen fysieke startlocatie met medewerkers, geen controleposten onderweg en ook geen eigen verzorgingsposten. En de horecarustplaatsen alleen voor “Take Away” op de dagen dat zij geopend waren. Daarentegen wel een periode van ruim 2 weken waarin formeel gelopen kon worden. Wilde je de tocht later lopen, dan kon dat natuurlijk ook. Het inschrijfgeld was aangepast en voor alle leden en donateurs van WIEGO zelfs geheel gratis. Natuurlijk viel ook de deelname tegen ten opzichte van wat we de laatste jaren gewend waren. Dit keer waren er totaal 134 deelnemers. Dat was in ieder geval iets meer dan vorig jaar. En uit de reacties, zover wij die kregen, bleek dat die zeer tevreden waren over het afwisselende parkoers en de duidelijke parkoersbeschrijving. Er waren uiteraard geen pijlen opgehangen. Zodoende waren er slechts 2 leden nodig bij de voorbereiding en uitvoering.

Het parkoers van deze 2e Winterserietocht voerde de deelnemers ditmaal door het Valkrustpark en het terrein van het voormalige Laurensziekenhuis aan de Ulvenhoutselaan naar en over het landgoed en park Wolfslaar en via het Ulvenhoutse Voorbos naar de eerste rustmogelijkheid bij restaurant De Fazant. Daarna leidde de route via het Sint Annabos en de Woestenbergseweg richting Bavel en vandaar via de Leeuwerik, het Prinsenbosch en het Burgtsebaantje naar de volgende rustplaats bij grandcafé Fabels bij Molenschot. Verder liepen de wandelaars langs de golfbaan Prinsenbos naar en door het gelijknamige bos en over de landgoederen Valkenberg en Anneville weer naar restaurant De Fazant voor een rustgelegenheid. Na deze rust werd de tocht vervolgd door het Ulvenhoutse Voorbos naar de Bieberg. Daar splitsten de langere afstanden zich nog even af voor een omweg door het Markdal naar de Reeptiend met daarna een rustmogelijkheid bij eetcafé De Zeven Heuveltjes. Waarna de tocht nog even werd voortgezet met een flinke lus door het Mastbos. Hierna werd de kantoorboerderij van Staatsbosbeheer bereikt, aangesloten op de kortere afstanden en langs de rivier De Mark het eindpunt bij Mariëndal aan de Duivelsbruglaan bereikt.

2e Winterserietocht, 22 januari 2022

Vandaag staat de 2de winterserie op het programma. Ik had deze dag in november al vrij genomen om eventueel te helpen, mocht de tocht weer fysiek georganiseerd worden. Maar de besmettingen zijn nog steeds te hoog en evenementen mogen nog niet worden georganiseerd. Gelukkig is er wel een mogelijkheid om de tocht zelf te lopen met een routebeschrijving. Dus daarom ga ik deze winterserie nu lopen op de geplande datum. Ik had deze week de route bij Hans opgevraagd via de mail en ook het wandelplaatje die bij deze tocht hoort. Vanmorgen ben ik al vroeg vertrokken. Eerst heb ik mijn dochter naar station Breda gebracht en daarna ben ik meteen doorgereden naar het Schoolakkerplein. Ik ben om half 9 gestart bij Mariëndal voor de 15 km. Eerst ging je naar het Laurenspark. Daar haalden een drietal wandelaars met een WIEGO-routeomschrijving mij in. Deze wandelaars gingen allemaal voor de 40 km. De route ging daarna naar Wolfslaar. De weg ernaartoe was mij wel bekend, omdat dit deel behoort tot het controlegebied van het wandelnetwerk. Toch zat er voor mij een minder bekend stukje bij en dat was langs het landhuis. Daar haalden mij weer 4 wandelaars mij in, die onze tocht gingen lopen. Ik ging bijna even verkeerd. Ik moest linksaf bij pad met brug en afsluithek. Ik zag wel een pad links met een brugje, maar geen afsluithek. Maar volgens de GPS van die andere wandelaars moest ik toch nog even verder rechtdoor en ik kon de route weer verder vervolgen. Het Ulvenhoutse bos was het volgende deel van de route. Bij het pad langs de bosrand durfde ik even niet verder. Er liep een man met twee honden een pad in. Maar die ene hond zag mij en bleef wachten. Die man liep verder en blies wel op een fluitje om die hond te roepen, maar hij bleef zitten wachten. Gelukkig kwamen er twee vrouwen met honden die dezelfde kant als mij opliepen. Zij hebben even met mij meegelopen en die hond was afgeleid door die andere honden. Daardoor kon ik gelukkig doorlopen. Maar verderop wam ik die man weer tegen met diezelfde honden. Het viel me toch al op dat er veel mensen liepen met loslopende honden. Ik ben daar niet zo blij mee, maar ik laat me er ook weer niet door tegenhouden. Ik moet toch gewoon de wandeltocht kunnen lopen? Ook was het erg nat en blubberig in het bos. Je moet heel erg goed opletten waar je loopt. Ik wilde bij de Fazant eventueel iets drinken, maar daar was alles dicht. Ik ben maar gewoon verder gelopen. Via de Kerkdreef, wandelknooppuntpaal nummer 30, het hoefijzerven richting knooppuntpaal nummer 2. Uiteindelijk kwam je voor de tweede keer bij de Rouppe v.d. Voortlaan. Daar ben ik bij de ingang van het sportpark, bij Jeugdland, op een bankje gaan zitten om een boterham te eten en een pakje drinken te nemen. Daarna ben ik over het fietspad van de Ulvenhoutselaan naar de Bieberglaan gelopen. Vervolgens over het verharde fietspad naar de Reeptiend. Er waren weer veel ganzen en een aantal witte reigers bij de rivier de Mark te zien. Na de Galderseweg liep je het Mastbos in en daarna na de open zandvlakte. Via het speelbos ging de route naar de boerderij van Staatsbosbeheer. Het laatste deel ging via het pad op het dijkje terug naar de Duivelsbruglaan. Om kwart voor 12 was ik weer bij Mariëndal. Het was weer eens leuk om een wandeltocht van WIEGO te lopen. Daarbij was het ook heerlijk weer om te lopen. Het was bewolkt en zeker niet koud. De beschrijving van deze route was weer heel duidelijk. Ik ben verder nergens meer de verkeerde kant opgelopen. Ik heb mijn auto weer opgezocht, ben daarna nog even bij Dinie van Dongen geweest en toen weer terug naar Etten-Leur.
Groeten van Carla Spierings.

Winterserietocht nummer 2 van WIEGO

Zaterdag 22 januari 2022 was de tweede Winterserie-wandeltocht van WIEGO. Ook weer een virtuele wandeltocht door de coronamaatregelen. Ik ging Met Teun, Stan, Jeroen en Sanne. De deeltaxi had ik om 9,00 uur besteld. Wij wilde tussen 9,00 en 9 15 uur van start. Het was weer een mooie wandeltocht en ook de landgoederen waren weer heel mooi. We liepen onder meer over de landgoederen Valkenberg en Anneville. Dat was een mooi stuk. Het was wel druk met wandelaars die ook hadden ingeschreven voor deze tocht, maar wel een mooi gebied. Ook dit keer hadden wij onze eigen koffie meegenomen. Bij De Fazant was niemand, die was helemaal dicht. En De Kogelvanger was wel open voor koffie Take Away maar wij liepen gewoon door. Wij waren rond 14,10 uur terug en hadden zo’n 21 km gewandeld. Het was een mooie dag met mooi weer. Daarna ging ik te voet naar huis. Rond 15,20 uur was ik weer thuis.
Inge Mol – van Egmond.