2007-09-23 – Zandvoort -Knoissie’s-tocht – WSV EMM

Op zondag 23 september 2007 ging Wandelsportvereniging W.I.E.G.O. met de bus naar Zandvoort om daar met 42 wandelaars deel te nemen aan de Knoissie’s-Wandel- tocht.van Wandelsportvereniging "E.M.M." (Eendracht Maakt Macht) uit Heemstede. Hoewel de leden van die vereniging het spottend de "Kneusjestocht" noemen, komt de naam van een Zandvoortse lekkernij.

Bij aankomst in Zandvoort konden de deelnemers naar keuze direct gaan lopen of eerst iets drinken, want in de bus was al genoteerd wie welke afstand wilde lopen. En omdat er collectief werd ingeschreven, behoefden de wande- laars zich daar geen kopzorgen over te maken. De start was vanuit de kantine van ZSC (Zandvoortse Sport Combinatie), dat gelegen is naast het bekende Zandvoortse autocircuit, en meteen ging men de duinen in waar men nogmaals het circuit passeerde dat nu duidelijk te zien, maar ook te horen was. Verder passeerde men onderweg een aardig duinmeer. Na zo’n 4 km door de duinen kwam men bij Bloemendaal aan Zee, waar men de Zeeweg op ging. Deze weg volgde men ook zo’n 4 km, waarbij men nog steeds in het Kennemerduinengebied bleef en een erebegraafplaats voor verzets- strijders passeerde. Bij de watertoren bij Overveen was een rust in Sporthal Tetterode. Hierna volgde men even de spoorlijn Haarlem – Zandvoort tot het station Overveen, waarna het door het villadorp naar en langs het in Overveen gelegen Bloemendaalse gemeentehuis (waar Overveen onder valt) ging. Dat is gevestigd in een oud landhuis met wagenhallen.

Hierna kwam men via het centrum van Overveen in de Leidsebuurt van Haarlem, dat men na ca. 1 km weer verliet omdat men verder wandelde over het landgoed Elswout met bijbe- horende landhuis uit 1880 en poort- en bijgebouwen uit de 17e eeuw. Dit is eigendom van, en wordt opgeknapt door Staatsbosbeheer. Hierna ging het langs recreatiegebied Koningshof naar het bij ouderen bekende en al meer dan 400 jaar oude restaurant en speeltuin annex uitspanning "Kraantje Lek", waarna het weer het duingebied in ging. Er werd een fietspad van bijna 4 km gevolgd dat parallel aan de spoorlijn naar Zandvoort liep en waarbij het Zandvoortse golfterrein werd gepasseerd. Bij de Sophiaweg kwam men weer in Zandvoort, maar na een paar straten ging men weer het duingebied van Kostverloren in, waarbij men langs een paar bewoonde bunkers uit de 2e wereldoorlog kwam. Verder ging het nu over de voormalige trambaan van de lijn Amsterdam – Zandvoort, die 50 jaar geleden op 31 augustus 1957 werd opgeheven, en kwam men op het voormalige Tramplein, thans Louis Davidsstraat. Men was nu in het centrum van Zandvoort en passeerde daarbij het Zandvoorts Museum waar een speciale tentoonstelling was over de opgeheven tramlijn, terwijl er verder op diverse punten in Zandvoort shanty- en zeeliedenkoren optraden.

Tenslotte kwam men dan eindelijk bij de zee en ging het over het strand. Jammer genoeg was het opkomend water waardoor het wandelen over het strand moeilijk was door het losse zand. Bij Strandpaviljoen 11 verliet men het strand en stak men de boulevard over en ging het richting een vakantiehuisjesterrein dat men door- kruiste,waar diverse pijlen verdraait of weggehaald door onsportievelingen. Hierna ging het over een voetpad tussen huizen en duingebied weer terug ging naar het sportterreinencomplex Duinveldjes om zo het eindpunt te bereiken. Iedereen was het er mee eens: het was een zeer mooie tocht, ook omdat het weer en de zon zich van hun beste kant lieten zien.

Hans van der Bruggen.