2010-09-04 Airborne wandeltocht

Airborne Wandeltocht behoudt titel ‘grootste’

 

De Airborne Wandeltocht in Oosterbeek, die plaats vond op zaterdag 4 september 2010, mag ook dit jaar de titel ‘Grootste eendaagse wandeltocht van de wereld’ voeren. Met een deelnemeraantal van 32.248 liepen er ruim 800 wandelaars meer mee dan in de Rode Kruis Bloesemwandeltocht in Geldermalsen, die in april van dit jaar 31.400 mensen trok. Oosterbeek trekt altijd veel militaire wandelgroepen.

 

Roger Beets van de Airborne Wandeltocht denkt dat het absolute aantal lopers, net zoals in GelderMalsen, zelfs boven de 33.000 ligt. “Er zijn altijd zo’n 1.500 mensen die zich niet registreren.” Volgend jaar, wanneer de wandeltocht met zijn 65ste editie een jubileum viert, verwacht Beets nog meer wandelaars te verwelkomen. “De ervaring leert dat meer mensen meelopen in een jubileumeditie dan in tussenliggende jaren.” De kaartverkoop voor de Airborne Wandeltocht was een half uur langer open. De organisatie besloot dat in verband met de grote drukte. Het was nu tot twee uur zaterdagmiddag mogelijk te starten. Normaliter sluit de kaartverkoop om half twee ’s middags. Het dorp Oosterbeek werd zaterdag overspoeld door deelnemers aan de Airborne Wandeltocht. Het gehoopte deelnemeraantal van 32.000 man werd ruimschoots gehaald.De 64ste editie van het wandelevenement voltrok zich onder ideale weersomstandigheden. Wandelaars zijn daarom zaterdagmorgen massaal naar Oosterbeek gekomen om de tocht te lopen. Rond het middaguur was er sprake van enige stremming op de wegen rond het dorp, dat hermetisch is afgesloten om de wandelaars veilig te kunnen laten lopen. De organisatie had een extra parkeerterrein ingericht aan de Van Limburg Stirumweg om de toeloop aan te kunnen. Dat is echter niet gebruikt omdat ook alweer veel bezoekers het evenement verlieten. De hele dag stopten overigens ook extra treinen op het station in het dorp. Het aantal inschrijvingen via internet voor de Airborne Wandeltocht heeft dat van vorig jaar ruim overtroffen. Donderdagmiddag waren er tienduizend tickets via internet verkocht, terwijl de verkoop vrijdag nog de hele dag doorging. In 2009 werden er in de hele voorverkoop 10.500 zogeheten E-tickets verkocht. Vrijdag testte de organisatie van de wandeltocht het nieuwe scansysteem. Vorig jaar werd ook al gewerkt met scannen van de startkaarten, maar dat leverde lange wachttijden bij de start op. De organisatie is inmiddels in zee gegaan met een ander bedrijf en werkte zaterdag met een andere opstelling. Mensen moesten bij het verlaten van sportpark Hartenstein een met dranghekken afgezette rij kiezen en kwamen dan bij een medewerker met een scanapparaat. Dat moest er voor zorgen dat niet tientallen mensen tegelijk zich op iemand met scanapparaat storten. De Airborne Wandeltocht heeft dit jaar voor het eerst een calamiteitendraaiboek achter de hand. Het geeft onder meer richtlijnen voor ingrijpen bij extreem weer. Deze 64ste Airborne Wandeltocht is de eerste met een uitgebreid draaiboek. Daarin is een negentien pagina’s tellend calamiteitenplan opgenomen en in tien bladzijden is beschreven wat er moet gebeuren bij extreme weersomstandigheden. Het is ook in handen van politie en brandweer. “Het opstellen van zo’n uitgebreid draaiboek is ingegeven door gebeurtenissen in de Vierdaagse en de rellen in Hoek van Holland (uit de hand gelopen strandfeest)”, zegt voorzitter Pouwel Vos van de organiserende PSVR. In het dagelijks leven is Vos evenementencoördinator bij de politie en dergelijke draaiboeken zijn hem niet vreemd.