2012-09-22 van Dam tot Dam wandeltocht

16.000 soesjes bij jubileum

Ruim 16.000 wandelaars volbrachten zaterdag 22 september 2012 de jubileumeditie van de Dam tot Dam Wandeltocht. Om het 10-jarig bestaan te vieren, werden alle deelnemers onderweg op o.a. 16.000 slagroomsoesjes bij de speciaal ingerichte verjaardagspost getrakteerd. Het grootste eendaagse wandelevenement van Nederland, met dit jaar een record aantal deelnemers, beleefde een gezellige en feestelijke dag.

De wandelaars die deelnamen aan de langste drie afstanden – de 18, 26 en 40 km – begonnen hun wandeling vanaf 7.00 uur voor het Paleis op de Dam in Amsterdam. Op de vroege en zonnige ochtend was de binnenstad van Amsterdam het terrein waar wandelend Nederland bijeen kwam. Al snel werd de rest van de stad bewonderd, met hoogtepunten als de Jordaan en de bekende Amsterdamse grachten. Na de oversteek van het IJ keken de deelnemers hun ogen uit, heel Amsterdam-Noord was versierd met 12 km aan jubileumvlaggetjes, die organisator Le Champion in de week voor het evenement had uitgedeeld aan bewoners langs het parcours. Ook konden de wandelaars dit jaar weer op een extra warm onthaal rekenen in de Molenwijk en op het Zaaneiland. Op het podium in het Molenwijkpark traden diverse spetterende acts op en in het Zaanse, vlak voor de finish, was zelfs de rode loper uitgelegd voor de wandelaars. Op de Burcht in Zaandam, waar ook de start van de 9 km was, werden de wandelaars muzikaal ontvangen door de Bob Color Band en DJ Andries. Van vermoeide of pijnlijke voeten was niets te merken, want er werd tot laat in de middag volop gedanst. Zo werd het verjaardagsfeest van de 10e Dam tot DamWandeltocht goed gevierd.

Speciaal voor de wandelleden van Le Champion was dit jaar een extra verzorgingspost ingericht in het Eduard Douwes Dekkerhuis in Amsterdam-Noord. Hier werden alle deelnemende leden ontvangen met koffie en appelgebak. Voor deze jubileumeditie schreven maar liefst 16.012 wandelaars in. Niet eerder kon organisator Le Champion rekenen op zoveel belangstelling voor de afstanden van 9, 18, 26 of 40 km. Naast individuele deelnemers, liepen er ook ruim 1.700 deelnemers in groepsverband mee.

Voor Stichting Witte Bedjes, het aan het evenement verbonden goede doel, werd bijna € 10.000,- bij elkaar gewandeld. Dit fantastische bedrag werd bij elkaar gebracht door deelnemers die bij inschrijving een vrijwillige bijdrage deden, of zich lieten sponsoren door vrienden, familie en collega’s. De Dam tot Dam Wandeltocht maakt, samen met de Dam tot Dam FietsClassic en de Dam tot Damloop, deel uit van het Dam tot Dam weekend, waarin organisator Le Champion 70.000 sporters in beweging zet.