Wandelvierdaagse Nijmegen met een missie

Wandelvierdaagse Nijmegen met een missie

(uit: Modern Prinsenbeek d.d. 15 augustus 2012)

Ieder jaar weer is er een klein groepje Bekenaren die de uitdaging van de 4-daagse van Nijmegen aandurft. Gemotiveerd door het enthousiasme van haar persoonlijke fitnesstrainer strikt Ella Snoek haar vriendin Mariëlle Bastiaansen en laten zij zich van hun beste kant zien. Vier dagen zwoegen en afzien, gekoppeld aan een goed doel. “Eens in je leven moet je de vierdaagse van Nijmegen gelopen hebben, het is zo’n mooi evenement”. Deze wordt jaarlijks gehouden en de start is op de derde dinsdag van juli. Het is het grootste wandelevenement ter wereld en tevens ook een van de grootste sportevenementen. Deelnemers lopen vier dagen lang 30, 40 of 50 kilometer; militairen lopen 40 km met 10 kg bepakking of 50 km zonder. De Nijmeegse Vierdaagse valt samen met de Vierdaagse feesten. In de gehele binnenstad van Nijmegen treden diverse artiesten op, in zeer uiteenlopende muziekstijlen. Verspreid door de stad zijn meerdere grote podia , maar daarnaast zijn er ook honderden kleinere optredens bij verschillende cafés in de binnenstad. Een unieke combinatie, maar er zijn maar weinig deelnemers die aan beiden kunnen meedoen. Want het deelnemen aan de wandeltocht vergt de nodige discipline. Een goede voorbereiding is noodzakelijk om de eindstreep ongeschonden te halen, en dat geldt ook voor Ella en Mariëlle. In het voortraject hebben ze al de nodige kilometers in hun benen, wat veel tijd heeft gekost. Daarnaast hebben ze zich voorzien van een goede uitrusting. “Aan alle weertypen hebben we gedacht. Ons regenpak kwam de eerste maar vooral de derde dag wel erg goed van pas, zo zijn wij vrij van blaren kunnen blijven,” aldus Ella. Beide liepen voor de eerste keer mee, maar lieten niets aan het toeval over. Al ruim op tijd hadden zij een plaatsje op een camping in Lent gereserveerd. Samen met nog een groep lopers uit de omgeving van Prinsenbeek bivakkeren zij deze dagen op een speciaal voor wandelaars ingerichte locatie. EHBO en sportmasseurs zijn aanwezig om de deelnemers van hun diensten te voorzien. Afhankelijk van het startmoment laten Ella en Mariëlle hun wekker tussen 4.15 uur en 5.00 uur aflopen. Het is ongeveer 10 minuten fietsen naar de Wedren, de start- en finishplaats, waar met tijdelijke voorzieningen veel ruimte is gecreëerd voor de vele duizenden deelnemers. Onderweg zien de vriendinnen uit naar de mensen van De Sprong, een groep vrijwilligers uit Breda die speciaal voor de lopers uit de regio aan de kant staan voor ondersteuning. Met een beker koffie of een kop soep peppen ze de wandelaars op voor de volgende kilometers. “Een aangename onderbreking, samen met al die enthousiaste supporters aan de kant slepen ze je er doorheen” . Mariëlle en Ella hebben afgezien maar daarnaast enorm genoten van alles wat er bij kwam en zijn voornemens dit ooit nog eens over te doen.

Beide dames wilden niet alleen voor zichzelf lopen maar ook voor een ander en besloten hun prestatie te laten meetellen voor een goed doel. Het is uniek als je je eigen passie kunt combineren om zodoende maatschappelijk betrokken te zijn. Tijdens de vierdaagse valt het officiële startsein van Mariëlle’s ambassadeurschap voor Stichting Haarwensen. Deze stichting is er voor kinderen tot en met 18 jaar die door medische behandelingen of een vorm van alopecia kaal zijn geworden. De organisatie zamelt haar in van kinderen en zorgt ervoor dat daarvan een prachtige pruik wordt gemaakt voor deze kinderen, en dit geheel gratis. Als geen ander weet Mariëlle hoe belangrijk haar kan zijn voor iemands zelfvertrouwen en uitstraling. Naast de donatie die zij heeft mogen ontvangen van diverse sponsoren voor haar prestatie tijdens de vierdaagse, hoopt ze ook meer bekendheid te kunnen geven aan het werk van Haarwensen. Voor meer informatie verwijst ze naar www.haarwensen.nl

Jolanda v.d. Goorbergh