WALK THIS WAY

WALK THIS WAY

(uit: Spits d.d. 12 oktober 2012)

Google het woord wandelen en in vrijwel ieder zoekresultaat komt de term ’gezond’ voor. We mogen dus rustig stellen dat wandelen goed voor lijf en leden is. En gemakkelijk. Dus denk daar eens aan, als je de eerste stap naar een gezondere levensstijl zet.

Even wat feiten.

Zo’n 6,5 miljoen Nederlanders wandelen regelmatig, zo blijkt uit de Nationale Wandelmonitor, waarvan de laatste versie uit 2010 stamt. 55% van dat aantal is vrouw, 45% man. De wandelingen worden het liefst samen gemaakt en 65% wandelt 1 tot 5 uur per week. Het liefst wandelt men in Gelderland; Limburg en Noord-Brabant staan op de tweede en derde plaats van favoriete wandelprovincies. Ongeveer de helft van de wandelaars is 50-plus. En bij dat laatste gaat het fout. Want zo wordt het wandelen gezien: als een sport voor ouderen. Terwijl het één van de gemakkelijkste manieren is om dagelijks in beweging te komen en blijven, voor oud, maar zeker ook voor jong. Want sportief wandelen, ook wel conditioneel wandelen of powerwalken genoemd, is namelijk bijna net zo effectief als fanatiek sporten. Let wel: conditioneel wandelen is iets anders dan van de bushalte naar huis sloffen: voor deze manier van voortbewegen geldt een gemiddeld tempo van zo’n 7 kilometer per uur. Houd je dat aan, en beweeg je goed mee met je armen (je armen 90 graden gebogen en tegen je zij, je handen ontspannen) dan spoor je veel spieren tegelijk aan. En anders dan met hardlopen, is er geen grote belasting voor de gewrichten. Nog een voordeel: je hoeft er geen dure sportuitrusting voor aan te schaffen.

Maar bovenal is wandelen dus gezond. Legio onderzoeken wijzen uit dat deze manier van bewegen onder meer het risico op hart- en vaatziekten en botontkalking vermindert, het cholesterolgehalte en de bloeddruk naar beneden brengt en zorgt voor een grotere longinhoud en meer uithoudingsvermogen. Andere onderzoeken menen zelfs dat het goed is voor de ogen, omdat je in de verte moet kijken, in plaats van naar dat beeldscherm voor je neus.

Om al die gezonde resultaten te bereiken, wordt aangeraden om te beginnen met dertig minuten of tienduizend voetstappen per dag. En nee, nu niet roepen dat je overvolle agenda dat niet toelaat, want dertig minuten is amper één aflevering van GTST (de commercials niet meegerekend). Maar om het gevoel van moeten er van af te halen: las het wandelen voorzichtig in het dagelijkse patroon in. Ga je altijd met de tram of bus naar je werk? Loop naar de eerstvolgende halte en pak daar het openbaar vervoer. Is de auto je beste vriend? Zet hem iets verder weg van huis of kantoor en loop dat kleine stukje. Geen zin om op hakken dat ’hele eind’ te wandelen? Doe heel hip New York stijl en trekt gemakkelijke schoenen aan, die je eenmaal op kantoor verwisselt voor ander schoeisel. Of gebruik dat halfuurtje om met die vriendin bij te kletsen, maar dan al wandelend in de frisse buitenlucht, in plaats van onderuit gezakt op de bank.

Loop stevig door, tot je net niet buiten adem raakt. Op die manier verbrand je het meeste vet. Berekeningen wijzen uit dat je per uur ongeveer twee tot vier keer je gewicht in kilocalorieën verbruikt. Een simpel rekensommetje: als je aardig doorstapt, raak je als 65 kilo wegende wandelaar in een uurtje dus zo’n 260 kilocalorieën kwijt. En dat terwijl je, als je een uurtje televisie kijkt op de bank met een zak chips van 100 gram, al snel ongemerkt ruim 500 kilocalorieën wegwerkt. Kortom: walk this way!

Sigrid Stamkot