Heerlijk herfstige 26e West-Brabantse Loopdag

Voor de 26e maal organiseerde WIEGO op zondag 20 oktober 2019 de wandeltocht van de West-Brabantse Loopdag en er kwamen 280 wandelaars op af. Het weer zat dit jaar weer mee, want ondanks de voorspelling voor een deel van het land werd een mooie herfstdag. Veel wandelaars hebben onderweg in het Mastbos dan ook genoten van de paddenstoelen – vooral vliegenzwammen – die de laatste dagen “als paddenstoelen” uit de grond kwamen.
De zon liet zich weliswaar sporadisch zien maar dat mocht de pret niet drukken. Wat de pret wel drukte was het feit dat op de afstanden 15 en 20 km de wandelaars snel na de start op het Schipperspad verkeerd liepen omdat er net gemaaid was. Daardoor leek het alsof het pad rechtuit ging en liepen de deelnemers dood op een hek. Door snel nog een markeringsbordje te plaatsen, werd dit euvel snel verholpen. Vervelender was echter dat bij de Schapendreef in de loop van de dag een bordje werd weggehaald waardoor een aantal wandelaars een paar kilometer van hun route miste. Gelukkig werd dit – zoals vaker in de wandelsport – goedmoedig opgevangen. Omdat het weer toch niet zo warm was en ook de zon meestentijds ontbrak, namen na afloop veel deelnemers hun consumptie binnen en niet op he terras.

Bij terugkomst waren veel wandelaars zeer te spreken over de tocht. Met name de eigen verzorgingspost die (met toestemming van Staatsbosbeheer) noodgedwongen in de berm van de Huisdreef stond voor de afstanden 15, 20 en 25 km – maar ook de 5 en 10 km-lopers kwamen hier langs – viel in de smaak en deed goede zaken. Ook het gevarieerde parkoers en de bewegwijzering beviel goed. Wel was het door het mooie weer druk bij de rustplaats in Eetcafé De Zeven Heuveltjes aan de Galderseweg waar de centrale rust voor het eerst was gesitueerd. Alle 17 medewerkers hebben zich ten volle ingezet en daar zijn wij hen dan ook zeer dankbaar voor.

De parkoersen van de West-Brabantse Loopdag gingen (afhankelijk van de afstand) voor een groot deel door het Mastbos en over de Trippelenberg. Het Turfvaartpark en langs de rivier De Mark met als centrale rustplaats eetcafé De Zeven Heuveltjes. Voor de rust kwamen de afstanden 15, 20 en 25 km (maar ook de 5 en 10 km) langs onze eigen verzorgingspost. En uiteindelijk bereikte iedereen weer de finish in de kantine van Sprint. De deelnemers hadden bij het inschrijven de keuze om al dan niet voor een herinneringsmedaille te lopen. Daarbij konden zij kiezen uit de medailles van de Markdaltocht met de afbeelding van het bevrijdingsmonument met de adelaars aan het Wilhelminapark, met de tank bij het Wilhelminapark die de Polen aan Breda hebben geschonken of met het insigne van de Poolse 1e Pantserdivisie of de medaille van de Winterserietocht. In navolgend overzicht is per afstand vermeld hoeveel deelnemers er al dan niet voor een herinnering liepen.

Vanaf deze plaats willen wij ook Atletiekvereniging “Sprint” weer hartelijk bedanken voor hun gastvrijheid, medewerking en het belangeloos ter beschikking stellen van hun kantine als startlocatie. Verder waren er dit keer 26 deelnemers uit België. Van de Belgische Wc. De Sint Jansstappers uit Essen-Wildert kwamen 7 leden uit Nederland, van de Belgische Wc. De Noorderkempen uit Hoogstraten kwam 1 lid uit Nederland en van de Belgische Wc. De Natuurvrienden uit Zoersel kwamen ook 2 leden uit Nederland.