Terugblik 48e Markdal-wandeltocht

Op zaterdag 28 september 2019 organiseerde WIEGO de 48e Markdalwandeltocht met een magere opkomst van 230 deelnemers. Deze opkomst is duidelijk aan de lage kant en mogelijk te wijten aan het slechte weer van de voorgaande dagen en uiteraard de verwachting. Op de dag zelf was het voor het grootste deel prima wandelweer. Maar in wandelsportland is inmiddels bekend dat veel wandelaars bij het minste of geringste al thuis blijven. En dat is vooral jammer omdat de tocht dit jaar in het teken stond van de 75-jarige bevrijding van de Duitse overheersing in 1944 door de Poolse 1e Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek. De wandelaars die wel kwamen opdagen waren over het algemeen na afloop zeer tevreden. En ook over de medewerkers waren de wandelaars vaak zeer tevreden. 
De route voerde de deelnemers (afhankelijk van hun afstand) voor een groot deel door het Mastbos, maar ook door het Ruitersbos, de Trippelenberg, de Krabbenbossen, het Markdal, het Ulvenhoutsebos en het landgoed Anneville. Verder maakte de afstand 40 km ook nog een lus over de landgoederen Luchtenburg en Hondsdonk. De eigen verzorgingsposten waren aan de Overaseweg bij de boerderijwinkel, waar de koffiepost was, en aan de Chaamseweg bij ons lid Angelien Snoek waar een gecombineerde appel-en bouillonpost was. De centrale rustpost was bij Taveerne Jeugdland bij Ulvenhout. Onder de deelnemers waren 12 Belgen. Verder waren wsv. De Gondeliers uit Hardinxveld-Giessendam en wsv. Wandellust uit Vianen (beiden met 18 leden) de enige en grootste deelnemende verenigingen. Van wc. De Sint Jansstappers uit Essen-Wildert kwamen 11 van de 12 leden uit Nederland.

Op de herinneringsmedaille voor de 48e Markdaltocht was afgebeeld het insigne van de Poolse 1e Pantserdivisie als eerbetoon aan het feit dat Breda in oktober 1944 door deze Poolse militairen bevrijdt werd van de Duitse onderdrukking. Niet alle deelnemers lopen nog voor een herinnering. Slechts 40 deelnemers liepen dit jaar voor een herinneringsmedaille. Omdat niet alle medaillenummers er meer zijn en omdat veel wandelaars niet (meer) weten voor de hoeveelste maal zij deelnemen aan de Markdaltocht namen of kregen zij de medaille van de 48e maal, ook al liepen zij bijv. voor de eerste maal, want ook deze medaille is niet meer op voorraad. Een en ander is weergegeven in navolgend overzicht.

Markdaltocht van WIEGO te Breda – verlag Inge Mol

Zaterdag 28 september 2019 was de 48 Markdal wandeltocht in onze eigen stad Breda. Kees ging ook aan de slag want die zat op de bouillon- en appelpost aan de Chaamseweg bij Angelien Snoek. Ik had vrij en ging met Teun, Sanne en Stan aan de wandel. Rond 8 55 uur konden wij al van start en gingen wij op weg voor de 25 km-route. Het was een mooie wandeltocht met mooie rusten. De eerste was aan de Overaseweg no. 188. Dat is de leuke boerderijwinkel Over A. Daar stonden Diny van Dongen en Willy de Does. Onderweg wel even op zoek naar pijl no. 45 op de splitsing met de 10, 15 en 20 km. Volgens het parcours gingen wij bij de zitbank rechtdoor (RD). Geen pijl meer te zien. Dit ging niet helemaal goed. Weer aan de zoekerij. Daar heb ik geen zin in, maar mijn telefoon bood uitkomst. Dus gingen wij nu even via de telefoon naar de rust op de Overaseweg.

Na een rondje van 5 km waren wij daar en kregen een heerlijk bekertje koffie. Daarna gingen wij weer door. Nu waren wij weer op het parcours en liepen wij weer goed. Het was een mooi parcours en verder goed gepijld. Jammer dat men het nodig vindt om de pijlen weg te halen. Rond 13,45 uur waren wij bij de tweede en laatste rust bij Taveerne Jeugdland. Daarna hebben wij de volgende splitsing niet meer genomen. Met al dat gezoek hadden wij daar geen zin meer in. Maar wij hebben een prachtig mooie wandeltocht gelopen. En rond 15,10 uur waren wij binnen na ruim 26 km in de benen. Even heerlijk wat gedronken en nadat Kees ook weer was opgehaald, gingen wij richting huis na een mooie en droge wandeltocht. De twee mooie beachflags van WIEGO bij de ingang van de startplaats waren ook heel mooi.
Inge Mol – van Egmond.