Maarten Luther Wandeltocht

Maarten Luther Wandeltocht
Ruim 500 deelnemers namen zaterdag 2 november 2019 deel aan de 19e editie van de Maarten Luther Wandeltocht. De eerste wandelaars stonden om kwart over zes al klaar bij het startpunt bij het Berghuis. Rein van Ee en Bert Huibers zijn initiatiefnemers van de wandeltocht. Huibers: ,,Het is ooit begonnen doordat Rein van Ee mij ongeveer zeventien jaar geleden benaderde met het plan om een wandeltocht te organiseren rond Hervormingsdag. Wij waren in die tijd allebei verwoede wandelaars. Hij had ook het idee om kerken op de route te benaderen als controlepost en rustpunt.” De wandeltocht voorzag in een behoefte. ,,We hadden gelijk de eerste keer al drie á vierhonderd wandelaars en het is sindsdien alleen maar gegroeid. We zijn dik tevreden met de opkomst van vandaag. Ook gezien de tijd van het jaar. Maar het is prima verlopen, op een enkel buitje na.”

De kerken onderweg zijn een pluspunt voor deze wandelroute. En natuurlijk de prachtige natuur, de bossen in de herfst, de boerenbuurten. ,,Je kunt natuurlijk een wandelroute organiseren van A naar B, zoveel kilometer lopen, klaar. Maar juist door zo’n kerk krijgt de tocht een eigen karakter. Je loopt er even binnen, kijkt even rond, drinkt een kop koffie. Het gaat er niet om dat kerken allerlei activiteiten organiseren, al hebben we meegemaakt dat een kerk spontaan een orgelconcert organiseerde. Dat werd enorm gewaardeerd. Veel mensen komen niet of nauwelijks nog in een kerk. Maar ze blijken het erg leuk te vinden om eens om het hoekje te kijken.”

Het is wel een pittige wandeling doordat er af en toe best wel geklommen moet worden en de tocht veel over bospaden gaat. De route voert vanaf het Berghuis, door het bos naar de kerk van Overberg. Dan door het natuurgebied naar Leersum, langs allerlei kerken in Leersum en dan via het landgoed Zuylestein en kasteel Amerongen langs de tabaksschuren terug naar het Berghuis. ,,We hebben een enorme variëteit aan afstanden: 60, 30, 20 15, 10 en 5 km. De tocht van 60 km is bewust opgedeeld in twee keer de 30 of 30, 20 en 10. Bij de 60 kilometer vertrek je in het donker en kom je terug in het donker.” Er is belangstelling vanuit het hele land voor deze wandeltocht. ,,Veel wandelaars uit de Achterhoek, er was zelf iemand uit België gekomen. Ik loop zelf heel veel, dus ik zie veel bekende gezichten die ik door het jaar heen tegenkom bij andere wandeltochten.” Voor velen is dit niet de eerste keer dat ze de tocht lopen: ,,Vanochtend sprak ik iemand die al voor de veertiende keer meedeed. Begin november wordt er ook niet zo heel veel meer georganiseerd op wandelsportgebied.”

Wandelen rond Amerongen
Zaterdag 2 november met WIEGO naar de Maarten Luther wandeltocht geweest. Nu was ik mooi op tijd bij de bus. Kees ging weer niet mee. Via de IJpelaar de grote weg op richting Amerongen. Rond 10.00 uur op de parkeerplaats bij de sportvelden aangekomen en dan nog even doorlopen naar de startplaats.

Het is een kleine, maar leuke startlocatie. Ik zei dat we met een hele bus vol kwamen. Een kopje koffie drinken en dan met ons groepje van start. Teun, Jacques, Stan, Sanne en ik gingen de 20 km route lopen. Er waren heel veel stempelposten in verschillende kerken en ook was er een rustpost met poffertjes.

Er was veel bos. De Amerongseberg is een mooi natuurgebied. Dit keer had ik tijd om kasteel Amerongen te bezoeken met ons groepje. Het was een mooie wandeltocht en goed gepijld. Bij terugkomst heb ik ook meteen de petitie getekend voor het behoud van het bosrestaurant Het Berghus waar de start is gevestigd. Men wil dit gebouw sluiten. Na een mooie dag was ik rond 17 30 weer in Breda.

Inge Mol – van Egmond.