Jubileum Markdalwandeltocht

Jubileum Markdal-wandeltocht

Op zaterdag 25 september 2021 organiseerde WIEGO Voor de 50e maal de Markdal-wandeltocht. Wel een wat vreemde jubileum editie, want door de coronacrisis zijn er nog steeds wandelaars die het niet aandurven om deel te nemen aan wandeltochten. Ook zijn er wandelaars die nog afwachten of de Nijmeegse Vierdaagse volgend jaar (2022) doorgaat en nog niet aan hun training zijn begonnen. Maar omdat wandelsport een zogeheten “doorstroomsport” is, geeft dat geen problemen op het parkoers.Wel is WIEGO nog voorzichtig in de contacten met de deelnemers. Het startbureau was ingericht met slechts 2 medewerkers aan de tafel achter doorzichtig tafelzeil. Ook waren er geen eigen verzorgingsposten onderweg en controleposten, maar waren er voldoende horecagelegenheden waar onderweg gerust kon worden.

Verder was deelnemers vooraf gevraagd zoveel mogelijk gebruik te maken van de online inschrijfmogelijkheid van de KWBN. Daarbij betalen zij het inschrijfgeld via deze wandelbond en ontvangen daarvoor een startbewijs. Dit bewijs lieten zij aan de inschrijftafel zien en werd gecontroleerd met de lijst die wij van de bond hadden ontvangen. Hierna kregen de wandelaars hun parkoersbeschrijving en konden aan de wandel gaan. Eventueel werd ook meteen de herinneringsmedaille meegegeven en het wandel-/kilometerboekje afgestempeld en van inlegvel voorzien.

Totaal waren totaal 203 deelnemers. Daarvan liepen er op de dag zelf 183 wandelaars, terwijl daarnaast 20 deelnemers kozen voor de virtuele/digitale variant. Dat laatste wil zeggen dat zij op een andere dag de tocht zijn gaan lopen en zich hadden aangemeld via het Online Inschrijfprogramma van de KWBN. Van de 183 deelnemers op de dag zelf hadden 102 wandelaars gebruik gemaakt van het programma van de KWBN. De overige 81 wandelaars waren leden van WIEGO of wandelaars die problemen hebben met het online inschrijven of op het laatste moment hadden besloten deel te nemen aan de Markdal-wandeltocht.

De route voerde de deelnemers (afhankelijk van de gekozen afstand) via natuurgebied Wolfslaar en het Ulvenhoutsebos naar de 1e rust in restaurant De Fazant bij Ulvenhout. Daarna leidde de route via landgoed Anneville en landgoed Hondsdonk en de Strijbeekse Heide naar de 2e rust in pannenkoekenboerderij Het Smokkelaartje bij Strijbeek. Hierna werd het parkoers gevolgd door de Strijbeekse Heide en landgoed Luchtenburg naar en door Ulvenhout naar de 3e rust in taveerne Jeugdland. Verder vervolgden de wandelaars de tocht via Ulvenhout, het Markdal, natuurgebied De Blauwe Kamer en het Mastbos naar de 4e rust in eetcafé De 7 Heuveltjes aan de Galderseweg. Waarna tenslotte het laatste deel werd afgelegd door het Mastbos en het Markdal naar de eindstreep in gebouw Mariëndal aan de Duvelsbruglaan in het Ginneken. Daar kon nog wat worden gebruikt om de inwendige mens te versterken en werd de organisatie hartelijk bedankt voor het gebodene, de gevarieerde omgeving en met name de parkoersbewijzering.

Ook hadden WIEGO en de wandelaars deze dag het weer mee. Omdat 121 van de 203 deelnemers zich online hadden ingeschreven is van hen niet bekend van welke (Nederlandse) verenigingen zij lid zijn. Alleen was aangegeven of zij wel of geen bondslid waren. Vandaar dat navolgend overzicht niet volledig is. Onder de deelnemers waren 5 Belgen. Wel viel op dat er – in tegenstelling tot voorgaande jaren – naar verhouding veel wandelaars waren die niet lid zijn van een wandelbond of vereniging.