WIEGO Nieuws – Oktober 2021

VAN DE REDACTIE

Steeds meer Nederlanders zijn tevreden met hun overgewicht, bleek onlangs. En dat is vreemd. Wetenschappelijk is toch aangetoond dat te dikke mensen meer gezondheidsproblemen hebben? Zo weegt 78% van de coronapatiënten op de intensive care te zwaar. Veel mensen wegen inmiddels een paar kilootjes te veel. Maar het gekke is dat geen van de artsen die ik de afgelopen jaren tegen kwam, het met mij over de factor gewicht en gezondheid gesproken heeft. Daar snap ik dus helemaal niets van. Body positivity kan de overweging hierbij echt niet zijn. Dit gaat over gezondheid, niet over eruit zien als een strakgetrokken fotomodel. Ook zo gek is dat je vaak meer moeite moet doen voor gezond eten. Waarom mag een supermarkt stunten met prijzen van dikmakers? Waarom betaalt een mens meer voor spullen op de zogeheten bewuste ‘gezondschappen’? Waarom kun je op feestjes zonder commentaar calorierijk alcohol drinken, maar lukt dat niet als je alleen water neemt? Want dan krijg je reacties als: ‘Aaaaaah, doe niet zo ongezèllig!’

Het probleem is best groot. Veertien procent van de mensen kampt met ernstig overgewicht. De helft van alle volwassenen (twintig plussers) is te dik. Ja, u leest het goed, ‘de hèlft!’ Ter vergelijking: in de jaren tachtig woog een-derde van de Nederlanders te veel. Je zou kunnen zeggen dat we bijna dubbel zoveel ‘dikkerds’ hebben gekweekt in amper veertig jaar. Als die stijgende lijn zich voortzet zullen gezondheidsproblemen toenemen. Daarom snap ik niet dat preventie geen standaard onderdeel is van élk doktersconsult. Al is het maar door de vraag: ,,Weet u hoeveel u weegt? Zullen we eens kijken of dat een rol zou kunnen spelen bij uw klachten? Wilt u afvallen en zo ja, heeft u daar hulp van een diëtist bij nodig?” Het is natuurlijk aan de patiënt om er iets mee te doen. Dik zijn kán ook een keuze zijn. Maar feit is dat het ongezonder is.

Wie weet hoeveel extra mensen de torenhoge drempel van het afvallen over durven, als de dokter hen een zetje geeft. Maar dat zetje kan de dokter ook geven door zijn patiënten door te verwijzen naar een sportclub.

Regelmatig en veel bewegen kan ook helpen bij het afvallen. Veel leden van WIEGO zullen zich daar van bewust zijn. Maar kijk eens rond in uw familie- en kennissenkring. Mogelijk zijn daar mensen bij die dat zetje kunnen gebruiken. En wandelen is een redelijk makkelijke en goedkope sport. Maak deze mensen daar eens op attent en laat hen kennis maken met de wandelsportmogelijkheden bij WIEGO.
De redactie.

FACEBOOKPAGINA VAN WIEGO

WIEGO heeft een eigen Facebookpagina! Volg en “like” ons op www.facebook.com/wsvwiegobreda en deel onze
evenementen (wandeltochten) met je wandelvrienden!

GROTE CLUBACTIE

Van 18 september t/m 7 december 2021 kunt u weer loten van de GROTE CLUBACTIE kopen en/of verkopen. De opbrengst van deze lotenverkoop komt Ten goede aan onze vereniging. De afgelopen jaren leverde de deelname aan de GROTE CLUBACTIE onze vereniging steeds zo’n € 360,00 op. Wilt u loten kopen (of verkopen), geef dan uw bestelling door aan onze secretaris, Hans van der Bruggen (tel. 076-5657357, b.g.g. 06-36080869 of email: wsvwiego@gmail.com) bij wie u de loten ook eventueel kunt ophalen. Wie de meeste loten verkoopt/koopt aan niet leden, krijgt als beloning een kleine prijs. Als iedereen zich inzet kan misschien hetzelfde bedrag als vorig jaar (of meer) worden ontvangen. Van ieder verkocht lot ad. € 3,00 gaat namelijk € 2,40 naar onze vereniging, terwijl € 0,60 naar de St. Grote Clubactie gaat. Maar ook de kopers van de loten kunnen prijzen winnen.