Mooie afsluiting Jubileum Winterserietochten van WIEGO

De 4e en laatste tocht van de 50e Winterserie-wandeltochten van WIEGO kon worden afgesloten met een mooie en goede opkomst van deelnemers. Deze jubileum-editie kende door corona zijn tegenslagen. Zo was de opkomst bij de 1e tocht in december ruim onder het niveau wat we gewend waren en kon de 2e tocht alleen virtueel worden georganiseerd. Maar bij deze 4e tocht op zaterdag 5 maart 2022 vond alles weer op de oude vertrouwde manier plaats. De enige uitzonderingen als gevolg van de afgelopen coronajaren waren de afwezigheid van de eigen verzorgingsposten, de controles op de (horeca) rustplaatsen en het feit dat deelnemers zich zowel ter plaatste konden inschrijven als middels het Online Inschrijfprogramma van wandelbond KWbN. Verder konden daarnaast deelnemers zich via genoemd programma inschrijven om de tocht virtueel te lopen. Dat leverde uiteindelijk 359 deelnemers op. Daaronder waren 51 leden van wsv. A.W.V. uit Aalsmeer, en verder waren wsv. Oostendam uit Oostendam en wsv. Nooit Gedacht uit Alblas met resp. 20 en 14 leden aanwezig.

Ook het weer was ons deze dag gunstig gezind. En verder werd het uitgezette parcours door velen gewaardeerd evenals de beschrijving en de bepijling. Terugkijkend verliep de organisatie van deze wandeltocht vrijwel soepeltjes en kwamen er na afloop dus regelmatig complimenten binnen bij de starttafel. Dat is zeker ook te danken aan de 17 medewerkers die wij daarvoor dan ook hulde kunnen brengen en hen nogmaals van harte bedanken.

De route voerde de wandelaars vanuit het Ginneken door het Mastbos naar de rust bij familie De Nijs aan de Overaseweg 33. Dit gold uiteraard niet voor de afstand 5 km. Mevr. De Nijs had ons benaderd en stelde de loods naast haar woning ter beschikking en zorgde ook zelf voor de verzorging in de vorm van koffie, thee en fris. Vandaar leidde het parkoers van de wandelaars naar Effen, waar een splitsing was met de afstand 10 km, terwijl bij de Raamschoorseweg de afstanden 15 en 20 km zich afsplitsten. De afstanden 25, 30 en 40 km voerden via De Rith en het Liesbos naar de rust in ’t Veehandelshuis in Prinsenbeek.

Hierna maakte de afstand 40 km een lus van ca. 10 km naar en door het natuurgebied De Hooiberg om in Prinsenbeek weer aan te sluiten bij de afstanden 25 en 30 km. Terug richting Breda voerde het parkoers weer door het Liesbos. Daar konden deelnemers op de afstand 40 km eventueel gebruik maken van restaurant De Peer of de ernaast gelegen friteskraam. Hierna ging het naar de Den Dogdreef, om bij de Rijsbergseweg weer aan te sluiten bij de afstanden 10, 15 en 20 km. Langs de atletiekbaan van a.v. Sprint liepen alle wandelaars weer door het Mastbos om tenslotte de finish in gebouw Mariëndal weer te bereiken.

Verslag 4de Winterserietocht 5 maart 2022

Ik had vandaag vrij genomen van mijn werk om mee te helpen met de laatste winterserietocht van dit seizoen. Ik ben ingedeeld owandelaars in te schrijven op het startbureau. Het was nogal koud vanmorgen en ik moest eerst mijn auto krabben om weg te kunnen rijden. Ik had mijn auto geparkeerd op het Schoolakkerplein en rond kwart over 8 was ik bij Mariëndal. Met Lizette Frijters en Peter Schaepman zijn we van start gegaan om de wandelaars in te schrijven.

Er waren een paar kleine veranderingen dan voor corona. Er zijn geen eigen verzorgingsposten en de wandelaars konden direct het wandelboekje stempelen en de medaille meekrijgen. Daardoor was het niet nodig dat de wandelaars zich afmelden. Later op de ochtend kwam Adje Vriens ook nog om te helpen. Ik kreeg de mogelijkheid om zelf te lopen. Daar was ik wel blij mee. Ik heb me ingeschreven en ben van start gegaan voor de 15 km. Ik had hier geen rekening mee gehouden en had daardoor geen wandelboekje bij me, maar ook geen water voor onderweg. Gelukkig kon ik bij Mariëndal een flesje water mee krijgen. Een plaatje en een stempel voor mijn wandelboekje kan ik ook altijd meekrijgen. Dan kan ik deze thuis in mijn boekje plakken.

Het beloofde vandaag ook een mooie zonnige dag te worden. Om 11 uur ben ik dan van start gegaan. Het eerste deel van de wandeltocht ging door het Mastbos. Een groot voordeel was ook dat de route gepijld was. Natuurlijk lees je de route ook wel, maar de pijlen helpen er zeker bij. Er was ook een rust op 5 km bij familie De Nijs aan de Overaseweg. Ik heb daar wel even gebruik van gemaakt. Het was lekker weer, dus ben ik buiten gaan zitten. Vervolgens ben ik de route weer gaan volgen. Via de Effenseweg liep je door Effen naar de rotonde op de Rijsbergseweg. Vervolgens ging je verder via de Hilbergsedreef, de Mastdreef, de Raamschoorseweg naar de Den Dogdreef. Ik weet dat we daar wel eens een eigen rustpost hadden bij een huis in deze straat. Ik heb daar wel eens materiaal naar toe gebracht. Daarna liep je over de parallelweg van de Graaf Engelbertlaan naar de Dr. Batenburglaan en de Dr. Schaepmanlaan. Je komt dan langs atletiekvereniging Sprint. Vandaaruit loop je weer het Mastbos in. Ik heb nog even 2 dames geholpen met de route. Ze kwamen er niet helemaal uit. Uiteindelijk kom je weer uit bij de Bouvignelaan. Net daarvoor heb ik nog even aan een picknicktafel mijn appel opgegeten. Vandaaruit is het nog maar een klein stukje naar de Duivelsbruglaan. Het zit er weer op. Het was heerlijk om met dit weer te lopen. Ook ben ik onderweg nog wat leden van WIEGO tegengekomen. Op het startbureau heb ik ook nog even met wat wandelaars gesproken en nog wat gedronken. Ik ben op tijd naar huis gegaan. Daardoor kon ik mijn zoon nog op tijd van het station ophalen. Achteraf hoorde ik dat er zich 350 wandelaars hadden ingeschreven. Dat is een mooi aantal. Laten we hopen dat de wandeltochten weer normaal door kunnen gaan de komende periode.
Groeten van Carla Spierings.

JUBILEUMWINTERSERIE TEN EINDE

De laatste tocht van de 50-jarige Winterserie-wandeltochten van WIEGO op zaterdag 5 maart jl. is voorbij. Op weg naar de Vierdaagse van Nijmegen vond ik het een goed idee om deze keer de afstand 30 km te gaan wandelen. En het weer was ook prima. Rond 8.00 uur kwam de deeltaxi bij mij voorrijden om mij naar de Duivelsbruglaan in Breda Zuid te rijden. Sanne, Jeroen, Stan, Jacques en Teun gingen met Fred de afstand 20 km lopen. En ook Marion heb ik weer eens gezien. Marion ging ook op de afstand 20 km van start.

Rond 9,00 ben ik van start gegaan en heb ik een stuk met Wendy en John meegelopen, Zij liepen ook 20 km en gingen dus niet naar café-zaal ‘t Veehandelshuis in Prinsenbeek. Daar kwam ik wel en heb er gebruik gemaakte van de rustmogelijkheid. Genoten van soep en mijn eigen brood. Ik heb wel heerlijk gelopen en nam twee rusten. De eerste was op 10 km aan de Overaseweg bij familie De Nijs. Daar kwamen wij rond 10,50 uur aan. Om 13 00 uur belde ik de deeltaxi om mij om 16,00 uur aan de Duivelsbruglaan op te halen en naar huis te brengen. Rond 15,40 uur liep ik de startlocatie in gebouw Mariëdal weer binnen tezamen met twee verdwaalde Belgen die in Prinsenbeek even de weg kwijt waren.

Na aankomst een heerlijke witte wijn gedronken want de uitdaging voor vandaag was geslaagd na een mooie wandeldag.
Inge Mol – van Egmond.