2018-12-01 Winterserietocht Geldermalsen

Winterserietocht te Geldermalsen

WIEGO ging op 1 december met de bus naar Geldermalsen om daar deel te nemen aan de 1e Winterserietocht van Cwsv. Prinses Marijke. De startlocatie was in clubgebouw ‘De Wandelaar’ aan de Meersteeg. Dit was een nieuwe locatie aan de rand van een industrieterrein aan de buitenkant van Geldermalsen langs de spoorlijn naar Tiel. Het oude verenigingsgebouw stond destijds op nog geen 100 meter van het centrum bij de brug over de rivier De Linge. Dit is echter gesloopt voor woningbouw.

Bij binnenkomst was het niet al te druk omdat veel wandelaars al eerder van start waren gegaan. Nadat er was ingeschreven en een kop koffie was gedronken, gingen wij op pad voor 25 km. Wij kruisten direct de spoorwegovergang en wandelden daarna door het plaatsje Meteren. Verderop kruisten wij de snelweg A15 en ging het richting Waardenburg. Dit was een wat langer en ongezelliger stuk om te lopen, maar daar ontkom je niet altijd aan. Na Waardenburg ging het richting de Martinus Nijhoffbrug (de gigantische tuibrug over de rivier DeWaal naar Zaltbommel) en kwamen we op de Waalbandijk. Hier kwamen wij terecht bij een zeskantige korenmolen uit 1780 en het in 1265 gebouwde kasteel Waardenburg waar gedeeltelijk omheen werd gelopen.

Daarna verlieten wij de rivierdijk en kwamen in de uiterwaarden terecht. Dat was een stuk van zo’n drie kilometer. Het was wel een aantrekkelijk stuk en heel afwisselend. Tenslotte kwamen we in Neerijnen met het gelijknamige kasteel uit circa 1600. Dit is in gebruik als gemeentehuis tot de komende samenvoeging met onder ander Geldermalsen per 1 januari 2019. Hier was een rustplaats van de organisatie en de splitsing met de afstand 15 km terwijl de deelnemers op de afstand 5 km hier met auto’s naar toe werden gebracht om vandaar te starten.

Wij liepen hierna verder over de dijk richting Haaften. Daarbij liepen wij bijna de splitsing met de 40 km voorbij. Gelukkig zagen wij dit net op tijd en voorkwamen daarmee dat we verkeerd liepen. Een paar andere leden waren niet zo gelukkig en zijn uiteindelijk met een auto opgehaald. In Haaften was een caférust waar we dankbaar gebruik van hebben gemaakt want hoewel het nog geen winter was, was het met name op de open stukken en op de dijk toch soms best kil.

Na Haaften verlieten wij de rivier De Waal en gingen landinwaarts door het buitengebied naar en door Est. In Est is weinig te beleven maar ze hebben een leuk en klein maar modern dorpshuis. Na Est werd de route wat saai en langs de al eerder genoemde spoorlijn werd het eindpunt bereikt. Hier was het inmiddels al gezellig druk, ook omdat het inmiddels buiten was gaan regenen. We zagen dan ook diverse wandelaars met natte kleding zich uitpellen.

Mooi op tijd kwam de bus weer voorrijden maar er moesten nog twee leden binnenkomen die ook 25 km liepen. Gelukkig kwam even later de al eerder genoemde auto met beide wandelaars die bij de bus werden afgezet, zodat we zonder veel vertraging maar wel via een toeristische route naar Breda terugreden. Omdat namelijk bij Meteren geen oprit is naar de snelweg volgde de chauffeur de provinciale weg naar en door Waardenburg en zagen we ook nog een het witte kerkje aldaar. Daarna reden wij over de inmiddels bekende Martinus Nijhoffbrug richting Den Bosch en verder via Waalwijk kwamen we uiteindelijk toch nog redelijk op tijd in Breda.

W.A.N. de Laar