WIEGO Nieuws – Augustus 2020

VAN DE REDACTIE
Wat een sportzomer zijn we inmiddels misgelopen door het coronavirus. Geen Tour de France met misschien een tourzege van Tom Dumoulin. De Tour de France is dan wel opgeschoven, maar toch. Ook geen Olympische Spelen in het Japanse Tokio. Misschien volgend jaar in 2021, maar dat is nog niet zeker. Dat hangt af van de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Geen Europees kampioenschap voetballen met misschien een kleine kans op de titel voor Nederland. En ook de Vuelta die dit jaar in Nederland zou starten en daarbij Breda zou aandoen, gaat niet door. En dan zijn we – hoewel het toen nog geen zomer was – de Formule 1-wedstrijd in mei dit jaar op het circuit van Zandvoort met Max Verstappen op een prominente plaats ook misgelopen.

Maar wat te denken van al die tienduizenden wandelaars die 24 juli over de Via Gladdiola hun glorieuze intocht zouden beleven van de Nijmeegse Vierdaagse. Het zijn dan wel geen topsporters, maar wel sporthelden door de prestatie die zij zouden hebben geleverd. Want ga er maar eens aanstaan, vier dagen achter elkaar 50, 40 of 30 kilometer lopen in de bloedhitte of door de stromende regen. De kranten en andere media zouden weer aan de lippen hebben gehangen van de beide recordhouders. Bert van der Lans uit Nijmegen zou zijn 72e kruisje hebben gekregen en zijn achtervolger, Dick Koopman uit Oudorp (bij Alkmaar), zou de Vierdaagse voor de 71ste maal hebben volbracht. Voor de meesten van ons zijn dat prestaties van formaat, maar voor beide heren lijkt het een peulenschilletje.

Maar niets van dit alles. Alleen een lege sportkalender en mooie herinneren hoe het was geweest en hoe het had kunnen zijn.

Voor ons wandelaars had de Koninklijke Wandel Bond Nederland (kortweg KWBN) dan als troost wel een alternatieve Vierdaagse ontwikkeld die men vanuit zijn eigen woonplaats kon lopen. Verhoudingsgewijs kozen veel deelnemers voor de afstand 10 kilometer. Toch hebben een redelijk aantal wandelaars er voor gekozen om de laatste dag het parkoers van de laatste dag rond Nijmegen te lopen om iets van de sfeer op te doen. Ook al stonden er dit maal geen duizenden toeschouwers langs de weg om de deelnemers aan te moedigen bij het afleggen van de laatste meters. Wandelaars zijn en blijven echter doorzetters die dit soort kwesties positief bekijken en benaderen en zich niet laten tegen houden door tegenslag. Want een tegenslag is het coronavirus zeker. Maar ook een tegenslag die kan worden overwonnen.
De redactie.

AVOND4DAAGSE HOME EDITION
Een voor een werden ze afgelast de afgelopen periode: de Avondvierdaagsen door de dorpen en steden. Normaal slijten vele duizenden wandelaars, jong en oud, talloze kilometers van hun schoenzolen af, maar dit jaar leek het sportieve evenement het te verliezen van corona. Toch komen wandelliefhebbers alsnog aan hun trekken! Er is een Avond4daagse Home Edition bedacht: in de periode tot 31 augustus kunnen Deelnemers vier dagen vanuit hun eigen woning een wandeling maken met behulp van de e-routeapp. Tussen de eerste en de vierde wandeling mogen maximaal twee weken zitten, zodat het een uitdaging blijft. Wie de missie volbrengt, ontvangt de dikverdiende enige echte Avond4Daagsemedaille! Voor meer info: www.avond4daagse.nl

OPROEP VOOR MEDEWERKERS
Over niet al te lange tijd organiseert onze vereniging weer diverse wandeltochten, allereerst de Markdalwandeltocht op zaterdag 26 september a.s. en daarna de West-Brabantse Loopdag op zondag 18 oktober a.s.. Bij deze evenementen hebben wij hebben hulp nodig voor:
-inschrijving startbureau;
-verzorgingsposten onderweg (koffie/thee, bouillon, fruit;
-aanbrengen pijlen (eventueel een deel van het parkoers en/of samen met
anderen tijdens de voorgaande dag);
-afhalen pijlen tijdens de tocht.
Kunt u helpen of wilt u weten wat een functie inhoudt, nemen dan contact op met onze secretaris, Hans v.d. Bruggen, tel. no. 076-5657357 (b.g.g. 06-360808690 of email: wsvwiego@gmail.com

OPROEP VOOR DEELNEMERS AAN DE ALTERNATIEVE VIERDAAGSE
In de week van 21 t/m 24 juli jl. werd als alternatief voor de afgelastte Vierdaagse van Nijmegen door wandelbond KWBN een Alternatieve Vierdaagse georganiseerd. Van 4 leden en één donateur is bekend dat zij deze Alternatieve Vierdaagse hebben gelopen. Wij vragen andere leden van WIEGO die deze Vierdaagse ook hebben gelopen dat door te geven aan onze secretaris, graag met de gelopen afstand. Geef dan ook eventueel namen door van leden waarvan u weet dat zij aan deze Alternatieve Vierdaagse hebben meegedaan.

GROTE CLUBACTIE
Van 19 september t/m 8 december 2020 kunt u weer loten van de GROTE CLUBACTIE kopen en/of verkopen. De opbrengst van deze lotenverkoop komt Ten goede aan onze vereniging. De afgelopen jaren leverde de deelname aan de GROTE CLUBACTIE onze vereniging steeds zo’n € 360,00 op. Wilt u loten kopen (of verkopen), geef dan uw bestelling door aan onze secretaris, Hans v.d. Bruggen (tel. 076-5657357, b.g.g. 06-36080869 of email: wsvwiego@gmail.com) bij wie u de loten ook eventueel kunt ophalen. Wie de meeste loten verkoopt/koopt aan niet leden, krijgt als beloning een kleine prijs. Als iedereen zich inzet kan misschien hetzelfde bedrag als vorig jaar (of meer) worden ontvangen. Van ieder verkocht lot ad. € 3,00 gaat namelijk € 2,40 naar onze vereniging, terwijl € 0,60 naar de St. Grote Clubactie gaat. Maar ook de kopers van de loten kunnen prijzen winnen.