27e West-Brabantse Loopdag

Voor de 27e maal organiseerde WIEGO op zondag 18 oktober 2020 de wandeltocht van de West-Brabantse Loopdag. Er kwamen dit jaar totaal 134 wandelaars op af. Dat was de helft van het aantal deelnemers van vorig jaar. Dit was uiteraard een gevolg van de huidige corona-crisis en de door de regering getroffen maatregelen. Bij de voorbereiding van deze tocht was uitgegaan van alle regels en richtlijnen die ook toegepast waren tijdens de Markdaltocht in september jl. Echter kwam daar nog een probleem bij. Kort na de Markdaltocht werd door de regering afgekondigd dat alle sportkantines gesloten moesten worden. Goede raad was duur. Maar nu stond er tussen de kantine en de fietsenstalling van atletiekver. Sprint als sinds maart dit jaar een grote partytent, waar de atleten tijdens de beoefening van hun sport hun tassen en kleding konden opbergen.  Dankzij het bestuur van Av. Sprint mochten wij deze tent als startlocatie gebruiken. Probleem opgelost.De locatie was door Sprint al voorzien van looproutes, dus daar behoefden wij niets aan te doen. Nadeel was dat er geen horeca was en geen toilet. Voor de deelnemers geen probleem, want die konden onderweg drinken en eventueel op de rustplaats naar het toilet. Een paar dagen voor de wandeltocht kondigde onze regering echter nieuwe maatregelen af, die inhielden dat ook de horeca gesloten diende te worden. Dus geen rustplaats en geen toilet. Voor veel wandelaars bleek dat echter geen probleem te zijn. Zij namen zelf eten en drinken mee.

Voor de medewerkers was gezorgd dat er een gamel met koffie was. Terwijl later bleek dat er op het terrein van Sprint een paar clinics werden gegeven, waardoor de medewerkers gelukkig van het toilet in het kantine-gebouw gebruik konden maken. Ook nu bleek weer dat veel wandelaars blij waren dat er nog een georganiseerde wandeltocht was. Dat lieten zij op het startbureau meermaals blijken. Door de maatregelen van de regering hadden de organisaties die nog een tocht dat weekend hadden staan massaal afgehaakt. Zo kwamen er deelnemers uit bijv. Amersfoort en Doetinchem. Terwijl er rond 12 uur vanuit Katwijk (bij Leiden) werd gebeld of zij nog 5 km konden lopen. Deze wandelaars gingen nog om half twee van start en kwamen enthousiast terug. Een geluk bij een ongeluk was nog het feit dat eetcafé De 7 Heuveltjes (waar de rustplaats gevestigd had moeten zijn), deze dag “aan de deur” verkocht (het “take away” systeem). Daardoor konden de wandelaars toch nog iets drinken. Wel moesten zij dat elders opdrinken omdat uiteraard het café zelf en het terras niet toegankelijk was. Ook veel wielrijders en gezinnen maakten van deze mogelijkheid dankbaar gebruik.

Wel bleek het vrij druk te zijn in het Mastbos. Met name in het voorste deel. Maar dat kwam met name door het feit dat het redelijk weer was en er niets te doen is, waardoor velen er op uit trokken de natuur in. Onze medewerkers hebben daardoor wel op diverse plaatsen de verdwenen pijlen moet vervangen.

De parkoersen van de West-Brabantse Loopdag gingen voor een groot deel door het Mastbos met als beoogde rustplaats eetcafé De Zeven Heuveltjes. De afstanden 20 en 25 km maakten echter direct na de start een extra lus over de Trippelenberg naar de rivier de Aa of Weerijs om via de rand van het Mastbos aan te sluiten op de andere afstanden. Verder maakte de afstand 25 km vanaf eetcafé De 7 Heuveltjes nog een extra lus via het terrein van De Klokkenberg en langs de rivier De Mark om zo weer de rustplaats aan de Galderseweg te bereiken.

Ook dit keer was er – net als bij de Markdaltocht – geen eigen verzorgingspost. Dit alles om zo corona-proef (en dus veilig mogelijk) te zijn. Ook nu behoefden de deelnemers zich niet af te melden. Maar omdat een aantal wandelaars op de fiets was of gewoonte getrouw toch naar het startbureau liep, werden er toch nog verschillende wandelaars terug gezien. De meeste gingen echter op de parkeerplaats rechtstreeks naar hun auto toe.

De deelnemers hadden bij het inschrijven de keuze om al dan niet voor een herinneringsmedaille te lopen. Daarbij konden zij kiezen uit de medailles van de Markdaltocht met de afbeelding van de Poolse kapel of de medaille van de Winterserietocht. Omdat echter bij het online inschrijven via wandelbond KWBN niet was aangegeven dat er een herinneringsmedaille was, werden de deelnemers verrast dat die er toch was. Van de 102 wandelaars die zich online hadden ingeschreven, kozen er 14 alsnog voor een medaille. Van de 32 deelnemers die zich ter plaatse aanmelden (waaronder uiteraard 23 leden en donateurs van WIEGO) kozen er 9 voor een medaille. In navolgend overzicht kunnen wij alleen aangeven hoeveel deelnemers er een herinnering mee namen en wat voor soort.

Vanaf deze plaats willen wij ook Atletiekvereniging “Sprint” weer hartelijk bedanken voor hun gastvrijheid, medewerking en het belangeloos ter beschikking stellen van hun partytent als startlocatie. Door de strengere maatregelen ten aanzien van de corona-crisis in zowel Nederland als België, waren er dit keer geen deelnemers uit België.