Een echte Internationale Winterserietocht

Een echte Internationale Winterserietocht

Op zaterdag 23 januari 2021 zou door WIEGO de 2e tocht van de 49e Winterserie-wandeltochten georganiseerd worden. Vanwege de coronacrisis werd ook deze tocht “virtueel” georganiseerd van zaterdag 16 januari t/m zondag 31 januari 2021. Dus weer geen fysieke startlocatie met medewerkers, geen controleposten onderweg en ook geen eigen verzorgingsposten. En de horecarustplaatsen alleen voor “Take Away” op de dagen dat zij geopend waren. Daarentegen wel een periode van ruim 2 weken waarin formeel gelopen kon worden. Wilde je de tocht later lopen, dan kon dat natuurlijk ook. Het inschrijfgeld was aangepast en voor alle leden en donateurs van WIEGO zelfs geheel gratis. Natuurlijk viel ook de deelname tegen ten opzichte van wat we de laatste jaren gewend waren.

Maar er was een lichtpuntje. Het werd dit keer een echte Internationale Winterserietocht. Want behalve het feit dat 3 Duitsers zich hadden aangemeld via Online Inschrijven van KWBN, werden wij ook vanuit Frankrijk benaderd door de secretaris van de aldaar gevestigde vereniging Cercle Sportif Securité Defense (CSSD). Deze vereniging wilde zich inschrijven voor onze tocht, maar de betreffende afstanden in eigen land lopen. Ditzelfde deden trouwens ook de 3 Duitse deelnemers die resp. uit Bremerhaven, Woltersdorf (bij Berlijn) en Freiburg im Breisgau kwamen. Uiteindelijk bleken er 20 leden van CSSD gelopen te hebben. En daarvan kwamen er 15 uit Frankrijk zelf, 2 uit Spanje en 3 uit Duisland, waaronder een commissaris van de Berlijnse politie. Voor deze buitenlandse deelnemers zijn speciaal nog certificaten van deelname gemaakt met daarop de afgelegde afstand en de datum waarop deze deelnemer de tocht aldaar had gelopen. Als bewijs kregen wij namelijk van de Franse secretaris een overzicht met daarop niet alleen de naam en woonplaats van de deelnemer, maar ook de exact afgelegde afstand met datum. En als extra bewijs ook nog per deelnemer een kaart van de afgelegde route. Verder wilden al deze 20 leden een medaille, zodat er na afloop een envelop met 20 medailles naar Frankrijk is verstuurd, die daar ook netjes is aangekomen.

Daardoor waren er dit totaal 113 deelnemers. En uit de reacties, zover wij die kregen, bleek dat die zeer tevreden waren over het afwisselende parkoers en de duidelijke parkoersbeschrijving. Er waren uiteraard geen pijlen opgehangen. Natuurlijk gaat er altijd wel iemand verkeerd, zoals bijvoorbeeld uit een verslag bleek. Maar dat kwam door onoplettendheid.

De route van deze Winterserietocht voerde deze keer langs de Bredase wijk Nieuw-Wolfslaar, langs Bavel en langs Molenschoot naar Dorst, waar in de plaatselijke cafetaria de rustlocatie was. Vandaar leidde de route de eelnemers
door het natuurgebied tussen de spoorlijn en de oude rijksweg naar Rijen en daarna door het Vijf Eikenbos en de Seterse bossen langs de voormalige leemputten terug naar de cafetaria in Dorst. Verder ging daarna het parkoers weer naar en door Bavel en door het Ulvenhoutsebos naar lunchroom De Uitdaging in Ulvenhout. Hierna volgden de wandelaars een grote lus door het Ulvenhoutsebos, het Sint Annabos, over het landgoed Anneville en om Ulvenhout heen door het Markdal terug naar lunchroom De Uitdaging. Tenslotte voerde het laatste stuk vanuit Ulvenhout door landgoed Wolfslaar en de Ulvenhoutselaan terug naar de start.

2de Winterserietocht 2021

Nu het niet meer mogelijk is om wandelevenementen te organiseren, is er een goed alternatief bedacht. Wandelaars kunnen zich online inschrijven en daarna wordt de route via de mail of post naar de wandelaar gestuurd. En daarbij kan iedereen zelf bepalen wanneer je de route gaat lopen. Zo had ik besloten om op zondag 21 februari de 15 km van de 2de Winterserie 2021 te gaan lopen. De weersvoorspelling was zeer goed. De week ervoor lag er nog sneeuw en ijs en kon iedereen schaatsen. Met mijn werk bij de post heb ik in de week van de sneeuw alles moeten lopen. Ook werk ik nu meer op zaterdag. De hele dag binnen zitten is niets voor mij. Ik ben vroeg van huis gegaan en om half 9 ben ik gestart. Dan ben ik de drukte voor in het bos. Ik vond de route ook wel interessant, omdat ik het eerste deel helemaal niet kende. Normaal help ik altijd met onze eigen tochten. Dus nu was er gelegenheid om de route zelf eens te lopen. De route ging over de Bavelselaan. Een lange straat met grote huizen. Daarna ging de straat over in Nieuw Wolfslaarlaan. Bij de geluidswal ging je de snelweg over. Je kwam dan bij molen De Hoop in Bavel. Vervolgens weer een lange straat, de Dorstseweg. Voor mij allemaal nieuw en tot mijn verbazing zag ik zo ineens Decathlon en Kinepolis, maar dan van een andere kant. Daarna via de Tervoortseweg naar een fietspad die je naar Bavel volgde. Vervolgens door de dorpskern van Bavel naar de Deken Dr. Dirckxweg. Nu werd de route me wat bekender. Ik kwam nu in het Ulvenhoutse bos. Dat is een gedeelte van het controlegebied van het wandelnetwerk. De route ging ook nog door Ulvenhout via o.a. Jachtlaan, Wilhelminaplein, Wolvenhoek en Bosrand en dan weer het bos in. Bij de Charlotte Cuypersdreef ben ik heel even van de route afgeweken. Tijdens het controleren van het wandelnetwerk in het najaar van 2020 was daar een onduidelijke situatie bij knooppunt 95 naar knooppunt 93. Ik had begrepen van Anny van Lint dat het was aangepast. Dus heb ik even gekeken hoe het nu was aangegeven. Het is nu weer duidelijk. Bij Wolfslaar zag ik een echtpaar lopen die ook een route van WIEGO in de handen had. De route ging weer verder richting Breda. Rond half 12 was ik weer bij de auto. Ik was blij dat ik weer eens 15 km had gelopen. Ik vind het wel een groot nadeel dat de horeca niet open is, zodat je nergens even naar het toilet kan. Ik zou het wel fijn vinden, zoals iedereen natuurlijk, dat de horeca ergens in maart weer open gaat. Dan kan ik weer gaan trainen voor de 20 km. In de week van 19 april zou ik dan de overige 2 dagen van de alternatieve Salllandse Vierdaagse af kunnen maken. Het hotel is al geboekt. Omdat je de route individueel gaat lopen, hangen er geen pijlen. Je moet dus heel goed de route lezen. Ik ben tijdens deze tocht niet één keer fout gelopen. Daarmee wil ik zeggen dat de route heel duidelijk beschreven was. Het is fijn dat de mogelijkheid er is om op deze manier toch een wandeltocht te lopen in coronatijd. Je blijft in beweging. Ik raad het iedereen aan om ook eens op deze manier een wandeltocht van WIEGO te lopen.
Groeten van Carla Spierings.