Sneeuw verstoorde de 3e Winterserietocht

Sneeuw verstoorde de 3e Winterserietocht

Van zaterdag 30 januari t/m zondag 14 februari 2021 werd de 3e van de 4 Winterserietochten van WIEGO van dit seizoen weer “virtueel” georganiseerd. Deze 3e Winterserietocht kon in een periode van ruim 2 weken formeel gelopen worden. En wie de tocht later op een later tijdstip wilde lopen, kon dat ook. De te verwachtte deelname valt uiteraard tegen ten opzichte van wat we de laatste jaren gewend waren. Geen 350 tot 450 wandelaars. Maar dit maal waren er slechts 70 inschrijvingen/deelnemers. Wat was het geval: in de nacht van zaterdag 6 op zondag 7 februari begon het te sneeuwen. En niet zo’n beetje ook! In bijna heel het land viel het openbaar vervoer (trein, bus, tram en metro) uit. Er was geen doorkomen aan. Wie er wel plezier aan beleefden, waren de kinderen. Massaal werden sleetjes tevoorschijn gehaald of nog net aangeschaft. En in de straten en op de trottoirs gleden deze sleeën voorbij, getrokken door papa of mama. En de hele volgende week beleefde Nederland een week van sneeuw en vorst. Ook kon in de loop van die week bijna overal geschaatst worden.

Wandelen werd even op een zacht pitje gezet. Enerzijds door de sneeuw- en ijspret, anderzijds doordat het de eerste dagen bijna onmogelijk was je op een normale manier te verplaatsen. En daarvan ondervond deze 3e Winterserietocht de gevolgen, ondanks dat er in de naam duidelijk “winter” staat. Desondanks waren deze deelnemers zeer tevreden dat hen toch de mogelijkheid geboden was om te wandelen en ook over het afwisselende parkoers en de duidelijke parkoersbeschrijving.

Ook dit keer was het weer een “internationale” wandeltocht. Er kwamen namelijk 2 aanmeldingen uit Duitsland, namelijk weer uit Freiburg im Breisgau en uit Werder (bij Berlijn). Deze laatste deelnemers is weer de Berlijnse politiecommissaris. Deze twee wandelaars liepen uiteraard de tocht alternatief in eigen land. Daarnaast hadden zich ook 2 Belgische wandelaars uit het Oost-Vlaamse Schellebelle ingeschreven. Zij hebben waarschijnlijk onze tocht wel hier in Nederland gelopen.

Het parkoers van deze 3e Winterserietocht voerde de deelnemers ditmaal door het Valkrustpark en het terrein van het voormalige Laurensziekenhuis aan de Ulvenhoutselaan naar en over het landgoed en park Wolfslaar en via het Ulvenhoutse Voorbos naar de eerste rustmogelijkheid bij restaurant De Fazant (bij ouderen beterbekend onder de oude naam “Fazanterie”. Daarna leidde de route via het Sint Annabos en de Woestenbergseweg richting Bavel en vandaar via de Leeuwerik, het Prinsenbosch en het Burgtsebaantje naar de volgende rustplaats bij grandcafé Fabels (de bij velen bekende voormalige brasserie Schutterslust) bij Molenschot.

Verder liepen de wandelaars langs de golfbaan Prinsenbos naar en door het gelijknamige bos en over de landgoederen Valkenberg en Anneville weer naar restaurant De Fazant voor een rustgelegenheid. Na deze rust werd de tocht vervolgd door het Ulvenhoutse Voorbos naar de Bieberg. Daar splitsten de langere afstanden zich nog even af voor een omweg door het Markdal naar de Reeptiend met daarna een rustmogelijkheid bij eetcafé De Zeven Heuveltjes. Waarna de tocht nog even werd voortgezet met een flinke lus door het Mastbos. Hierna werd de kantoorboerderij van Staatsbosbeheer bereikt, aangesloten op de kortere afstanden en langs de rivier De Mark het eindpunt bij Mariëndal aan de Duivelsbruglaan bereikt.

Winterserietocht no. 3 van WIEGO

Zo, winterserietocht 3 zit er weer op. Hoofdmoot: de bossen rondom Ulvenhout richting Chaam. De voortdurende regen van de laatste dagen had z’n werk goed gedaan. Enerzijds mooi om al die droge of bijna droge beekbeddingen weer eens goed gevuld te zien anderzijds liet dat flink wat paden ook niet onberoerd wat resulteerde in modderbaden en complete vijvers en route. Vandaag (donderdag 4 februari 2021) overigens de eerste zonnige lentedag en dat vergoedde veel. Wel weer een “lekker” parcours om te lopen. Een keer ging het mis. Ik moest na een zgn. hoefijzerven linksaf, vlak hiervoor zaten drie mensen aan een picknicktafel met echte champagneglazen champagne te drinken. Alleen het zicht al benevelde mijn hersens kennelijk zodanig dat ik die ven compleet miste. Wat verderop kreeg ik argwaan: waar is dat hoefijzerven nou? Gelukkig kon een wandelaar met hond me uitleggen dat ik daar allang voorbij was: ik moest terug naar die picknicktafel en schuin rechts lag dan dat ven… Nou ja, mijn enige missing link dus, dat kan er mee door.

Ik trakteerde mezelf na afloop op twee Brabantse worstenbroodjes d.w.z. thuis opgewarmd, dat is lekkerder volgens Brabantse bakkers op internet en ik denk dat ze gelijk hebben. Ik heb deze tocht net op tijd gelopen denk ik, want op zaterdag 6 februari a.s., de geplande wandeldag, slaat het weer compleet om: uren regen bij -2° vorst en later sneeuw. De WIEGO-crew zal stilletjes wel blij zijn dat deze tocht virtueel georganiseerd wordt… Overigens, een wandeling in een wit Mastbos volgende week lijkt me niet verkeerd, maar dan voor hooguit 5 of 10 km wat mij betreft.

Met hartelijke groeten, Raoul Swinkels