Snerttocht (zonder snert)

Door de huidige coronaregels werd de 30e Snert-wandeltocht van WIEGO dit jaar van zaterdag 13 februari t/m zondag 7 maart “virtueel” georganiseerd. Er was dus geen fysieke, druk bezochte en gezellige startlocatie op zaterdag 20 februari in Kbs. De Griffioen te Prinsenbeek. En na afloop was er voor de deelnemers ook geen erwtensoep (snert) of tomatensoep. Ook nu waren er dus geen medewerkers op het startbureau, geen medewerkers voor de catering, voor het aanbrengen en verwijderen van de pijlen. Op al deze leden die zich ieder jaar weer belangeloos inzetten, kon/hoefde geen beroep te worden gedaan. En dat is wel jammer. Niet alleen voor de vereniging maar ook voor deze leden. Hopelijk komt het volgend jaar weer goed. Ook was er geen controlepost op de rustplaats. Sterker, een echte rustplaats was er niet. De horecagelegenheden zijn vaak alleen in het weekend open en dan alleen als “take away” of “koffie-to-go”, d.w.z. dat men er wel koffie, thee, fris, soep e.d. kan kopen, maar er meestal geen gelegenheid is om dat op een stoel of bank te nuttigen. En dat nuttigen gebeurt uiteraard altijd buiten in de open lucht.

Daarentegen kon deze 30e Snerttocht wel op een dag naar eigen keuze in een periode van ruim 3 weken gelopen worden. En wie de tocht op een later tijdstip wilde lopen, kon dat ook. En natuurlijk was het inschrijfgeld aangepast. De te verwachtte deelname viel tegen ten opzichte van wat we de laatste jaren gewend waren. Geen 600 wandelaars dit keer, maar  123 inschrijvingen/deelnemers. Toch kregen wij tevreden reacties van de deelnemers doordat hen toch de mogelijkheid geboden werd om te wandelen. Gezien het goede weer in die periode kregen wij zelfs een reactie van een gezin die een ijsje hadden genomen in plaats van de (niet verstrekte) snert. Dit keer waren er geen buitenlandse deelnemers.

De route leidde de wandelaars (afhankelijk van hun afstand) vanaf de start naar en door park Overbos, het buitengebied ten noorden van Prinsenbeek, lang station Breda-Prinsenbeek en de rand van de Bredaswe wijk Haagse Beemden, weer door een deel van park Overbos en door een stukje van Prinsenbeek naar en door het Liesbos. Aan de rand van het Liesbos was in het weekend de mogelijkheid om bij De Peer eventueel iets te gebruiken. Daarna leidde het parkoers de wandelaars weer verder door het Liesbos en door het natuurgebied De Hooiberg om via het Heidreefke het westelijke buitengebied van Prinsenbeek te bereiken. Hierna was men vrij snel bij het eindepunt bij Kbs. De Griffioen in Prinsenbeek.

Verslag Snerttocht 7 maart 2021

Vanmorgen had ik weer eens zin om 15 km te gaan lopen. Eerst even de autoruiten krabben en dan de auto starten en ben ik naar Prinsenbeek gereden. Dit keer heb ik gekozen voor de Snerttocht van 16 februari 2019. Meteen ging ik bij de Molenstraat de verkeerde kant op. Ik was nog niet helemaal bij les. Maar ik kwam er bij het volgende kruispunt achter dat het niet klopte en ben ik teruggelopen.

Nog even terug naar de auto om mijn handschoenen te pakken. Het was toch nog wel koud. Via o.a. de Gemetjes en de Liesbosdreef naar het Liesbos. Daar moest ik weer even scherp zijn. Goed kunnen lezen en tellen is wel handig. Toch was de route, op een paar twijfelgevallen na, duidelijk beschreven.

Op een breed bospad kwam er opeens een grote hond op me af rennen en begon steeds tegen mij op te springen. Daar was ik helemaal niet blij mee. De eigenaar van die hond zei dat het niet verstandig was om daar te lopen als je bang bent voor honden. Ik liep blijkbaar in een hondenlosloopgebied. Ik had geantwoord dat ik een route loop en dat ik hier gewoon mag lopen. Na van de schrik bekomen te zijn, heb ik de route weer vervolgd verder het bos in. Bij een geel paaltje van ESSENT in het struikgewas moest ik rechtsaf. Het was even zoeken, want het paaltje was verstopt en overwoekerd met planten.

Vervolgens ging de route naar de Zanddreef. Daar kwam ik bij de spoorwegovergang mijn pedicure tegen. Haar kom ik wel vaker tegen tijdens mijn wandelingen. Via het Heibloempad en de Krekelweg kwam ik weer in Prinsenbeek. Omdat het Veehandelshuis in de Groenstraat gesloten is door corona, had ik afgesproken om bij Frans en Adri Vincenten koffie te drinken. Ik moest hiervoor wel even van de route afwijken.

Eenmaal terug op de route liep ik de Brabantstraat in. Het vervolg was via de Vliet en de Westrik en daarna voor de derde keer het spoor over. Vervolgens via een paar straten de Leursebaan oversteken naar de Drielindendreef. Daar ging de route het bos weer in. Het was daar een stuk rustiger. De zon kwam ook tevoorschijn en het was heerlijk om in de zon te lopen. Ter hoogte van de Groenstraat het bos weer uit en terug via de Westerkim en de Molenstraat naar de school, waar normaal gesproken de startlocatie is van de Snerttocht.

Het was weer een mooie wandeling. Ik ben nu wel weer zover om de volgende keer weer eens 20 km te lopen.
Groeten van Carla Spierings