WIEGO Nieuws – November 2021

VAN DE REDACTIE

Als u zo’n brief had gekregen, had u waarschijnlijk met hoofdletters NEE ingevuld. Want u wilt helemaal geen sportcoach aan de deur die komt peilen hoe fit u bent. U vind namelijk zelf dat u fit genoeg bent want u wandelt veel en doet mee aan wandeltochten en bent dus regelmatig in beweging. Daar heeft verder niemand ook maar iets mee te maken en zeker geen gemeente. Gelukkig woont u dan ook niet in de gemeente Leusden. Daar hebben inwoners tussen de 60 en 75 jaar namelijk een brief ontvangen waarin staat dat zij kunnen deelnemen aan een outdoor-programma om fitter te worden. Wie dat niet wilde, moest een antwoordkaart op de post doen, want anders stond er op korte termijn een sportcoach op de stoep. Dat viel verkeerd bij de inwoners en de telefoon in het gemeentehuis stond roodgloeiend.

Maar de vraag is dan: hoe had de gemeente het dan wel moeten doen? Het is namelijk heel makkelijk om te roepen over betutteling en bemoeienis. Maar de gemeente Leusden had natuurlijk het beste voor met haar inwoners. En de cijfers liegen er niet om: de fitheid van veel volwassenen is niet zo best. De helft van hen heeft overgewicht en dat kost onze samenleving jaarlijks miljarden euro’s. Alleen al de vraag naar peperdure maagverkleiningen explodeert, Er moet echt wel iets gebeuren. Zo klinken al jaren geluiden voor hogere accijnzen op alcohol en wordt er gesproken over de suikertaks.

Er is wel een nationaal preventieakkoord opgesteld waarin onder meer staat dat de voedingsindustrie producten gezonder moet maken, maar dat gaat maar in kleine stapjes. Natuurlijk kan je ook zeggen dat het de taak is van de overheid om door te pakken en bepaalde niet-populaire maatregelen te treffen. Dat lijkt misschien betutteling, maar anders gaan rokers allemaal binnen staan te paffen, en rijden automobilisten overdag weer met 130 kilometer per uur over de snelweg. Maar zodra het over eten of levensstijl gaat, beginnen we bijna allemaal te gillen over “betutteling”. Maar het resultaat is dat er dus niets verandert.

Is dat dan wat we willen? U weet natuurlijk het antwoord op deze vragen want – zoals gezegd – bent u regelmatig in beweging door mee te doen aan wandeltochten, eet u gezond en leeft u gezond. Maar zonder het te weten, eten we minder gezond dan we denken en is onze levensstijl minder gezond dan we vermoeden. Dat is toch iets waar we over na moeten denken. Blijf in ieder geval in beweging en blijf wandelen. Dan bent u letterlijk en figuurlijk in ieder geval op de goede weg.
De redactie.

FACEBOOKPAGINA VAN WIEGO

WIEGO heeft een eigen Facebookpagina! Volg en “like” ons op www.facebook.com/wsvwiegobreda en deel onze
evenementen (wandeltochten) met je wandelvrienden!

WIJZIGING IN AGENDA AFD. WANDELSPORT

De St. Nicolaastocht te Dordrecht op 20 november a.s. is door de betreffende organisatie is afgelast en gaat dus niet door. Door het bestuur is nu besloten om op resp. 13 en 27 november a.s. naar de St. Nicolaastocht te Vinkenveen, resp. Den Haag te gaan. Inmiddels is ook bekend dat de Winterserietocht te Geldermalsen op 4 december a.s. is afgelast.

GROTE CLUBACTIE

T/m 7 december 2021 kunt u weer loten van de GROTE CLUBACTIE kopen en/of verkopen. De opbrengst van deze lotenverkoop komt ten goede aan onze vereniging. De afgelopen jaren leverde de deelname aan de GROTE CLUBACTIE onze vereniging steeds zo’n € 360,00 op. Wilt u loten kopen (of verkopen), geef dan uw bestelling door aan onze secretaris, Hans van der Bruggen (tel. 076-5657357, b.g.g. 06-36080869 of email: wsvwiego@gmail.com) bij wie u de loten ook eventueel kunt ophalen. Wie de meeste loten verkoopt/koopt aan niet leden, krijgt als beloning een kleine prijs. Als iedereen zich inzet kan misschien hetzelfde bedrag als vorig jaar (of meer) worden ontvangen. Van ieder verkocht lot ad. € 3,00 gaat namelijk € 2,40 naar onze vereniging, terwijl € 0,60 naar de St. Grote Clubactie gaat.

OPROEP VOOR MEDEWERKERS

Binnenkort organiseert onze vereniging weer diverse wandeltochten zoals de vier Winterserietochten in december, januari, februari en maart, maar ook de Oliebollentocht in januari en de Snerttocht in februari. Daarbij hebben wij hulp nodig voor:
-inschrijving startbureau;
-aanbrengen pijlen (eventueel een deel van het parkoers en/of samen met anderen tijdens de voorgaande
dag);
-afhalen pijlen tijdens de tocht.
Kunt u helpen of wilt u weten wat een functie inhoudt, neem dan contact op met onze secretaris, Hans v.d. Bruggen, tel. no. 076-5657357 (b.g.g. 06-36080869) of email: wsvwiego@gmail.com
NEEM ZELF CONTACT OP EN LAAT ONS ER NIET OM VRAGEN, LAAT UW VERENIGING NIET IN DE STEEK EN HELP.

UITNODIGING

Vanwege de coronacrisis wordt de Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van Wandelsportvereniging “W.I.E.G.O.” gehouden op vrijdag 14 januari 2022 en vindt plaats in gebouw “Mariëndal”, Duivelsbruglaan 13, 4835 JD Breda (wijk Ginneken). Deze vergadering begint om 19.30 uur. De uitnodiging met de agenda en de bijbehorende stukken krijgt u per mail toegestuurd. Bent u niet in het bezit van een mailadres of is uw mailadres niet bekend bij het bestuur, dan kunt u daarover contact opnemen met onze secretaris
Deze bijeenkomst wordt gecombineerd met de Nieuwjaarsreceptie van WIEGO waarvoor alle leden, donateurs en adverteerders/sponsoren worden uitgenodigd.

EVENEMENTENJAARGIDS 2022 VAN WANDELBOND KWBN

Binnenkort ontvangen onze leden weer de Wandelevenementen Jaargids 2022 van wandelbond KWBN. Omdat niet iedereen deze jaargids gebruikt of nodig heeft, vragen wij u om deze gids dan aan onze secretaris. Hans v.d. Bruggen te geven. Daarmee kunnen wij andere wandelaars weer een plezier doen. Ook steunt u de vereniging daarmee. Gooi de jaargids 2022 dus NIET bij het oud papier.