WIEGO Nieuws – Juli en Augustus 2022

VAN DE REDACTIE
De maand juli is al jarenlang de maand waarin zowel de Vierdaagse van Nijmegen als de Vierdaagse van Apeldoorn worden georganiseerd. In het verleden vielen deze twee tochten samen in dezelfde week omdat zij georganiseerd werden door twee toen rivaliserende wandelbonden, te weten de KNBLO (Nijmegen) en de NWB (Apeldoorn). Door ingrijpen van het ministerie is destijds de afspraak gemaakt dat de Apeldoornse Vierdaagse voortaan georganiseerd zou worden in de week voor de Nijmeegse Vierdaagse. Nu beide tochten onder dezelfde wandelbond (KWbN) vallen, is dat nog steeds de situatie.
Maar naast deze beide Vierdaagse tochten zijn er meer Vierdaagse wandeltochten in Nederland. De bekendste is natuurlijk de Avondvierdaagse die in de periode van mei t/m september in het hele land plaats vindt. Veel mensen die niet bekend zijn met de wandelsportwereld halen deze wandelevenementen vaak door elkaar. Als een wandelaar tegen zo iemand vertelt dat hij de Vierdaagse (van Nijmegen en/of Apeldoorn) gaat lopen, is dan vaak de reactie: “De Avondvierdaagse? Ja die heb ik ook wel eens gelopen,” En dat terwijl er in de diverse media toch redelijk wat aandacht wordt besteed aan met name de Nijmeegse Vierdaagse.

Toch zijn er in Nederland nog veel meer Vierdaagse wandeltochten die enigszins vergelijkbaar zijn met die van Nijmegen en Apeldoorn. Die zijn dan wel niet zo massaal als de Nijmeegse Vierdaagse, maar trekken toch ook flink wat deelnemers. Zo wordt in augustus in Limburg de Heuvelland Vierdaagse georganiseerd en worden in mei en juni in Haarlem en Alkmaar ook Vierdaagse wandeltochten gelopen (De Haarlemse Vierdaagse werd trouwens dit jaar voor de derde achtereenvolgende maal afgelast). Verder zijn er nog Vierdaagse wandeltochten in het Gooi, Drenthe, Overijssel en nog een paar provincies.

Totaal zijn er in Nederland 21 Vierdaagse tochten. Daarbij zijn er ook die iedere dag een andere startlocatie hebben en waarbij je van plaats naar plaats loopt. Ook zijn er Vierdaagse wandeltochten met kortere afstanden dan de bekende van Nijmegen; dus bijv. 10 t/m 25 en eventueel aangevuld met 30, 40 en 50 km.

Voor veel wandelaars is echter de Nijmeegse editie de ware. Maar laat de deelnemers aan de andere Vierdaagse tochten zich niet achtergesteld voelen en als minderwaardig. Welke Vierdaagse er ook gelopen wordt en welke afstand er dagelijks gelopen wordt, en of het nu voor de eerste of de 40ste maal is. Het blijft steeds een uitdaging en een prestatie. Succes allemaal.
De redactie.

FACEBOOKPAGINA VAN WIEGO
WIEGO heeft een eigen Facebookpagina! Volg en “like” ons op www.facebook.com/wsvwiegobreda en deel onze evenementen (wandeltochten) met je wandelvrienden!

GROTE CLUBACTIE 
Van 24 september t/m 6 december 2022 kunt u weer loten van de 50e GROTE CLUBACTIE kopen en/of verkopen. De opbrengst van deze lotenverkoop komt Ten goede aan onze vereniging. De afgelopen jaren leverde de deelname aan de GROTE CLUBACTIE onze vereniging steeds zo’n € 360,00 op. Wilt u loten kopen (of verkopen), geef dan uw besteling door aan onze secretaris, Hans v.d. Bruggen (tel. 076-5657357, b.g.g. 06-36080869 of email: wsvwiego@gmail.com) bij wie u de loten ook eventueel kunt ophalen. Wie de meeste loten verkoopt/koopt aan niet leden, krijgt als beloning een kleine prijs. Als iedereen zich inzet kan misschien hetzelfde bedrag als vorig jaar (of meer) worden ontvangen. Van ieder verkocht lot ad. € 3,00 gaat namelijk € 2,40 naar onze vereniging, terwijl € 0,60 naar de St. Grote Clubactie gaat. Maar ook de kopers van de loten kunnen prijzen winnen.