Jubileum Avondvierdaagse in het Bredase Ginneken

75e Avondvierdaagse Ginneken

Zoals inmiddels wel bekend werd dit jaar voor de 75e maal in Breda de Avondvierdaagse georganiseerd. Dit feit werd in de wijk Ginneken door de commissie Avondvierdaagse van WIEGO feestelijk gevierd. Zo was burgemeester Depla op maandag 22 mei aanwezig om de deelnemers toe te spreken en het startschot te geven. Daarbij werd hij geassisteerd door Ad Romijn om alles in goede banen te leiden. Tijdens deze handelingen werden ook nog gefêteerd Jan Verdaaasdonk die 40 jaar langs gefungeerd heeft als voorzitter van de inmiddels opgeheven Comité Avondvierdaagse Breda en Hans v.d. Bruggen die reeds 50 jaar steun en toeverlaat is van de organisatie.

Bij het verlaten van het startterrein kregen alle deelnemers een blauwe rugzak met inhoud. Deze inhoud was door diverse bedrijven en organisaties gesponsord. De Avondvierdaagse in de wijk Ginneken was dit jaar van maandag 22 mei t/m donderdag 25 mei. De organisatie was als vanouds weer in handen van de commissie Avondvierdaagse van WIEGO bestaande uit Kees Frijters, Tamin Dusseljee en Hans v.d. Bruggen. Daarbij konden zij ook nu weer rekenen op veel oudgedienden, maar ook diverse nieuwkomers bij de voorbereidingen, zoals het vullen van de rugzakjes en bij de uitvoering uitdelen aan de wandelaars, maar ook op het startbureau en als verkeersregelaar.
Iedere avond kregen de wandelaars een versnapering die ook gesponsord was door o.m. Bakker Joppen, Albert Heijn, Lidl, Picnic en de plaatselijke afdeling van de ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie). Er was dit jaar een record opkomst van wandelaars, nl. 2.221 (ingeschreven) deelnemers. Tel daarbij op de meer dan duizend begeleidende ouders, dan liepen er zo’n 3.300 wandelaars mee!

Veel van de deelnemers waren met name door de scholen via de voorinchrijving aangemeld. Een klein aantal deed dat tijdens de eerste wandelavond. De Avondvierdaagse werd in materiële en financiële zin ook nog gesponsord door o.m. De IJsbeer, Trumpi, het OLV, WIEGO en Aartsen Fruit.
Vanwege het 75-jarig jubileum van de Bredase Avondvierdaagse leidde de route de wandelaars langs alle deelnemende scholen m.u.v. Kbs Sint Joseph. Die laatste lag te ver uit de route. De tweede avond ging richting het Ulvenhoutsebos, waarbij de afstand 10 km daadwerkelijk door dit bos voerde. De derde avond was het Mastbos aan de beurt, terwijl de vierde avond het rivierdal van De Mark aan de beurt was met als slot de Bredase uitvoering van de Via Gladiola langs de Kerkhofweg, het Valkeniersplein, de Vogelenzanglaan en het Schoolakkerplein, waar veel vaders, en moeders en andere familieleden de wandelaars met bloemen stonden op te wachten. Dat werd nog eens extra opgefleurd door drie muziekorkesten langs dat deel van de route. Na afloop kregen alle deelnemers hun vierdaagse-medaille en de deelnemers die meer dan 25 maal meededen een medaille of cijfer als beloning. Vanaf deze plaats feliciteren wij dan ook nogmaals alle deelnemers met hun prestatie. Verder bedanken wij EHBO Breda, alsmede de verkeersregelaars uit Klein-Zundert en een 6-tal ouders van diverse scholen die meehielpen als verkeersregelaar voor hun ondersteuning. Ook de andere medewerkers, namelijk de leden en donateurs van WIEGO bedanken wij heel hartelijk voor hun hulp en inzet.
Na afloop van de avondvierdaagse was er voor de medewerkers nog een gezellige bijeenkomst met een hapje en drankje als waardering voor hun hulp. Deze avondvierdaagse verliep bijna vlekkeloos. Zelfs de EHBO-medewerkers hadden weinig te doen. En last van late binnenkomers was er niet, terwijl van weggehaalde pijlen ook eigenlijk geen sprake was. Al met al kan teruggekeken worden op een goed verlopen Jubileum Avondvierdaagse waarvoor wij alle medewerkers, maar ook de wandelaars nogmaals willen bedanken.
De avondvierdaagse zit er in ons dorp, goddank, weer op
Ruzies, blijdschap, verdriet, irritaties, tegenslag en weer doorgaan: de avondvierdaagse heeft het allemaal. In mijn dorp zit die er echter goddank weer op. Want het begon allemaal al ver voor de eerste wandeldag in de speciaal aangemaakte groepsapp waar ik zonder pardon in was gegooid door een andere moeder. Daar werden hele roosters gedeeld over wie wanneer met wie welke route zou lopen. Want heeft tegenwoordig niet iedereen het drukdrukker-drukst? “Wie verzint het dat die avondvierdaagse elke dag rond etenstijd begint?”, typte ouder no. A. En nummer 2 ging écht niet op het kind van iemand anders passen, hoor. En al helemáál niet op dat rotkind dat háár dochter altijd dwarszit.
Zelf liep ik gewoon vier avonden mee, want dat leek me wel gezellig zo samen met de kinderen. Nou ja, gezellig….. Daar dacht ons oudste kind anders over. “Ik zeg niet dat je niet mee mág lopen, maar ik ga liever met mijn vrienden”, zei hij. Het was echter al op de eerste avond dat de organisatie zich ook bij mij beklaagde: iets met een baldadige zoon en zijn klasgenootjes uit groep 7 die belletje hadden getrokken bij zo’n beetje alle huizen op de route. Er lagen trouwens ook een paar kliko’s om. De week eindigde met een telefoontjes dat er op de route zelfs kinderen waren bedreigd en geslagen. En uiteindelijk geschorst. Dat leverde uiteraard boze ouders op. Onderweg zag ik ook volop zeurende kinderen (“is het nog vér, ik heb het héét”), blije snoetjes en opgeluchte gezichten (“we zijn er, was leuk!”). Gejaagde ouders die na de finish hun kroost meesleurde, want het was al bedtijd verdorie! Er waren weer aanmoedigingen volop van trotse opa’s en oma’s voor kleine kleuterbeentjes waar 5 kilometer veel verder voor is dan voor grote papabenen.
En ál die benen wandelden letterlijk dóór het plaatselijke zorgcentrum waar alle bejaarden voort dit jaarlijkse hoogtepunt in een lange rij waren gezet. Als traktatie zaten ze aan een advocaatje of borreltje. Eenzaam wachtend op een high five van een wandelaars, een glimlach van een kind en een muziekje van het opgetrommelde dweilorkest.
Over dertig jaar zit ik daar zelf misschien wel te zwaaien. En hang ik over mijn rollator met een andere bejaarde weemoedig herinneringen op te halen aan de avondvierdaagse van vroeger.
Linda Akkermans (overgenomen uit BN/De Stem)
Rustpuntje…..bij de avondvierdaagse
Jaren geleden deden mijn zoontje van 6 en ikzelf mee aan de”avondvierdaagse in mijn woonplaats. Mijn dochtertje (4 jaar) was het er, met veel drama en tranen, niet mee eens dat wij haar nog te klein vonden voor dit evenement en zij dus thuis moest blijven bij papa. Ik troostte haar met de belofte dat zij op de vierde avond met haar vader mee mocht om haar grote broer in te halen. Daarop reageerde mijn met: “Ja doei! Echt niet! Ik vier avonden 5 kilometer lopen en zij mij in één avond inhalen!
Joke Hendriks-Wijering (overgenomen uit BN/De Stem)