WIEGO Nieuws – September 2023

VAN DE REDACTIE

’t Is weer voorbij die mooie zomer, zong Gerard Cox 50 jaar geleden in 1973. Of de zomer van dit jaar ook mooi is, daarover kan wel gediscussieerd worden. De één zal vinden van wel, de ander van niet. De deelnemers aan de Vierdaagse van resp. Apeldoorn en Nijmegen zullen het wel mooi vinden. Maar zij zullen, net als de wandelaars van de Heuvelland Vierdaagse, ook deels aan “hiking” hebben gedaan. Hiking? Zult u zeggen. Ja, dat is de veranderende tijd. Deden deelnemers aan wandeltochten aan wandelsport, tegenwoordig lopen wij wandelingen en heet het dan ook “wandelen”. En in de bergsport deed je vroeger aan bergwandelen, in de huidige tijd is dat hiken. Een wandelvakantie in de bergen klinkt nu eenmaal minder sexy dan een paar dagen hiken.

Maar wie gaat zoeken, leert dat hiken een tocht is over langere afstand en over een uitdagend parkoers. En dat is dus wat anders dan een rondje in de buurt van het bergrestaurant waar je met de kabelbaan naartoe gebracht bent.

Sommige mensen noemen een middag winkelen in het stadscentrum al hiken. Maar ja je moet ook al die hele klim nemen van de ondergrondse parkeergarage naar boven. En weer anderen hiken als ze over een duin lopen van de parkeerplaats naar het strand. Dus beste deelnemers aan de Duin en Strandtocht van Vlissingen: jullie hebben ook gehiket. Sorry mensen, hiken is nog geen officieel Nederlands woord en daarom klinkt het interessant.

Wat mensen hiken noemen is eigenlijk gewoon wandelen, maar dan in de bergen. Dat deed men jaren geleden ook al met een rugzakje, bergschoenen en dikke geitenwollen sokken. Maar wandelsport, en inmiddels wandelen, klinkt achterhaald en ouderwets. Het moet tegenwoordig allemaal hip zijn. En jammer genoeg doet onze Nederlandse wandelbond daar ijverig aan mee. Geen wandelen.1.0, maar wandelen.2.0

Maar deze organisatie stoot daarmee een flinke groep trouwe leden af. Uiteraard komen er wel nieuwe leden op af, maar deze blijven over het algemeen geen jaren hangen. Zij raken snel uitgekeken en haken na verloop van tijd weer af.

De wandelbond snijd zich daarbij in eigen vingers omdat het zodoende zijn financiering niet op orde krijgt en de jaarlijkse bijdrage en dergelijke gaat verhogen. Hierdoor draaien meer wandelaars en wandelorganisaties de bond de rug toe en belanden we in een vicieuze cirkel. En zie daar maar eens uit te komen. Het wordt tijd dat de wandelbond met beide voeten op de grond wordt gezet, zodat wandelsport weer interessant word voor iedereen.
De redactie.

FACEBOOKPAGINA VAN WIEGO

WIEGO heeft een eigen Facebookpagina! Volg en “like” ons op www.facebook.com/wsvwiegobreda en deel onze evenementen (wandeltochten) met je wandelvrienden!

 

GROTE CLUBACTIE

Van 23 september t/m 27 november 2023 kunnen onze leden weer loten van de GROTE CLUBACTIE kopen en/of verkopen. De opbrengst van deze actie komt ten goede aan onze vereniging. De afgelopen jaren leverde de deelname aan de GROTE CLUBACTIE onze vereniging steeds zo’n € 360,00 op. Wilt u loten kopen (of verkopen), geef dan uw bestelling door aan onze secretaris, Hans v.d. Bruggen via tel. 076-5657357 (b.g.g. 06-36080869) of email: wsvwiego@gmail.com, bij wie u de loten ook eventueel kunt ophalen. Wie de meeste loten verkoopt/koopt aan niet leden, krijgt als beloning een kleine prijs. Als iedereen zich inzet kan misschien hetzelfde bedrag als vorig jaar (of meer) worden ontvangen. De loten kosten € 3,00 per stuk en daarvan gaat € 2,40 naar onze vereniging, terwijl € 0,60 naar de St. Grote Clubactie gaat. Maar natuurlijk kunnen ook de kopers van de loten
prijzen winnen.