Toch een échte winterse 2e winterserietocht

Het was zaterdag 20 januari 2024 wel even wennen… Op deze dag organiseerde WIEGO de 2e Winterserietocht (seizoen 2023-2024). Maar alles was anders dan iedereen gewend was. Allereerst was het op donderdag gaan sneeuwen en vriezen. Dat betekent al dat het niet alleen voor de wandelaars moeilijker was om te lopen, maar ook onze pijlenaanbrengers hadden grote moeite om hun werk te doen. Verder was er een andere startlocatie doordat wij door een miscommunicatie niet terecht konden bij Mariëndal.

Als alternatief was gekeken naar gemeenschapshuis Vianden, maar daar werd een beurs gehouden. Ook de voormalige meisjesschool naast de RK Laurentiuskerk was niet beschikbaar en Taveerne Jeugdland lag te ver weg omdat veel wandelaars automatisch richting Mariëndal gaan. Gelukkig was Johan de Vos van café Boerke Verschuren zo vriendelijke om ons gastvrijheid te verlenen in de achterzaal. Nadeel was alleen dat wij daar pas om half tien gebruik van konden maken omdat het café pas om 10 uur ’s morgens opengaat. Maar vanaf 9 uur stonden een paar vrijwilligers al buiten op het terras onder de luifel enthousiast de deelnemers in te schrijven. En rond half 10 werd met gezwinde pas de achterzaal betreden om verder te gaan en om op temperatuur te komen. Zelfs het pin-apparaat had last van de kou en deed het binnen beter dan buiten.

Ook de deelname had te leiden onder de winterpret. Totaal kwamen er 259 wandelaars. Daarvan hadden 53 deelnemers zich ingeschreven middels het Online Inschrijfprogramma van de wandelbond. Dat scheelt toch werk en geld op de startlocatie en geeft ook wat zekerheid over de deelname. Deze keer hebben alle 13 medewerkers, die betrokken waren bij de voorbereiding en uitvoering van de tocht, zich weer ten volle ingezet en daar zijn wij hen – zeker gezien de omstandigheden – zeer dankbaar voor.

Het parkoers van deze 2e Winterserietocht voerde de deelnemers ditmaal eerst langs de rivier De Mark en via het Laurenspark en over het terrein van het voormalige Laurentiusziekenhuis naar en door het Wolfslaarpark naar het Ulvenhoutsebos. Via dit bos werd sportpark Jeugdland bereikt waar de eerste rustpost was. Afhankelijk van de gekozen afstand liepen de deelnemers daarna weer het Ulvenhoutsebos in om via het Sint Annabos en de Woesenbergseweg richting Bavel te lopen. Over de Gilzeweg en De Leeuwerik kwam men weer in het Sint Annabos en via het Burgtse Baantje werd grandcafé Fabels (bij Molenschot) bereikt war eventueel gerust kon worden. Verder leidde de route de wandelaars via de Bavelseweg naar en door het Prinsenbosch, het Nieuw Bosch, de landgoederen Valkenberg en Anneville weer naar het Ulvenhoutsebos om tenslotte ten tweede male bij de rustpost op sportpark Jeugdland te komen. Daarna liepen de wandelaars naar de Bieberg en langs de rivier De Mark naar landgoed Klokkenberg. Via de Galderseweg, langs de Blauwe Kamer en weer over de Galderseweg werd bij de kantoorboerderij van Staatsbosbeheer en achter langs kasteel Bouvigne tenslotte de finish bereikt in de achterzaal van café Boerke Verschuren.

De 2de Winterseriewandeltocht van WIEGO

Ook ik mocht dit keer wandelen. Maar ik had een foutje gemaakt. Ik had de deeltaxi uit gewoonte om 8,30 uur gezet naar de Duivelsbruglaan 13. Opeens werd ik wakker: oh nee, ik moest naar Boerke Verschuren en die ging pas om 9,30 uur open. Ja het was een echte winterserie. Om 8,40 uur was ik bij de startplaats aan de Ginnekenmarkt. Dus veel te vroeg. Even improviseren. Ik wilde eigenlijk 25 km gaan wandelen. Ine, Liévine en Jacques wilden echter maar 20 km. Ok, ook goed. Maar het was niet te doen. Fred wilde achteraf toch maar 15 km gaan lopen. Wij liepen een stuk en het leek wel een schaatsbaan. Daar heb ik mij niet voor ingeschreven. Daarom hebben wij een alternatieve wandeltocht gelopen. Wel met Ine, Liévine en Fred en dan via de kortste weg naar Taveerne Jeugdland in Ulvenhout.

Rond 10,30 uur waren wij daar. Even snel de controle overgenomen omdat het al druk was en Willy er nog niet was. Die was wat later. Daarna ging Fred verder met Jeroen mee. Verder zijn we nog wel een stukje door het bos gegaan. Wij waren weer terug bij Boerke Verschuren om 11,15 uur.

Daarna zijn wij met ons drieën weer verder richting stad gelopen om de wandeltocht te vervolgen. Even onze rust genomen bij de Barones. Hierna gingen wij ieder onze eigen weg richting Breda-West en Breda-Noord. Om 12,40 uur had ik mijn eigen rust bij het T-huis in het Valkenberg. En daarna via het station even langs mijn zus bij het Pastoor Pottersplein. Rond 13,50 uur was ik bij mijn zus en hierna weer naar huis waar ik rond 15,00 uur thuis kwam. Toch een mooie wandeltocht.
Inge Mol – van Egmond.