3576 lopers passeren de Zevendorpentochtfinish

Bron: De Tholense Bode d.d. 13 juli 2006.

In alle vroegte stapten de langeafstandslopers zaterdag 8 juli er tijdens de 18e Zevendorpentocht al stevig op los. Richting Sint-Annaland om daarna via Stavenisse, Sint-Maartensdijk, Scherpenisse, Poortvliet en Tholen bij het startpunt van Wandelsportclub Vossemeer (WSCV) bij Café Hof van Holland moe maar voldaan terug te keren. Dit jaar strikten in totaal 1788 lopers de veters voor het Vosmeerse wandelevenement. De één ziet het als een laatste trainingspoging voor de Nijmeegse Vierdaagse dat volgende week dinsdag van start gaat, de ander loopt puur één van de zes afstanden voor zijn plezier mee.

(Je vindt onderling aansluiting enkel door de wandelhobby die je deelt)

In de ochtend is het goed waar te nemen. De natuur ontwaakt! Onder een nog donzen dekbed aandoende hemel ruik je de geur van de weilanden met hun verschillende gewassen. Op enkele plaatsen zijn de graanvelden met de ogen dicht van de bladergewassen van elkaar te onderscheiden. De reukreceptoren worden meer dan eens geprikkeld. Van zeven uur 's ochtends tot twee uur 's middags krijgt het publiek de kans om het hele parcours af te leggen of een klein gedeelte daarvan. Wanneer de één vertrekt, komt een ander alweer met rode konen aan bij het vertrekpunt.

De Etten-Leurse Ria van Ginniken (60) loopt samen met haar broer Jan (56) de kortste afstand die WSCV in haar kilometercollectie heeft. "Wegens mijn blessure durfde ik het niet aan meer dan vijf kilometer te lopen. Nu dat is gelukt lopen we het nog een keer over." De Brabanders raken niet uitgesproken over hoe geweldig de Thoolse omgeving is en het vakantiegevoel dat zij krijgen als zij de Zevendorpentocht aandoen. "We doen nu voor de twaalfde keer mee en iedere keer weer vind je communicatieve aansluiting bij totaal onbekenden enkel en alleen wegens de hobby die je samen deelt. En dan wandel je gezellig met zijn allen verder", vertelt Ria. Nu hun blessuretijd achter de rug is, is het tweetal resoluut van plan om uiteindelijk weer de 15 kilometer te gaan lopen.

Het wandelparcours is afwisselend langs de landbouwvelden, over met boombladeren bedekte dijkwegen, voorbij het zilte nat van het Oosterscheldebekken en door de pittoreske dorpskernen. Zachte windvlagen maken dat deze eendaagse, ondanks het inspannende voetwerk, een extra ontspannende uitwerking krijgt.
Voor Bep (66), Terry (40) en Gwendolyn (6) uit Galder is de Zevendorpentocht traditioneel dé relaxte afsluiter van maanden van training. "Mijn moeder en ik oefenen sinds april al voor de Nijmeegse vierdaagse. Gwen doet wegens reglementaire redenen dan niet mee. Bij de Vosmeerse wandeltocht lopen we gewoonlijk tien kilometer. Nu niet, want die kleine meid van me heeft koorts." De drie wandelgeneraties die namens Wiego uit Breda doorstappen, wandelen dit jaar voor de 15e keer mee. Kleinkind plukt de bermen leeg en mama en oma doen zich tegoed aan het uitzicht. "Zodra we terug zijn in het dorp dan doen we nog een rondje over de ringjaarmarkt en luisteren we naar de optredende dweilbands. Die combinatie doet het voor ons Brabanders erg goed!"

Steeds vaker tref je wandelaars met stokken aan. Wie niet beter weet denkt dan waarschijnlijk; waar slaat dat nou op? Wel, de zogenoemde Nordic wandelmethode draagt bij aan een betere houding en meer uithoudingsvermogen door de ondersteunende functie van de wandelstokken. De Vosmeerse Truus Griepink doet sinds twee maanden aan Nordic Walking en merkte al snel de voordelen ervan. "Ik heb een probleembeen en de stokken vangen dit ongemak op. Je bent ook in staat grotere stappen te zetten zonder dat dit meer kracht kost. De schoentjes onder de stokken zorgen ervoor dat je over asfalt kunt lopen. Als je die eraf haalt, bieden de metalen punten de nodige steun op ruig terrein." De gestokte wandelaarster vertelt verder: "Het volgen van een paar lessen is een pré, anders ga je plat doordat mogelijk één van de stokken met je onderdanen verstrikt raakt."

Het Rode Kruisteam van Tholen en Sint Philipsland had het tegen de middag nog niet druk gehad. "Dit is onze tweede klant", vertelt hulpverlener Peter Haberkorn wanneer hij het blaartje van Geraldine Klein uit Bergen op Zoom behandelt. Zij had last van wrijving in haar schoen. Sinds twee jaar krijgen de hulpverleners speciaal voor de Zevendorpentocht les in wandelletsel. Kaderinstructeur Astrid van Hout geeft deze les. "Je zag dat men niet goed wist hoe deze letsels te behandelen. Ze kwamen er niet aan uit hoe de blaar af te plakken en welke prikrichting te nemen. Bij lange afstandslopers komt het voor dat ze aan het begin van hun tocht worden behandeld voor een blaar en dat bij de laatste post onder of naast die blaar zich weer andere blaren hebben gevormd. Nu de verleners daarin apart worden geïnstrueerd zie je dat er veel minder wandelaars dergelijk letsel oplopen."

Het recordaantal deelnemers van vorig jaar is ditmaal niet gehaald. Met 1788 wandelaars komt WSCV 282 lopers tekort om het deelnemersaantal (2070) van 2005 te evenaren. Het aantal wandelaars schaart zich tussen het deelnemersaantal van 2003 (1612) en 2004 (1901) in. Het grootste verschil is te vinden bij de 30 kilometerafstand. Tegenover 706 lopers vorig jaar gingen er afgelopen zaterdag 465 over dit traject. De 50 kilometerafstand was ook minder in trek. De 40, 15, 10 en 5 kilometerroutes zagen een stijging in het aantal wandelaars. Bestuurslid Leen Plandsoen meent dat de vakantieperiode en overige evenementen in Zeeland debet zijn aan de lagere opkomst. "Vandaag is er zoveel in de provincie te bezoeken dat het publiek een keuze heeft maakt. Maar dat wil niet zeggen dat het deelnemersaantal niet goed is, integendeel! We zijn zeer tevreden over de opkomst en verloop van de Zevendorpentocht." En inderdaad, als je het kritisch bekijkt zijn het altijd nog 3576 onderdanen van de wandelaars die zaterdag de finish passeerden…