2007-03-24 – Leerdam – Wintertocht – WSV Prins Bernhard

Op 24 maart 2007 ging W.I.E.G.O. met de bus naar Leerdam om daar met 48 wandelaars deel te nemen aan de Winterserietocht., georganiseerd door de 70-jarige Wsv. "Prins Bernhard". De wandelaars van W.I.E.G.O. konden al om even 10 uur vertrekken vanuit Buurthuis Patrimonium en de langere afstandlopers gingen dan ook direct op pad.

Men wandelde na de start eerst langs het station van Leerdam en langs een monument voor de oorlogsslachtoffers van de 2e wereldoorlog. Daarna ging het naar de Kon. Emmalaan, waarbij rechts een mooi uitzicht was op de pittoreske stadsgracht van Leerdam. Kort hierna ging men een zijstraat in waar aan de ene kant nog de oorspronkelijke vooroorlogse woningen stonden, terwijl aan de andere (stads)kant reeds plaats was gemaakt voor nieuwbouw. Verderop werd een watertoren uit 1900 gepasseerd met in de toren een kunstwerk uit 1925 vanwege het 25 jarig bestaan.  Langzamerhand werd de bebouwde kom van Leerdam verlaten en kwam men op de Diefdijk. Hier liepen aan aantal zogeheten "mohair-geiten"(geiten met een soort rastakapsel) rond. Ter hoogte van de kruising met de spoorlijn Leerdam Geldermalsen lag rechts fort Leerdam ter weerzijde van de spoorlijn met als bijzonderheid (volgens een omwonende) een spoorbrug die open kon. Na de spoorlijn sloeg men een onverhard pad in door natuurreservaat Schaaijk en kwam men uiteindelijk op de provinciale weg naar Schoenrewoerd. In Schoenrewoerd was een rustpunt in café De Zwaan, waar niet iedereen gebruik van maakte. Hierna werd direct de bebouwde kom weer verlaten en wandelde men naar en langs het Wiel van Basso. Dat is een voormalige dijkdoorbraak, waardoor een meer is achtergebleven, waar o.m. aalscholvers nestelen.

 Verder ging het door weilandengebied, waar twee bordjes met de tekst "Eendenkooi van de staat" enz. op stond. De eendenkooi was echter in geen velden of wegen te zien.. Wel de autosnelweg Den Bosch Utrecht, die evenwijdig gevolgd werd tot de spoorwegovergang bij Beesd. Hier ging het door de buitenplaats Mariënwaerdt, waar ook na 16 km. een rust was in een pannenkoekenhuis met toeristeninfo en weidewinkel. Na een lekkere kop koffie genuttigd te hebben ging het verder naar en door Beesd en over de Lingedijk naar Rhenoij. Onderweg werd nog de vogeltuin Plaaij gepasseerd met o.m. uilen, raven én ooievaars. Deze laatsten had wij men al een paar kunnen zien, terwijl naderhand zelfs nog een est met twee stuks te zien was. In Rhenoij een oude witte kerk te staan en een terp waarop in de 19e eeuw bewoners en vee diverse overstromingen hadden overleefd. Na de kruising van de provinciale weg via een fietstunnel werd de Lingedijk weer vervolgd naar Acquoy. Hier staat de Betuwse toren van Pisa. Dit is een scheve alleenstaande kerktoren uit de 15e eeuw, die in 1985 een uitslag had van 115 cm. Verder ligt er een domineesvrouw begraven, waarvan de meisjesnaam "Pisa" luidde. Na deze plaats wandelde men door het weidegebied naar een nieuwbouwwijk van Leerdam. De straatnamen hier waren ontleend aan plaatsen in met name de Baltische staten, waar de voormalige houtverwerkingsfabriek zijn hout vandaan haalde. Langs de stenen wal van Leerdam aan de rivier De Linge werd de bekende glasfabriek bereikt, waarna men via een voetpad naast de glaswinkel uiteindelijk weer terugkwam in Buurthuis Patrimonium. Hier kregen alle wandelaars een aardigheidje vanwege het 70-jarig bestaan van de organiserende vereniging. Om vier uur ging de bus weer terug en waren de wandelaars op tijd thuis.

Hans van der Bruggen