2009-02-07 3e Winterserietocht

3e WINTERSERIETOCHT 2008-2009

 

Op zaterdag 7 februari jl. kwamen zo’n 340 wandelaars naar clubgebouw “Schuttershof” van gastheer Handboogschutterij “Prins Hendrik” om deel te nemen aan de 3 tocht van de 37e Winterserie-wandeltochten van WIEGO. Dat was minder dan verwacht, maar werd veroorzaakt door het slechte weer ’s morgens.

Om even voor negen uur gingen de eerste deelnemers op de afstanden 40 en 25 km vol goede moed van start. Een half uur later werden zij gevolgd door de wandelaars op de afstanden 5, 10, 15 en 20 km. Na de start vanaf de Viandenlaan ging men langs landgoed Wolfslaar naar het Ulvenhoutsebos. Al naar gelang de afstand liep men sneller of minder snel naar de rustplaats in het gezellige café Christianen in Ulvenhout. De langere afstanden moesten door het Annabos, waar een enkeling het geluk had om twee reeën op korte afstand te zien passeren.Ook kwam men langs landgoed Valkenberg en hierna was een verzorgingspost waar koffie en thee was. Hierna ging het langs het landgoed Hondsdonk naar de Strijbeekse Heide. De afstand 20 km ging inmiddels via landgoed Luchtenburg terug naar de Heistraat. Vooral het Rondven bood een prachtig uitzicht. Jammer dat het dooide en er dus geen ijs meer was. Ook was hierdoor de bovenlaag van de zandpaden zacht en modderig. Hierna ging het via de Markweg richting Galder. De afstand 40 km gingen hier echter de grens over en liep een paar kilometer door buurland België. Voor sommigen was dit een thuiswedstrijd. In Meersel Dreef liep men langs “de paters”en Maria’s tuin en ook langs het voormalige tramstation aan de Oude Tramweg. Hierna werd Neerlands bodem weer bereikt, wat duidelijk werd door de aanwezige grenspaal. Via de Kerzelsweg en de Ballemanseweg werd Galder bereikt, waar het rustpunt voor de afstanden 25 en 40 km was in Ontmoetingscentrum “De Leeuwerik.

Na deze rust liep men via onverharde wegen, waarbij de Galderbeek werd gekruist en ging men om de Galderse Meren heen naar de Galderseweg. Hier was een buizerd bezig op jacht naar een prooi en was voor de 40 km-afstand een verzorgingspost, waar men een beker bouillon kreeg. Hierna passeerde men het kerkje van Galder op weg naar het fietspad langs rivier De Mark. Via de Daesdonckseweg en de Cauwelaerseweg, waarbij het nieuwe bruggetje over de Chaambeek werd gekruist, liep men nu naar de Annevillelaan, waar voor de afstanden 25 en 40 km een verzorgingspost, waar men een appel kreeg. Via landgoed Annevillen en de woonwijk Kraaijenberg werd het Ulvenhoutsebos bereikt en kwam men in Ulvenhout om bij café Christianen een opkikkertje te gebruiken. Hierna werd nog een klein ommetje gemaakt door het Ulvenhoutsebos en langs het verbouwde voormalige gemeentehuis van Nieuw-Ginneken. Daarna kruiste men bij De Bieberg de rivier De Mark en werd deze gevolgd om tenslotte in het Ginneken langs de mooie Hervormde kerk en over de pittoreske Ginnekenmarkt terug naar de finish te gaan.

Omdat het aan het eind van de ochtend ophield met regen en natte sneeuw, kwamen de wandelaars tevreden terug, Ook lieten zij bij terugkomst de mensen achter de starttafel merken dat zij het afwisselende landschap van bossen, heide, bouwland en rivier heel mooi hadden gevonden. De deelnemers kwamen niet alleen uit Breda en omgeving. Ook uit alle delen van Noord-Brabant, het eiland Walcheren, Schouwen-Duiveland, Gouda, Dordrecht, Rotterdam en omgeving kwamen de wandelaars. Maar ook van nog verder weg. Zoals de lopers uit 3 wandelaars uit Haarlem, twee uit Utrecht, één uit Sittard, twee uit Apeldoorn, één uit Almere en zelfs vier uit Lichtenvoorde en natuurlijk 17 deelnemers uit ons buurland Belgié.

Tegen half zes kwamen de laatste wandelaars zich afmelden en was het wachten alleen nog op de drie leden die achter de laatste wandelaars de pijlen verwijderden. Nadat ook zij binnen waren, konden de medewerkers op het startbureau alles opruimen en met tevreden gevoel naar huis gaan.

Hans van der Bruggen