2018-04-02 Paaswandeltocht Gouda

63e Paaswandeltocht te Gouda

Op maandag 2 april jl. (tweede paasdag) ging WIEGO met een bus vol wandelaars naar Gouda om daar deel te nemen aan de Paastocht van de plaatselijke wandelsportver. D.E.S. (Door Eendracht Sterk).

Gouda ligt bij de samenvloeiing van de rivieren de Gouwe en Hollandse IJssel. Mede dankzij de binnenvaart over deze rivieren groeide Gouda in de middeleeuwen uit tot een belangrijke stad. In 1272 kreeg de stad stadsrechten en aan het eind van de middeleeuwen was Gouda uitgegroeid tot de vijfde stad van Holland. In de binnenstad is nog altijd een groot aantal historische en monumentale gebouwen te vinden, waarvan het Stadhuis en de Sint-Janskerk waarschijnlijk de beroemdste zijn. De stad staat daarnaast bekend om zijn Goudse kaas, die in de zomer nog steeds verhandeld wordt op de donderdagse toeristische kaasmarkt. Ten slotte geniet Gouda bekendheid door de fabricage van kaarsen, pijpen en stroopwafels en de jaarlijkse Kaarsjesavond.

Met afstanden van 5, 10, 15, 25 en 40 km wass er voor iedereen een passende wandeling. En voor cultuurliefhebbers was er ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld een wandeling van 10 of 15 kilometer te combineren met de stadswandeling van 10 kilometer door historische centrum van Gouda. De 15 km-route ging dit jaar naar de oostkant van Gouda. Wij liepen naar en door het natuurgebied de Goudse Hout en zagen aan de linkerkant de bekende Reeuwijkse Plassen.  In het natuurgebied liepen wij door bossages en open veldjes en passeerden ook een manége. Nadat we bij NS-station Gouda Goverwelle onder de spoorlijn waren doorgegaan kwamen we in een parkwaar de eerste rust in een scoutinggebouw was. Hier stopten wij alleen om gebruik te maken van het toilet omdat de afgelegde afstand tekort was.

Daarna volgende wij de route verder en kwamen op een dijkweg langs de Hollandse IJssel. Na een kort stukje kwamen we bij een pittoresk sluisje waarvan wij dachten dat dit de bekende Goejanverwellesluis uit de geschiedenisboekjes was. Achteraf bleek dat niet zo te zijn maar het sluisje was daarom niet minder leuk. Aan de andere kant van de Hollandse IJssel bleven wij deze rivier volgen. De rivier leek door de aanwezige bedrijven verderop meer op een kanaal dan een rivier. Dat was wel wat jammer.

Tenslotte kwamen we bij een rotonde en moesten rechtsaf over de Gouderaksebrug. Die was echter gesloten want de bomen waren omlaag en de rode lampen branden. Er was echter geen schip te bekennen dat onder de brug door moest. Inmiddels zagen wij verscheidene automobilisten en motoren omdraaien en terugrijDen. Solveig van Mourik belde tenslotte eerst naar de organisatie maar die wist van niets. Daarop belde zij resp. Rijkswaterstaat en de politie. Daaruit bleek dat er vermoedelijk een storing was en mochten wij op eigen risico onder de afsluitbomen door en de weg vervolgen naar poldermolen de Mallemolen waar de tweede rust was. Dit gedeelte kwam ons bekend voor en dat klopte ook. In oktober bleken wij met de Vrijbuitertocht in Gouda dit deel ook gelopen te hebben.

Bij de molen, die in 1910 geheel is gerestaureerd, was nog gelegenheid voor een kop koffie of soep in de naastgelegen rustpauze bij het gemaal Een Gouwe Stek. Na deze rustpauze werd de tocht verder gevolgd onder de spoorlijnen door en door Gouda-west waarna tenslotte de finish werd bereikt. Omdat er door het oponthoud bij de brug ruim een half uur verloren was, was er geen tijd meer om de stadswandeling van 10 km te lopen. Op eigen gelegenheid zijn we toen met behulp van de “tomtom” naar het centrum van Gouda gegaan om nog wat van de historie op te nemen en Goudse stroopwafels te kopen. Uiteindelijk bleek dat toch nog ruim 5 km te zijn. Dus kon er weer 20 km in het wandelboekje worden bijgeschreven.

W.A.N. de Laar