WIEGO Nieuws – April en Mei 2020

VAN DE REDACTIE

“You’ll never walk alone” was een popsong van de Britse groep Gerry and the Pacemakers (Liverpool) uit het jaar 1963. Dit nummer werd op vrijdag 20 maart jl. om kwart vóór negen ’s morgens (8.45 uur) niet alleen uitgezonden op de Nederlandse zender 3FM maar ook op veel andere Nederlandse zenders en ook op veel zenders in 30 andere landen. Totaal werd dit nummer op 183 zenders ten gehore gebracht. Dit alles naar aanleiding van een oproep van radio deejay Sander Hoogendoorn om met name de mensen in de zorg en ziekenhuizen een hart onder de riem te steken gezien de inhoud van deze popsong. Voor deze mensen was dit echt een opsteker.

Maar wij kunnen ons voorstellen dat dit nummer, althans de naam ervan, bij veel wandelsporters toch ook een beetje wrang in de oren klinkt. Want net als alle andere sportevenementen zijn ook (tot nader order) alle wandeltochten afgelast voor zover zij meer dan 100 deelnemers trekken. En dat laatste is meestal het geval. Veel wandeltochten trekken toch wel meer dan 100 deelnemers.

Wandelen kan voorlopig nog wel, maar dan niet op de manier zoals wij dat steeds gewend waren. Het venijn zit hem in het feit dat het bij het inschrijven op een startbureau vaak druk kan zijn en de deelnemers vaak op elkaar gepakt staan. Zeker als het nog niet de tijd is om te gaan lopen. En er moet in deze tijd van het coronavirus minimaal een onderlinge afstand van anderhalve meter genomen worden. Als er eenmaal gewandeld wordt, is dat geen probleem. De ene wandelaar loopt sneller (of langzamer) dan de andere en ook zijn er vaak meerdere afstanden zodat de spreiding zich vanzelf aandient. Leidt een wandeltocht de deelnemers als snel de natuur c.q. de bossen in dan ie het probleem nog sneller opgelost.

Maar niet iedere tocht kan door de bossen of gelijkwaardige natuur. Wie bijvoorbeeld de Rode Kruis Bloesemtocht te Geldermalsen wel eens gelopen heeft, weet dat daar zeker de eerste kilometers bijna in colonne wordt gelopen op de dijk langs de rivier De Linge. Datzelfde doet zich voor bij de Airbornetocht te Oosterbeek. Daar gaan grote delen door de natuur maar de eerste kilometers voeren in colonne door Osterbeek. En ook de Vierdaagse van Nijmegen is zo’n tocht waar de onderlinge afstand vaak niet gehandhaafd kan worden. Het zal dit jaar dus erg moeilijk worden voor de wandelsporter. Blijf echter optimistisch en houdt het hoofd koel. Angst is een slechte raadgever waardoor je je niet moet laten leiden. Volg de benodigde regels en gebruik je gezonde verstand.

De redactie.

BELANGRIJKE MEDEDELING

Door de maatregelen die de regering maandag 23 maart jl. heeft bekend gemaakt zijn alle wandeltochten tot 1 juni a.s. afgelast en bijeenkomsten van 3 personen of meer niet toegestaan. Daardoor gaan alle busritten die WIEGO naar wandeltochten zou laten rijden tot 1 juni a.s. NIET door. Wat er daarna gaat gebeuren is nu nog onbekend. Ook alle recreatieve wandelingen van WIEGO op maandag, woensdag en donderdag zijn voorlopig tot 1 juni a.s. stopgezet. Verder gaat ook de Avondvierdaagse in het Ginneken (gepland van 25 t/m 28 mei 2020) dit jaar niet door. Tevens betekent het vorenstaande dat alle wandeltochten uit de jaargids van wandelbond KWBN (en ook van de SGWB) tot 1 juni zijn afgelast en niet door gaan. Tot die datum zijn er dus geen mogelijkheden om deel te nemen aan officiële wandeltochten. Ook vergaderingen en andere bijeenkomsten – waaronder de bestuursvergaderingen van onze vereniging – gaan voorlopig niet door. Het is heel spijtig dat wij u dit moeten meedelen, maar het is niet anders. Wel zien wij uit naar betere tijden straks.

 

FACEBOOKPAGINA VAN WIEGO

WIEGO heeft een eigen Facebookpagina! Volg en “like”ons op www.facebook.com/wsvwiegobreda en deel onze evenementen (wandeltochten) met je wandelvrienden!

104e Vierdaagse Nijmegen

De inschrijving voor de 104e Vierdaagse van Nijmegen is inmiddels op 27 maart 2020 gesloten. Na het controleren van de inschrijvingen, blijkt dat het definitief aantal inschrijvingen op 49.000 of lager is blijven steken. Er hoeft dus niet geloot te worden. Verder is er nog steeds de mogelijkheid dat de Vierdaagse niet doorgaat. Een beslissing daarover wordt eind april genomen in overleg met de gemeente Nijmegen en andere betrokken instanties.

VERZORGING TIJDENS DE NIJMEEGSE VIERDAAGSE

Van 21 t/m 24 juli 2020 worden in Nijmegen de 104Int. Vierdaagse Afstandsmarsen gehouden. Afgelopen jaar hebben onze leden en hun kennissen gebruik kunnen maken van de verzorgingsposten langs het parkoers door St. Wandelsport Dordrecht e.o. (SWD). Ook dit jaar bestaat die mogelijkheid weer. De deelnamekosten zijn dit jaar € 18.00. Daarvoor staan er op alle posten dixi’s speciaal voor de wandelaars die deelnemen aan deze verzorging. Ook is er de mogelijkheid om onderweg of na afloop geholpen te worden door ehbo-ers van deze verzorging. Op de afstand 30 km staan dagelijk 2 tot 3 posten en op de afstanden 40 en 50 km staan 3 tot 4 posten. Aanmelden voor deze verzorging kan via onze secretaris, Hans v.d. Bruggen.

OPROEP AAN DE DEELNEMERS VAN DE VIERDAAGSE NIJMEGEN, APELDOORN EN ANDERE VIERDAAGSEN

Wij vragen alle leden die dit jaar deelnemen aan de Nijmeegse Vierdaagse en/of de Apeldoornse Vierdaagse en/of een andere Vierdaagse om aan onze secretaris, Hans v.d. Bruggen, per telefoon of email door te geven welke Vierdaagse men loopt, welke afstand men loopt en voor de hoeveelste maal er wordt deelgenomen.