WIEGO Nieuws – Juli 2020

VAN DE REDACTIE
De meeste mensen in Nederland hebben behoorlijk stilgezeten tijdens de coronacrisis en willen nu wel weer gaan bewegen, maar hoe kunnen we het best de draad weer kan oppakken zonder kans op ongelukken of overbelasting?

Nu corona een beetje voorbij is, gaat iedereen weer sporten. Prima! Er zijn wel een paar dingen waarvan het verstandig is om op te letten. Als je je lichaam regelmatig onderhoudt, is dat niet alleen goed voor je conditie en je spieren. Ook je gewrichten en pezen hebben daar plezier van. Alles wordt steviger en beweegt beter. Door de beperkingen van de afgelopen maanden hebben veel mensen juist dat noodzakelijk onderhoud minder kunnen doen. Als je dan weer gaat sporten heb je niet alleen een wat mindere conditie. Ook de kwaliteit van je kraakbeen en je pezen is dan wat minder. Dat is iets om rekening mee te houden. Zeker bij wandelsport. Als voorbeeld heb je de overgang tussen de knieschijf en de pees die de knieschijf verbindt met het onderbeen. Die overgang is best
belangrijk. Jongeren die aan vechtsporten doen en veel trappen, vragen nogal wat van dat stukje van het lichaam.

Maar ook mensen die minder sporten en dan weer meer gaan bewegen kunnen er last van hebben: al bij het opstaan uit de stoel kan dat een vervelende pijn geven aan de voorzijde van de knie. Is dat gevaarlijk? Nee, het is niet direct gevaarlijk. Je moet behoorlijk ver gaan wil je de pees losscheuren van de knieschijf. Het lichaam waarschuwt best vroeg met pijn en dat is eigenlijk heel nuttig. Toch geldt ook hier weer dat voorkomen beter is dan genezen. Als je
een tijdje wat minder hebt gedaan dan je gewend bent, ga dan eerst geleidelijk opbouwen voordat je aan piekbelasting gaat doen. Dat kan je bijvoorbeeld doen op een sportschool door wat uren op de langzame apparaten te maken: een crosstrainer, de roeimachine etc. Buiten is regelmatig wandelingen maken of hardlopen of fietsen op een wat lager tempo handig.

Als je dat een tijdje hebt gedaan en de conditie is verbeterd, dan pas is het moment aangekomen om er weer vol tegenaan te gaan. Dus ben je altijd gewend geweest om langere afstanden te wandelen, kies dan in het begin wat kortere afstanden. Ga je meteen op volle kracht dan merk je dat direct doordat je lichaam begint te protesteren in de vorm van pijn. Dat geldt ook voor de recreatieve wandelaars binnen onze vereniging. Loop wat rustiger en eventueel wat korter. Schaam u niet voor wat anderen over u denken. Het is en blijft ten slotte uw eigen lichaam. En zo komen we met zijn allen weer waar we waren!
De redactie.

OPROEP VOOR MEDEWERKERS
Over niet al te lange tijd organiseert onze vereniging weer diverse wandeltochten, allereerst de Markdal-wandeltocht op zaterdag 26 september a.s. en daarna de West-Brabantse Loopdag op zondag 18 oktober a.s.. Bij deze evenementen hebben wij hebben hulp nodig voor:
-inschrijving startbureau;
-verzorgingsposten onderweg (koffie/thee, bouillon, fruit;
-aanbrengen pijlen (eventueel een deel van het parkoers en/of samen met anderen tijdens de voorgaande dag);
-afhalen pijlen tijdens de tocht.
Kunt u helpen of wilt u weten wat een functie inhoudt, nemen dan contact op met onze secretaris, Hans v.d.
Bruggen, tel. no. 076-5657357 (b.g.g. 06-360808690 of email: wsvwiego@gmail.com

GROTE CLUBACTIE
Van 19 september t/m 15 december 2020 kunt u weer loten van de GROTE CLUBACTIE kopen en/of verkopen. De opbrengst van deze lotenverkoop komt Ten goede aan onze vereniging. De afgelopen jaren leverde de deelname aan de GROTE CLUBACTIE onze vereniging steeds zo’n € 360,00 op. Wilt u loten kopen (of verkopen), geef dan uw bestelling door aan onze secretaris, Hans v.d. Bruggen (tel. 076-5657357, b.g.g. 06-36080869 of email: wsvwiego@gmail.com) bij wie u de loten ook eventueel kunt ophalen. Wie de meeste loten verkoopt/koopt aan niet leden, krijgt als beloning een kleine prijs. Als iedereen zich inzet kan misschien hetzelfde bedrag als vorig jaar (of meer) worden ontvangen. Van ieder verkocht lot ad. € 3,00 gaat namelijk € 2,40 naar onze vereniging, terwijl € 0,60 naar de St. Grote Clubactie gaat. Maar ook de kopers van de loten kunnen prijzen winnen.