WIEGO Nieuws – September 2020

VAN DE REDACTIE
De afgelopen maanden waren gouden tijden voor sportwinkels met hardloopschoenen. Nederland ontdekte het buitensporten doordat fitnesscentra waren gesloten en competities stillagen. Sportzaken konden de schoenen niet aangesleept krijgen met name omdat de productie in bijv. China kwam stil te liggen. Wandelsportproducten hadden daar minder last van. Enerzijds kwam dat omdat deze vooral in Europese fabrieken worden gemaakt. Maar anderzijds omdat wandelevenementen zoals de Nijmeegse Vierdaagse waren afgelast. Wel zagen deze winkeliers meer beginnende wandelaars in hun zaken aankopen doen. Maar de vervangingsaankopen van fanatieke wandelaars bleven flink achter.

Wie – zeker in het weekend – naar buiten ging de natuur in. Kreeg vaak de indruk dat er veel meer gewandeld werd. Dat klopt ook wel. Veel echtparen en gezinnen gingen naar buiten om een luchtje te scheppen en er even uit te zijn. En als je met een klein groepje bent, is wandelen daar zeer geschikt voor. Onder het lopen kan je het met elkaar over allerlei onderwerpen hebben. Iets wat je tijdens de fitness, het hardlopen, wielrennen, voetballen minder makkelijk afgaat. Onderweg zie je ook meer van de omgeving dan als je er hard langs rent of fietst, laat staan op het veld waar je hockey, voetbal of welke andere sport speelt.

Zeker in het begin is het leuk om er met z’n tweeën of meer al wandelend op uit te trekken. Maar op den duur wordt het vaak eentonig. Steeds maar weer hetzelfde blokje om, hetzelfde parkje of stukje bos. Je zou wel verder willen, mar weet niet hoe. Dan is de wandelsportvereniging of bond een goed alternatief. De bond biedt je de mogelijkheid om te zien waar wandeltochten worden georganiseerd en de verenigingen/organisaties zorgen er voor dat je steeds een andere omgeving te zien krijgt. De ene keer aantrekkelijker dan de andere keer, maar Nederland is op zich gevarieerd genoeg.

Zeker nu het van regeringswege weer is toegestaan – zij het met beperkingen – om wandeltochten te organiseren, ligt er een grote kans voor de wandelsport: deze wandelaars zien te winnen en te binden aan de wandelsport. Nu doet de wandelbond dat al jaren, maar ook wandelverengingen hebben steeds nieuwe leden nodig om te overleven – als het kan – te groeien. Deze kans moeten we grijpen. Adspirantwandelaars komen niet vaak uit eigen beweging naar een vereniging. Zij moeten echt over de streep worden getrokken. En daar ligt dan de taak van elk verenigingslid. Vertel de mensen de voordelen van een vereniging en werf daarmee nieuwe leden.

BELANGRIJK NIEUWS VAN DE RECREATIEVE AFDELING
Door de coronacrisis is de mogelijkheid voor de recreatieve wandelgroepen in de wijk Heuvel om te starten en finishen in het gebouw van Thebe De Heuvel aan de Donatello 1 (bij de Talmastraat) voorlopig niet mogelijk. Daarom is besloten om met ingang van 5 augustus jl. voor deze groepen op woensdagochtend (3 en 5 km) de startlocatie te verplaatsen naar Huis van de Heuvel, Mgr. Nolensplein 1 in Breda-West (wijk Heuvel).

MEDEDELING VOOR ONZE LEDEN
Door de aangepaste regels van de overheid rondom het coronavirus is het ook weer mogelijk om officiële wandeltochten te organiseren. Natuurlijk onder de voorwaarden die bij iedereen inmiddels bekend mogen zijn. Nog steeds geldt onderlinge afstand van 1,5 meter houden, geen handen geven/schudden, bij corona gerelateerde klachten (ook als één van de gezinsleden die heeft) thuis blijven. Wandelbond KWBN heeft zelfs met een werkgroep een protocol opgesteld dat steeds wordt bijgewerkt. Ook met een (bijna) volledig bezette touringcar mag weer gereisd worden. Daarbij geldt dan wel weer dat er een mondkapje gedragen moet worden; dat de chauffeur geen contact mag hebben met de reizigers; dat er ingestapt moet worden via de midden-ingang en dat de eerste rij stoelen achter de chauffeur niet gebruikt mogen worden. Dit betekent dat WIEGO weer met de bus naar wandeltochten kan gaan. Begin augustus is WIEGO dan ook voor het eerst dit jaar per bus naar een wandeltocht geweest. Dit was meteen een test hoe het allemaal zou gaan. Dit is goed verlopen. Wel is door het bestuur besloten dat de minimale deelname aan tochten, die wij met een bus bezoeken, ongeveer 30 personen moeten zijn. Indien dit aantal niet gehaald wordt, gaat de busreis en de deelname aan de tocht niet door. Ook zal het programma voor de rest van het
jaar aangepast moeten worden. Niet iedere vereniging/organisatie durft het aan om een wandeltocht te organiseren. Of men heeft er de mankracht en middelen niet voor. Ook de wat grotere en massalere wandeltochten zullen geen doorgang vinden wegens de kans op besmetting. Omdat het nog regelmatig voorkomt dat geplande tochten niet door gaan, zal het bestuur steeds blijven naar vervangende wandeltochten. Daarbij zal ook een rol meespelen hoe de kans op besmetting door het coronavirus zich ontwikkeld en welke maatregelen er door de regering worden genomen.