WIEGO Nieuws – November 2022

VAN DE REDACTIE

Onze stad Breda is omgeven door bossen en ligt daardoor in een bosrijke omgeving in de provincie Noord-Brabant. Maar ook Noord-Brabant zelf is een bosrijke provincie. Echter gaat de kwaliteit van deze Brabantse bossen in snel tempo achteruit. Maar bossen zijn belangrijk voor iedereen: de bossen brengen ons schone lucht, slaan CO2 op, helpen mee met klimaatadaptie en het is natuurlijk fijn om er te kunnen recreëren.

De gezondheid van met name de bestaande bossen op de drogere zandgronden takelt echter langzaam maar zeker af. Dat vraagt dus om snelle en doelgerichte actie. Bomen spelen nu eenmaal een hele belangrijke rol in de biodiversiteit. Het aantal dier- en plantensoorten neemt elk jaar nog steeds af. En dat gebeurt niet alleen in onze provincie Noord-Brabant, maar in heel Nederland. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de algehele biodiversiteit.

Daarom is het aanleggen van nieuwe bossen dus heel belangrijk. Maar momenteel worden er nog veel bomen gekapt voor wonen en werken. Vanuit dat oogpunt hebben de Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant enige tijd geleden hub goedkeuring gegeven aan het Actieplan Brabantse bomen. De uitvoering van deze doelgerichte actie is inmiddels al voorzichtig van start gegaan. De opzet is om 40 miljoen nieuwe bomen aan te planten in onze provincie. Maar dat kan de provincie Noord-Brabant niet alleen doen. Daarom wil men optrekken met meerdere partijen. Zo wil onze provincie vóór 1 maart 2023 al 2.500 hectare nieuw bos aanleggen. En wil men in 2030 al 13.000 hectare nieuw bos hebben aangelegd. Verder willen Gedeputeerde Staten tegen 2050 zo’n 60.000 hectare bos wat betreft de kwaliteit verbeterd hebben. Bedenk daarbij dat één hectare overeen komt met anderhalf voetbalveld.

Deze wilde plannen zij goedbedoeld door de provincie Noord-Brabant. Het is echter de vraag of dit allemaal is te realiseren. De druk op grond is enorm groot. Denk daarbij maar aan de woningbouw om de huidige bevolkingsgroei op te vangen. En wat te denken van de industrie die alsmaar uitbreidt. Daarnaast kan en mag het huidige bestaande open landschap niet in zijn geheel met bossen worden gevuld. Dat zijn allemaal tegenstrijdige belangen waar men op een juiste manier uit zal moeten komen.

Of al deze plannen uiteindelijke worden verwezenlijkt en of dat gaat lukken in de geplande tijd, is de grote vraag. Ook komt daarbij de vraag op of en wanneer wij dat allermaal zullen meemaken en of wij daarvan mee kunnen profiteren.
De redactie.