WIEGO Nieuws – Mei 2023

VAN DE REDACTIE

In de maand mei “leggen niet alleen alle vogeltjes een ei”, zoals een oud spreekwoord zegt, maar is ook de maand dat op 4 mei in Nederland de Nationale Dodenherdenking plaats vind en op 5 mei de bevrijding van de Duitse bezetting gedurende de 2e Wereldoorlog. Sinds 1946 staan we op 4 mei stil bij hen die gedurende de oorlogsjaren 1940-1945 hun leven lieten in de strijd tegen o.m. de Duitse overheersing. Sinds de laatste jaren gedenken we dan ook de slachtoffers die in de latere jaren vielen bij diverse vredesmissies. Hiervoor houden we tegenwoordig om 8 uur ’s avonds 2 minuten stilte in acht voor al deze gevallenen.

Op 5 mei vieren wij dan het feit dat in Nederland het Duitse bezettingsleger was gecapituleerd en Nederland en zijn inwoners vrij waren en niet meer zuchten onder de druk van de bezettingsmacht. In de jaren na 1945 waren beide genoemde data belangrijk en zat bij velen nog in het hoofd wat er in de voorgaande jaren had plaats gevonden. Maar veel mensen die de oorlogsjaren daadwerkelijk hebben meegemaakt zijn inmiddels overleden en de daaropvolgende generaties Nederlanders hebben e.e.a. alleen maar van horen zeggen op uit de geschiedenisles op school.

In de huidige tijd merk je dat de huidige generatie in vrijheid is opgevoed en niet weet wat bezetting en beknotting van de vrijheid betekend. Vaak wordt er ultieme vrijheid geëist, terwijl nu eenmaal de vrijheid van de éne persoon wordt begrensd door de vrijheid van een ander. Ook merk je aan de jongeren dat zij 5 mei alleen maar zien als een dag waarop zij naar festivals kunnen. Dat zijn dan wel zogeheten bevrijdingsfestivals, maar meer dan de naam en een klein tintje stelt dat niet voor.

Ook de aandacht voor 4 mei gaat achteruit. Hoe vaak maak je niet mee dat tijdens de 2 minuten stilte op 4 mei jongeren op een brommer of dergelijke door de straat scheuren en zich niet druk maken over dit moment van bezinning. Maar ook in de wandelsport zijn verwijzingen naar de bevrijding. Zo kennen we de Capitulatie-Bevrijdingstocht te Wageningen op de zaterdag vlakbij 5 mei. Wageningen is uiteraard de plaats waar de capitulatie-overeenkomst werd getekend. En sinds een reeks van jaren wordt op 5 mei (dus de dag zelf) de Bevrijdingstocht georganiseerd, waarbij diverse plekken in Dordrecht worden aangedaan die herinneren aan de bevrijding.

Blijf als wandelaar genieten van de wandeltochten in Nederland, maar bedenk dan ook dat deze vrijheid bevochten is door vele mensen, waarbij een groot aantal het leven heeft gelaten voor deze vrijheid.
De redactie.

WANDEL CHALLENGE

Na een paar jaar stilstand door corona start Breda-Actief in samenwerking met het Amphia Ziekenhuis, Revant én WIEGO de Wandelchallenge (voorheen: Diabetes Challenge) weer op. Deze Wandelchallenge is voor iedereen die onder begeleiding wil wandelen. Ook als je een chronische ziekte of beperking hebt kun je meedoen.
Je wandelt gedurende 19 weken en is bedoelt voor iedereen die actiever of gezonder wil worden of zijn/haar conditie wil verbeteren! Daarbij loop je onder begeleiding van een wandelcoach met als doel een gezamenlijke eindloop op 16 september a.s. in Tilburg.
Er wordt gestart met 2 wandelgroepen, te weten:
– dinsdagmorgen 2 mei om 10:00 uur;
– woensdagmiddag 3 mei om 13:30 uur.
In beide gevallen wordt er vertrokken vanuit Gemeentelijk Sportcentrum De Scharen, Bijster 1 te Breda (Brabantpark).
Heb je nog vragen? Bel 076-5233555 en vraag naar Lisanne of mail naar: https://breda-actief.nl/inschrijven-wandelchallenge-2023
Wandel jezelf fit!

VISIT BRABANT

In en rond Breda is een wandelnetwerk opgebouwd. Dit is herkenbaar aan de gele en groene verfstrepen op bomen en de groene plaatjes met gele driehoek op palen e.d. Begin vorig jaar is de organisatie overgegaan van Regio West Brabant (RWB) naar VISITBRABANT. Dit wandelnetwerk wordt binnen de gemeente Breda 2 maal per jaar door leden van WIEGO gecontroleerd of alles nog in goede staat is. Daarvoor zij wij op zoek naar leden die een deel daarvan met z’n tweeën willen/kunnen controleren, rapporteren en bijwerken. Mankementen worden dan doorgegeven aan onze coördinatrice Ine de Munk. Heeft u interesse en wilt u meer weten, neem dan contact op met Ine deMunk via email: bigfootholland@gmail.com of tel. no. 06-22852510

Oproep aan de deelnemers van de Vierdaagse Nijmegen, Apeldoorn en andere Vierdaagse tochten

Wij vragen alle leden die dit jaar deelnemen aan de Nijmeegse Vierdaagse en/of de Apeldoornse Vierdaagse en/of een andere Vierdaagse om aan onze secretaris, Hans v.d. Bruggen, per telefoon of email door te geven welke Vierdaagse men loopt, welke afstand men loopt en voor de hoeveelste maal er wordt deelgenomen. Ga er niet (automatisch) van uit dat onze secretaris “dat wel weet”, maar geeft het per mail of telefoon aan hem door

Internationale Vierdaagse Apeldoorn

De 68e editie van de Cantharel Internationale Vierdaagse Apeldoorn wordt dit jaar gehouden van dinsdag 11 tot en met vrijdag 14 juli 2023. Op woensdag 15 februari 2023 is de inschrijving geopend! Inschrijven kan via de website van de organisatie. Deze Vierdaagse van Apeldoorn kenmerkt zich, behalve door de natuur, ook door de gezellige sfeer en wordt geheel georganiseerd en uitgevoerd door vrijwilligers,
Tienduizenden wandelaars hebben al genoten van de routes door de unieke Veluwse natuur: de prachtige bossen, heidevelden, zandverstuivingen en sprengen. Maar ook door de pittoreske Veluwse dorpjes en Veluwse schatten
als Stadspark Berg & Bos, het paleispark van Kroondomein Het Loo en Paleis Het Loo.
Zowel de traditionele wandelsporter als de recreatieve wandelaar kan een wandeltrip op maat samenstellen. Er kan gekozen worden uit de afstanden van 12, 20, 30 en 40 km en voor de mogelijkheid om één, twee, drie of vier dagen te lopen. Loop je voor een prestatie of loop je voor je plezier, je gezondheid of om sociale contacten op te doen: iedereen is welkom.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief als je via email op de hoogte gehouden wilt worden van het laatste nieuws en ontwikkelingen of houd onze website regelmatig in de gaten. En volg ons ook op Facebook en Instagram!