WIEGO Nieuws – April 2023

VAN DE REDACTIE

Driekwart van de verenigingen in de regio’s Breda en Oosterhout heeft te weinig vrijwilligers. Daardoor staat zelfs de toekomst van enkele sportclubs op het spel. Die komen steeds dichter bij het moment dat ze niet meer kunnen spelen. Dat zijn met name teamsporten met een accommodatie en eventueel een kantine.

Uit een enquête van BN/De Stem onder meer dan vijftig sportverenigingen blijkt dat 74 procent van de sportbestuurders te weinig vrijwilligers heeft voor alle taken bij zijn of haar club. Meer dan 70 procent geeft daarbij aan dat het tegenwoordig moeilijker is om vrijwilligers te vinden dan voorheen. Met name het vinden van vrijwilligers die scheidsrechter, trainer of coach willen worden, blijkt moeilijk tot zeer moeilijk te zijn. Bijna twee derde van alle verenigingen heeft daar moeite mee. Jeugdteams kunnen in de nabije toekomst niet meer ingeschreven worden voor competities als ouders niet opstaan om hun steentje bij te dragen. De bestuurders van deze sportclubs wijzen vooral naar de huidige jongere generatie. Veel jongeren en ouders van jonge kinderen zouden niet geneigd zijn zich regelmatig in te zetten voor hun vereniging. De sportbestuurders noemen ook nog het toegenomen zogeheten “consumptiegedrag”. Deze groep mensen gaat ervan uit dat alles voor ze geregeld wordt, omdat ze contributie betalen. Ook leggen ouders van jeugdleden vaak de verantwoordelijkheid meer en meer bij de vereniging neer. Het afzetten van kinderen aan de poort van het sportcomplex is steeds meer regel in plaats van uitzondering.

Een aantal verengingen vrezen door het tekort aan vrijwilligers zelfs voor hun voortbestaan. Bij deze verenigingen zijn nu al bestuursleden die alle baantjes overnemen die vrijkomen. Maar wat gebeurt er als zo’n bestuurslid “omvalt”? Dan moet de strijd gestaakt worden, om maar in voetbaltermen te spreken. Dan houdt het op.” Uiteraard zijn veel sportbestuurders bang om hun vrijwilligers te overbelasten. Er zijn verenigingen waar de kantine vaker gesloten is, of die inmiddels uitgebaat is aan een commerciële bedrijf. Ook kunnen teams bij één op de tien verenigingen in onze regio niet altijd meer trainen of hun wedstrijd spelen. Daarbij gaat het zowel om jeugd- als om seniorenteams. Al deze problemen spelen echter niet alleen bij teamsporten. Want ook in onze wandelsportwereld is dit een toenemend probleem. De afgelopen jaren zijn wandelverenigingen en wandeltochten niet alleen opgeheven door corona, maar ook door het ontbreken van bestuursleden en andere vrijwilligers.
De redactie.

VERZORGING TIJDENS DE NIJMEEGSE VIERDAAGSE

Ook tijdens de komende 105e Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen te Nijmegen zorgt de Stichting Wandelsport Dordrecht en Omstreken (SWD) elke dag voor een aantal verzorgingsposten.
Iedereen kan gebruik maken van deze verzorgingsposten, maar als je je vooraf aanmeldt heb je een aantal voordelen zoals:
-Gereduceerde tarieven voor koffie, thee, melk, soep en frisdranken.
-Uitsluitend gebruik van de diensten van de E.H.B.O.
-Uitsluitend gebruik van een toilet-unit die op vrijwel al deze verzorgingsposten aanwezig is.
-(NIEUW) Op de 1e dag op de 1e verzorgingspost ontvang je een duurzame (metalen) beker voorzien van karabijnhaak. Op de verzorgingsposten kun je deze beker gebruiken voor het navullen met koffie (1 muntje) of thee (1 muntje). Gebruik je de beker niet dan betaal je de normale prijs.
Je betaalt €.25,– per persoon. Aanmelden kan ook op de 1e dag op de 1e post. Dan zijn de kosten voor leden van de KWbN €.30,– en voor niet-leden van de KWbN €.35,–.
Op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond is de E.H.B.O. op verschillende plaatsen aanwezig om de voetproblemen te behandelen, let op geen massage. Van dit alles is een brochure gemaakt, die je ongeveer twee weken vóór aanvang van de Vierdaagse wordt toegestuurd en waarin alle verzorgingsposten zijn aangegeven en de plaatsen waar ’s-avonds de E.H.B.O. behandelingen plaatsvinden.
Wil jij van deze verzorgingsposten gebruik maken, meldt je dan vóór 1 mei a.s. aan bij Hans v.d. Bruggen, tel. 076-5657357 (b.g.g.: 06-36080869) of per mail:
wsvwiego@gmail.com

Internationale Vierdaagse Apeldoorn

De 68e editie van de Cantharel Internationale Vierdaagse Apeldoorn wordt dit jaar gehouden van dinsdag 11 tot en met vrijdag 14 juli 2023. Op woensdag 15 februari 2023 is de inschrijving geopend! Inschrijven kan via de website van de organisatie. Deze Vierdaagse van Apeldoorn kenmerkt zich, behalve door de natuur, ook door de gezellige sfeer en wordt geheel georganiseerd en uitgevoerd door vrijwilligers,
Tienduizenden wandelaars hebben al genoten van de routes door de unieke Veluwse natuur: de prachtige bossen, heidevelden, zandverstuivingen en sprengen. Maar ook door de pittoreske Veluwse dorpjes en Veluwse schatten als Stadspark Berg & Bos, het paleispark van Kroondomein Het Loo en Paleis Het Loo.
Zowel de traditionele wandelsporter als de recreatieve wandelaar kan een wandeltrip op maat samenstellen. Er kan gekozen worden uit de afstanden van 12, 20, 30 en 40 km en voor de mogelijkheid om één, twee, drie of vier dagen te lopen. Loop je voor een prestatie of loop je voor je plezier, je gezondheid of om sociale contacten op te doen: iedereen is welkom.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief als je via email op de hoogte gehouden wilt worden van het laatste nieuws en ontwikkelingen of houd onze website regelmatig in de gaten. En volg ons ook op Facebook en Instagram!

OPROEP AAN DE DEELNEMERS VAN DE VIERDAAGSE NIJMEGEN, APELDOORN EN ANDERE VIERDAAGSEN

Wij vragen alle leden die dit jaar deelnemen aan de Nijmeegse Vierdaagse en/of de Apeldoornse Vierdaagse en/of een andere Vierdaagse om aan onze secretaris, Hans v.d. Bruggen, per telefoon of email door te geven welke Vierdaagse men loopt, welke afstand men loopt en voor de hoeveelste maal er wordt deelgenomen. Ga er niet (automatisch) van uit dat onze secretaris “dat wel weet”, maar geeft het per mail of telefoon aan hem door