WIEGO Nieuws – Maart 2023

VAN DE REDACTIE

Toen mijn ouders oma, resp. opa werden, volgden zij de verrichtingen van hun zijn sportende kleinkinderen. Zij keken naar de voetbalwedstrijden van mijn neefje, de atletiekwedstrijden van mijn nichtje en vroegen hoe de wandeltocht geweest was aan mijn kinderen.

Tot zijn oudste kleinzoon in de pubertijd kwam, en er geen zin meer inhad. Steeds vaker sloeg hij trainingen over, was ’s ochtends zijn bed niet uit te rammen en gedroeg zich op het veld zoals pubers dat doen. Op zijn 16e hing hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Deze puber ging liever tot diep in de nacht stappen dan dat hij voor dag en douw op het voetbalveld stond. Dat opa en oma teleurgesteld was en het ’slappe hap’ vond, deed daar niets aan af.

Als toeschouwer hebben mijn ouders in het verleden vaker moeten slikken. Langs het hockeyveld bijvoorbeeld, waar mijn zus er als lamlendige pubermeid niets van bakte. Maar gelukkig was daar ook nog zijn voetballende zoon, die toen wél de sterren van de hemel speelde. Totdat ook hij de avonden in de kroeg leuker vond dan voetballen op niveau, en koos voor een (zuipend) vriendenteam. Om uiteindelijk helemaal af te haken.

Deze week was in het nieuws dat pubers vanaf 13 jaar steeds minder interesse hebben om lid te blijven van een sportvereniging. Sportclubs zien een sterke uitstroom van pubers die andere prioriteiten hebben en geen zin in zaken als vaste trainingstijden en verplichtingen. Slecht nieuws natuurlijk, sport is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Ik weet zeker dat mijn ouders vanachter hun krant of voor de televisie hebben gedacht dat dit oud nieuws is. Maar ook dat er hoop is. Want hun oudste kleinzoon is inmiddels volwassen. En vertelde pas – en dat zouden zijn beide grootouders groot plezier hebben gedaan – dat ’ie weer zin heeft om te gaan voetballen. Op een trouwe toeschouwer kan hij dan in ieder geval niet meer rekenen, want zijn opa en oma leven niet meer. En nu maar hopen dat niet alles gaat draaien om de derde helft.

Het fenomeen van afhakende jeugd kennen wij in de wandelsport al veel langer. Veel kinderen op de basisschool lopen mee met de jaarlijkse Avondvierdaagse. Maar zodra zij naar het voortgezet onderwijs gaan, zie je ze niet meer bij de Avondvierdaagse. Vele jaren later komen sommigen dan weer terug in de wandelsport om zo bijvoorbeeld de Vierdaagse van Nijmegen te kunnen lopen. Op zich is dat natuurlijk een positief punt, maar het gezegde luidt echter: “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”.

De redactie.

FACEBOOKPAGINA VAN WIEGO

WIEGO heeft een eigen Facebookpagina! Volg en “like” ons op www.facebook.com/wsvwiegobreda en deel onze evenementen (wandeltochten) met je wandelvrienden!

VERZORGING TIJDENS DE NIJMEEGSE VIERDAAGSE

Ook tijdens de komende 105e Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen te Nijmegen zorgt de Stichting Wandelsport Dordrecht en Omstreken (SWD) elke dag voor een aantal verzorgingsposten. Iedereen kan gebruik maken van deze verzorgingsposten, maar als je je vooraf aanmeldt heb je een aantal voordelen zoals:
-Gereduceerde tarieven voor koffie, thee, melk, soep en frisdranken.
-Uitsluitend gebruik van de diensten van de E.H.B.O.
-Uitsluitend gebruik van een toilet-unit die op vrijwel al deze verzorgingsposten aanwezig is.
-(NIEUW) Op de 1e dag op de 1e verzorgingspost ontvang je een duurzame (metalen) beker voorzien van karabijnhaak. Op de verzorgingsposten kun je deze beker gebruiken voor het navullen met koffie (1 muntje) of thee (1 muntje). Gebruik je de beker niet dan betaal je de normale prijs.
Je betaalt €.25,– per persoon. Aanmelden kan ook op de 1e dag op de 1e post. Dan zijn de kosten voor leden van de KWbN €.30,– en voor niet-leden van de KWbN €.35,–.
Op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond is de E.H.B.O. op verschillende plaatsen aanwezig om de voetproblemen te behandelen, let op geen massage.
Van dit alles is een brochure gemaakt, die je ongeveer twee weken vóór aanvang van de Vierdaagse wordt toegestuurd en waarin alle verzorgingsposten zijn aangegeven en de plaatsen waar ’s-avonds de E.H.B.O. behandelingen plaatsvinden.
Wil jij van deze verzorgingsposten gebruik maken, meldt je dan vóór 1 mei a.s. aan bij Hans v.d. Bruggen, tel. 076-5657357 (b.g.g.: 06-36080869) of per mail: wsvwiego@gmail.com

Inschrijving geopend voor 4Daagse Apeldoorn

Voor iedereen die al in de starblokken te trappelen staat en voor degenen die voorzichtige plannen heeft om mee te de doen met de Vierdaagse van Apeldoorn van 11 t/m 14 juli 2023: Op woensdag 15 februari 2023 is de inschrijving geopend! Inschrijven kan via de, nog in ontwikkeling zijnde, vernieuwde website van de organisatie. Ook heeft de organisatie vóór 15 februari jl. nog een nieuwsbrief verstuurd met de link waar men zich kan inschrijven.

Deze Vierdaagse is plezierig en uitermate geschikt voor zowel doorgewinterde wandelaars als voor beginners. Waarom? Deelnemers hoeven niet persé vier dagen mee te doen en kunnen daarnaast ook nog kiezen uit korte en langere afstanden. Je hebt de keuze uit 12, 20, 30 en 40 kilometer per dag. En je kan ook gewoon één, twee of drie dagen deelnemen in plaats van alle vier de dagen. Alle wandelaars kunnen er vanuit gaan dat de organisatie zich 100% inzet voor een optimale wandelervaring van de deelnemers.”
Elke dag van de Cantharel Internationale 4Daagse Apeldoorn speelt zich af in een ander gebied in de omgeving van Apeldoorn. Op de vierde dag krijg je als deelnemer, begeleid door vrolijke muziek, de welverdiende bloemen, medaille en warme ontvangst door organisatie, vrienden en familie.
Kijk voor meer informatie of inschrijven op de website van deze Vierdaagse.

JUBILEUMCOMMISSIE 60-JARIG BESTAAN WIEGO

Onze vereniging WIEGO is op 6 oktober 1965 opgericht. Dat wil zeggen dat WIEGO 60 jaar bestaat in het jaar 2025. In de algemene ledenvergadering van juni 2022 is voorgesteld om een jubileumcommissie in te stellen om dit feit in 2025 te vieren. Tijdens de algemene ledenvergadering in december jl. heeft dit als punt op de agenda gestaan. Een paar leden hebben zich toen aangemeld. Maar het bestuur van WIEGO en de huidige leden van deze commissie zoeken nog versterking. Het liefst zien zij een paar leden die ervaring hebben bij het 40- en 50 jarig bestaan. Heeft u interesse of wilt u weten wat e.e.a. inhoudt, neem dan contact op met In de Munk (zie pagina 1).

BIJDRAGE REISKOSTEN BUSREIZEN

Door de stijgende inflatie en de stijging van de brandstofprijzen is het bestuur genoodzaakt om de bijdrage in de reiskosten van de busreizen te verhogen met één euro (€ 1,00). De nieuwe bedragen zijn als volgt:
-lid afd. Wandelsport t/m 16 jaar : € 4,50;
-lid afd. Wandelsport van 17 jaar en ouder: € 9,00;
-lid afd. Recr. Wandelen en donateurs : € 12,50 (met herinnering: € 14,00);
-anderen (geen lid) : € 15,50 (met herinnering: € 17,00).
Leden die binnen WIEGO behulpzaam zijn als vrijwilliger krijgen hierop een korting van € 1,00.
Verder worden er voor bepaalde speciale (dure) busritten andere (= hogere) prijzen berekend.
Het bestuur heeft deze beslissing met pijn in het hart moeten nemen omdat het Gewoon niet anders kan en alles in prijs stijgt.

OPROEP AAN DE DEELNEMERS VAN DE VIERDAAGSE NIJMEGEN, APELDOORN EN ANDERE VIERDAAGSEN

Wij vragen alle leden die dit jaar deelnemen aan de Nijmeegse Vierdaagse en/of de Apeldoornse Vierdaagse en/of een andere Vierdaagse om aan onze secretaris, Hans v.d. Bruggen, per telefoon of email door te geven welke Vierdaagse men loopt, welke afstand men loopt en voor de hoeveelste maal er wordt deelgenomen. Ga er niet (automatisch) van uit dat onze secretaris “dat wel weet”, maar geeft het per mail of telefoon aan hem door