WIEGO Nieuws – November 2023

VAN DE REDACTIE

Met de campagne ’Sport gaat niet vanzelf’ wil NOC NSF samen met enkele andere partijen sport en bewegen stimuleren. Ze doen een oproep aan de politiek. Het is niet twee voor twaalf, maar tien óver twaalf. We staan er in Nederland op dit moment heel slecht voor als het gaat om bewegen. NRC publiceerde onlangs een artikel met schokkende cijfers. Ons land is in een crisis beland, een bewegingscrisis. Een schrikbarend aantal kinderen kampt met overgewicht, breuken zijn aan de orde van de dag en een op de zes kinderen speelt nooit buiten. Stijgende zorgkosten en ziektes vanwege bewegingsarmoede, waardoor mensen jonger sterven. Terwijl de overheid zegt het volk gezonder te willen maken door mensen meer te laten bewegen.

De boodschap in het NRC-artikel is dat de politiek met een sportwet zou moeten komen. Het idee is om sport een publieke verantwoordelijkheid te maken en de rol van de overheid in het ondersteunen en bevorderen van sportactiviteiten te formaliseren via wetgeving. Dit zou de sportsector helpen bij plannen en ontwikkelen van beleid en programma’s, met de overheid als actieve partner in dit proces. Dit klinkt zo saai. Hoe kunnen we simpelweg spelen weer leuker maken? Laten we niet vergeten dat bewegen ook plezierig kan zijn.

Als ik terugdenk aan mijn jeugd, herinner ik me eindeloze uren van spelen. Voetballen op straat of met mijn inline skates de hele wijk door racen. Dat gevoel van vrijheid is onvergetelijk. Hoe kunnen we datzelfde plezier terugbrengen bij onze kinderen? Ja, de smartphone is een deel van ons leven geworden en heeft ons op sommige manieren van de speelvelden weggetrokken. Maar laten we diezelfde technologie gebruiken om bewegen leuker te maken. Luister naar je favoriete muziek tijdens het joggen of zet een inspirerende podcast op tijdens het fietsen. En laten we niet vergeten dat ’gamification’, zoals we hebben gezien met Pokémon Go, ons kan motiveren om naar buiten te gaan en te bewegen.

Laten we streven naar een toekomst waarin sport en beweging weer centraal staan in het leven van ons allemaal. Een sportwet zou een stap in de richting kunnen zijn. Het is een uitdaging voor het nieuwe kabinet om beleid te ontwikkelen dat zich uitstrekt over een langere termijn dan vier jaar en dat de gezondheid en het welzijn bevordert. Het plezier van spelen en bewegen moeten we met zijn allen omarmen.

Laten we onze smartphones slim inzetten en een gezondere en fittere toekomst creëren voor de volgende generaties.
De redactie.