WIEGO Nieuws – December 2023

Van de REDACTIE

Allereerst willen wij al onze leden, donateurs, adverteerders en sponsoren alvast hele fijne kerstdagen en een prettige jaarwisseling toewensen. Inmiddels is het december, maar de winter is nog niet begonnen. Althans, die begint pas rond 21 december. Ondanks dat het weer soms een andere indruk geeft, is het nog steeds herfst. En de herfst laat zien dat er een tijd is voor sterven en afscheid nemen. De dagen worden steeds korter, de koude neemt toe en ook de vallende bladeren van bomen en struiken doen dan denken aan dood, verlies en rouw. Het is dan ook geen toeval dat Allerzielen bij de Rooms Katholieke Kerk midden in de herfst valt. Op die dag gaan vaak veel families naar de begraafplaatsen waar ze de graven van hun overleden dierbaren schoonmaken, deze versieren met bloemen en er soms ook kaarsen of lantaarns bij neerzetten. Maar – zoals gezegd – na de herfst komt de winter en daarna weer de lente en de zomer. Alles komt dan weer tot leven en bloei.

Ook de wandelsport is afhankelijk van de seizoenen. Maar dan in een andere volgorde en ritme. In de lente beginnen veel wandelaars te lopen om te trainen voor de Vierdaagse van Nijmegen of andere plaatsen. En velen zakken dan daarna weer in of stoppen zelfs tijdelijk of definitief. Voor hen komt de herfst er weer aan. Maar ook in de winter gaat het wandelen gewoon door. Denk dan aan de diverse Winterserietochten, Oliebollentochten of Snerttochten. Aansluitend komen dan natuurlijk weer de Lente- of Voorjaarstochten. Voor echte wandelaars is er dus geen definitief of tijdelijk afscheid. Het leven en het wandelen gaan gewoon door. Dat geldt ook voor de verenigingen waar wandelaars lid van zijn of die wandeltochten organiseren.

Maar die verenigingen moeten wel levend worden gehouden, want anders komt voor hen na de herfst inderdaad de winter. Verenigingen zijn gebouwd op en door de leden. De leden zorgen voor het leven in de verenigingen. Verenigingen zijn geen sportscholen met betaalde krachten waar men tegen betaling kan sporten. Bij verenigingen betaald men een (lage) contributie waar tegen over staat dat de leden in natura hun diensten aanbieden. Daarmee staat of valt een vereniging. Willen wij verenigingen levend houden dan moeten de leden zo’n organisatie niet laten zitten omdat het te koud, te nat of te warm is.

Blijf steeds actief en blijf wandelen met de vereniging. Het mes snijdt dan aan twee kanten: uw vereniging blijft leven en u zelf heeft ook nog eens kans op een langer leven.
De redactie.