49e Markdal-wandeltocht in corona-tijd

Op zaterdag 26 september 2020 organiseerde WIEGO de 49e Markdalwandeltocht. Het was even wennen voor WIEGO en voor de deelnemers, want het was de eerste tocht die WIEGO sinds 29 februari jl. organiseerde. Door de corona-crisis kon WIEGO eind juni de jaarlijkse Bossentocht namelijk niet organiseren. Ook was het wennen doordat vanwege het corona virus alles “corona-proef” moest zijn volgens de regels en richtlijnen van wandelbond KWBN. Omdat wandelsport een buitensport en “doorstroomsport” is, gaf het parkoers geen probleem.Maar het inrichten en bemannen/bevrouwen van het startbureau was anders dan normaal. Slechts 2 medewerkers aan de tafel achter doorzichtig tafelzeil, zodat het contact met de deelnemers zo klein mogelijk was. Ook de deelnemers zelf was vooraf gevraagd gebruik te maken van de online inschrijfmogelijkheid van de KWBN. Daardoor betaalden zij het inschrijfgeld via deze wandelbond en ontvangen daarvoor een startbewijs. Dit bewijs lieten zij aan de inschrijftafel zien en werd gecontroleerd met de lijst die wij van de bond hadden ontvangen. Hierna kregen de wandelaars hun parkoersbeschrijving en konden aan de wandel gaan. Eventueel werd ook meteen de herinneringsmedaille meegegeven en het wandel/kilometerboekje afgestempeld en van inlegvel voorzien. Er werd geen contrôlekaartje meegegeven en er was onderweg ook geen controle op de rustplaats.

Ook de startlocatie zelf was “corona-proef” ingericht. Bij de ingang aan de Duivelsbruglaan was door middel van linten een in- en uitgang gecreëerd, waardoor een looprichting was ontstaan. Dit ging door tot in gebouw, Mariëndal waar ook een aparte in- en uitgang was. Daarmee werd voorkomen dat wandelaars tegen elkaar inliepen. Dit alles werd zeer gewaardeerd door de deelnemers, die al zeer blij waren dat zij eindelijk weer eens gewoon een wandeltocht konden lopen. Ook waren er geen eigen verzorgingsposten om de contacten zo klein mogelijk te houden. Deze posten zouden sowieso corona-proef moeten zijn. Daarom kwamen de deelnemers op de afstanden 25 en 30 km twee maal op de centrale rustplaats. En de deelnemers op de afstand 40 km kwamen daar zelfs drie maal.

Er waren totaal 194 deelnemers. Dat lijkt weinig omdat er meestal tussen de 450 en 490 wandelaars komen, maar in 2019 kwamen er ook slechts 230 deelnemers. En van andere verenigingen die al een tocht hadden georganiseerd hoorden wij dat de opkomst bij hun tocht soms maar een kwart van de normale deelname was.

De route voerde de deelnemers voor een deel door het Mastbos, en vandaar via de Reeptiend naar de centrale rustplaats in Taveerne Jeugdland te Ulvenhout. Daarbij gingen de 5 km-lopers vanaf de Reeptiend langs de rivier De Mark terug naar de finish. Vanaf de rustplaats maakten de afstanden 25, 30 en 40 km een lus via De Blauwe Kamer, een klein stukje van het Mastbos, over het terrein van De Klokkenberg en het Ulvenhoutse Voorbos terug naar de rustplaats op Jeugdland. Daar vandaan maakte de afstand 40 km een tweede lus via het Voorbos, landgoed Anneville, het St. Annabos en het Voorbus terug naar Jeugdland. Vanaf deze centrale rustplaats liepen de wandelaars (afhankelijk van hun afstand) nogmaals deels door het Voorbos en daarna via landgoed Wolfslaar en De Bieberg en tenslotte langs de Rivier De Mark terug naar de finish. Daar gebruikte een deel van de wandelaars nog wat om de inwendige mens te versterken en werd de organisatie hartelijk bedankt voor het gebodene en met name de parkoersbewijzering. Omdat 122 van de 194 deelnemers zich hadden ingeschreven via het online programma van wandelbond KWBN is van deze wandelaars niet bekend van welke (Nederlandse) verenigingen zij lid zijn. Alleen was aangegeven of zij bondslid waren of niet.

Dit jaar was het 75 jaar geleden dat Nederland in 1945 bevrijd werd van de Duitse bezettingsmacht. Breda was echter al eind oktober 1944bevrijd en wel door de Poolse 1e Pantserdivisie. Op de herinneringsmedaille van de vorige Markdaltocht was dan ook afgebeeld het insigne van deze Poolse divisie. Om toch de 75-jarige bevrijding van Nederland op de medaille te zetten in combinatie met de Poolse bevrijders, was gekozen voor een afbeelding van de Poolse kapel die staat op de hoek van de Wilhelminasingel en de Claudius Prinsenlaan. Van de deelnemers kozen er 40 voor de herinneringsmedaille.