Wiego Nieuws – april 2022

VAN DE REDACTIE

Er gaat geen zaterdag voorbij zonder dat er veel mensen zijn die zich er over verbazen dat het alweer weekend is. Hoewel zeker in de huidige tijd elke week voorbij vliegt, blijven zij volharden in hun verwondering. Dat zijn vaak dezelfde mensen die die ook altijd in december tegen elkaar zeggen dat het jaar weer afschuwelijk snel voorbij is gegaan. Maar als je zelf zo om je heen kijkt naar anderen, voelt het inderdaad alsof je alleen maar met je ogen hebt geknipperd. Maar niet alleen vliegt de tijd, de tijd lijkt ook daadwerkelijk sneller te gaan. Inderdaad “lijkt”, want iedereen weet dat dit niet zo is. Maar de manier waarop met tijd ervaart, is voor iedereen anders en kan in de loop der jaren ook veranderen. Bijvoorbeeld omdat het overgrote deel van iemands leven al voorbij of omdat men de dagen, weken, maanden of zelfs jaren zo indeelt dat vrije tijd steeds spaarzamer wordt.

Dat is precies wat onderzoekers zo fascinerend aan tijd vinden: tijd is objectief en subjectief waar te nemen. Men kan tijd niet controleren, maar zelf bepalen hoe men er mee omgaat. Zo is het bijvoorbeeld jammer om je door de uren heen te scrollen of te zappen, als je daar geen voldoening uit haalt. Ook is het jammer om te blijven hangen in een baan die je eigenlijk niet wilt. En zelfs je dood ergeren als je in de verkeerde kassarij staat, is zonde van je tijd. Er zijn al veel boeken geschreven over hoe het wel zou moeten. Maar bij velen blijft vooral hangen dat het onverstandig is om te veel van jezelf te moeten en altijd alles te plannen. Een erg lange “to-do lijst” zorgt er dan voor dat je minder geniet van het leven. En achter de tijd aanhollen is feitelijk stressvol, terwijl het leven in het nu juist heel fijn kan zijn.

Maar gaan we dan proberen bewuster met onze tijd om te gaan? Clichés van het kaliber “maak van iedere dag een feestje” zijn immers hartstikke waar. Natuurlijk verliezen we ons daarbij tijdens die feestjes in de tijd. Wat zou dat? Je hebt dan in ieder geval wel genoten van elke minuut. Er is een Engels gezegde dat zegt: “Time flies when you’re having fun” (De tijd vliegt als je plezier hebt). Dus weg met de “to-do lijstjes”.

Voor ons als wandelaars geldt daarbij dat we ook moeten blijven genieten van de wandeltochten waaraan we deelnemen. Of dat nu is het genieten van de omgeving waar we lopen, of het gezelschap van onze medewandelaars, dat maakt niet uit.
De redactie.

FACEBOOKPAGINA VAN WIEGO

WIEGO heeft een eigen Facebookpagina! Volg en “like” ons op www.facebook.com/wsvwiegobreda en deel onze evenementen (wandeltochten) met je wandelvrienden!

MEDEWERKERS GEZOCHT VOOR AVONDVIERDAAGSE GINNEKEN

Voor de 74e AVONDVIERDAAGSE, die van maandag 30 mei t/m donderdag 2 juni 2022 in de Bredase wijk Ginneken wordt georganiseerd door de Commissie Avondvierdaagse van WIEGO zijn medewerkers nodig om als verkeersregelaar en als uitdeelpost op te treden. Dat houdt in dat u met één of meer personen op bepaalde punten in het parkoers er voor zorgt dat de deelnemers veilig kunnen oversteken dan wel en kleine versnapering krijgen. Voor de verkeersregelaars moet een korte cursus via internet worden gedaan. Daarom vragen wij onze leden om één (of eventueel meer) avonden te komen helpen. Hiermee steunt u ook meteen de kas van onze vereniging. Als u wilt en kunt helpen geef u dan zo snel mogelijk op bij onze secretaris, Hans v.d. Bruggen (tel. 076-5657357, b.g.g.. 06-36080869 of email wsvwiego@gmail.com). Vermeld ook welke avond(en) u kunt helpen. Wacht niet met aanmelden, maar doe het NU. De organisatie weet dan snel wie er helpen en kan een planning maken; ook vanwege de cursus voor de verkeersregelaars.

ONDERHOUD WANDELNETWERK

In en rond Breda is een wandelnetwerk opgebouwd. Dit is herkenbaar aan de gele en groene verfstrepen op bomen en op de groene plaatjes met gele driehoek op palen e.d. Dit wandelnetwerk wordt 2 maal per jaar door leden van WIEGO gecontroleerd of alles nog in goede staat is. Daarvoor zoeken wij een paar leden die een deel daarvan met z’n tweeën controleren, rapporteren en bijwerken. Mankementen worden dan doorgegeven aan onze coördinatrice Anny van Lint. Door het afhaken/stoppen van enige leden zijn wij op zoek naar vervangers. Wilt u meer weten of heeft u interesse, neem dan contact op met Anny van Lint via email: annyvanlint@gmail.com of tel. no. 076-5420316

Inschrijving 104e Vierdaagse Nijmegen niet vol

Voor het eerst sinds circa vijftien jaar kunnen alle wandelliefhebbers die zich hebben ingeschreven voor de Nijmeegse Vierdaagse zonder loting deelnemen. De aanmeldtermijn voor ’s werelds grootste wandelevenement sloot vrijdagmiddag 25 maart 2022. Na een eerste telling bleek dat er 41.609 inschrijvingen waren voor de 104e editie. Op het parcours zijn maximaal 47.000 lopers welkom, maar de organisatie liet bij de laatste edities steeds 49.000 inschrijvingen toe. Dit gaf nooit problemen omdat jaarlijks zo’n 4000 mensen niet aan de start verschenen.
Nu het wandelevenement van 19 t/m 22 juni a.s. verre van vol loopt, kan elke inschrijver beginnen met trainen. „Een groot voordeel, want we vinden het altijd vreselijk om enthousiastelingen te moeten teleurstellen”, zo meldt de organisatie bij monde van Babs Rijke. Voor late beslissers is er van 4 t/m 29 april 2022 een tweede inschrijfronde. Ook daarna wordt er niet geloot. „Mochten we alsnog aan de 49.000 aanmeldingen komen, dan stoppen we met inschrijven”, aldus Babs Rijke.
De organisatie zegt niet te schrikken van de wat tegenvallende animo. „We hielden er rekening mee. Het is altijd rustiger in jaren nadat zich grote gebeurtenissen voordeden. Dat zagen we ook in de Vierdaagse van 2007, toen de mars een jaar eerder na de eerste dag werd stilgelegd omdat in de extreme hitte twee wandelaars overleden. Dit jaar moeten de mensen weer wat vertrouwen hervinden na twee corona-afgelastingen. Sommige wandelaars zijn bovendien nog wat angstig, want corona is natuurlijk nog niet helemaal weg en ook er is nog een oorlog in Oekraïne, somt Babs Rijke op.

VERZORGING TIJDENS DE NIJMEEGSE VIERDAAGSE

Van 19 t/m 22 juli 2022 worden in Nijmegen de 104e Int. Vierdaagse Afstandsmarsen gehouden. Ook dit jaar bestaat voor onze leden en hun kennissen weer de mogelijkheid om gebruik te maken van de verzorgingsposten van St. Wandelsport Dordrecht e.o. (SWD) langs de route. De deelnamekosten zijn dit jaar € 20.00. Daarvoor staan er op alle posten dixi’s speciaal voor de wandelaars die deelnemen aan deze verzorging. Ook is er de mogelijkheid om onderweg of na afloop geholpen te worden door ehbo-ers van deze verzorging. Op de afstand 30 km staan dagelijks 2 tot 3 posten en op de afstanden 40 en 5 km staan 3 tot 4 posten. Aanmelden voor deze verzorging kan via onze secretaris, Hans van der Bruggen.