Winterserietocht no. 3 oude stijl

Op zaterdag 4 februari 2023 kon WIEGO – net als vorig jaar – de 3e tocht van de 51e Winterserie-wandeltochten voor het seizoen 2022-2023 weer op de normale, fysieke manier organiseren. Geen last meer van corona-maatregelen. Alles kon weer op de gewone manier. Wel is naast de fysieke uitvoering de mogelijk gebleven om de tocht virtueel te lopen. En ook kan er ingeschreven worden via het Online Inschrijfprogramma van de wandelbond naast het inschrijven op de startlocatie.

Er deden dit keer totaal 465 wandelaars mee. Dat was meer dan verwacht. De organisatie had optimistisch op ca.300 deelnemers gerekend. Gelukkig waren er voldoende parkoersbeschrijvingen op voorraad. Alleen kwamen we aan het eind van de dag een aantal inlegvellen voor de wandel/kilometerboekjes tekort. Maar die zijn nog dezelfde avond per mail naar de betreffende wandelaars verstuurd. Verder zijn er nog steeds geen eigen verzorgingsposten, maar waren er op de rustplaatsen wel een controlepost. Ook pannenkoekenboerderij Het Smokkelaartje te Strijbeek en taveerne Jeugdland te Ulvenhout (waar de rustplaatsen waren), waren weer gewoon open, zodat de wandelaars daar wat konden gebruiken en zo nodig naar het toilet konden. En alle 14 medewerkers die betrokken waren bij de voorbereiding en uitvoering van de tocht, hebben zich weer tot grote tevredenheid van de wandelaars ten volle ingezet en daar zijn wij hen dan ook zeer dankbaar voor.

Het parkoers van deze Winterserietocht voerde de deelnemers (afhankelijk van de door hen gekozen afstand) via het terrein van het voormalige Laurensziekenhuis aan de Ulvenhoutselaan naar en door het natuurgebied Wolfslaar en het Ulvenhoutse Voorbos. Daarna liepen de deelnemers via landgoed Anneville, de Annevillelaan, de Geersbroekseweg en de Chaamseweg naar en langs de landgoederen Hondsdonk en Luchtenburg via de Hondsdonkseweg. De naam van deze weg doet meer vermoeden dan het waar kan maken. Het is namelijk een zandweg met flink wat kuilen, die soms vol water staan. Daarna werd via het vennengebied van de Strijbeekse Heide de rustplaats bij pannenkoekenboerderij Het Smokkelaartje te Strijbeek bereikt.

Voor de afstand 40 km volgden hierna een lus door het gebied van de Strijbeekse Heide, over de Ginderdoorstraat langs Toontje Schoen, over de Hemelstraat en de Vagevuurstraat langs het gehucht Grazen terug naar de rustplaats bij Het Smokkelaartje. Daarna vervolgde de route zijn weg via het natuurgebied de Goudberg en langs het gehucht Strijbeek terug naar het vennengebied van de Strijbeekse Heide. Dit keer dus nog geen route door België naar Meersel-Dreef. Tijdens het ontwerpen van het te lopen parkoers waren de coronaregels in België en Nederland niet gelijk aan elkaar, terwijl er op dat moment verhoudingsgewijs nog veel coronagevallen in met name Vlaanderen waren.

Verder liepen de wandelaars langs en over het landgoed Luchtenburg naar de Chaamseweg en verder door Ulvenhout en het Ulvenhoutse Voorbos naar taveerne Jeugdland op het gelijknamige sportpark, waar weer een rustgelegenheid was. Hierna ging de route naar de Reeptiendbrug waar de afstand 40 km nog een extra lus maakte langs de rivier De Mark, over het terrein van landgoed De Klokkenberg en door het Mastbos om tenslotte via de Reeptiend weer aan te sluiten bij de overige afstanden om langs de rivier De Mark de finish bij Mariëndal aan de Duivelsbruglaan te bereiken.

De deelnemers hadden bij het inschrijven de keuze om al dan niet voor een herinneringsmedaille te lopen. Omdat 112 (83 bij de fysieke tocht en 29 voor de digitale versie) van de 465 deelnemers zich online hadden ingeschreven, is van hen niet bekend van welke (Nederlandse) verenigingen zij lid zijn. Alleen was aangegeven of zij wel of geen bondslid waren. Vandaar dat navolgend overzicht niet volledig is. Onder de deelnemers waren dit keer 28 Belgen.

Zoals al vermeld waren er dit keer 28 Belgische deelnemers. Van de Belgische vereniging de Sint Jansstappers uit Essen-Wildert kwamen er namelijk maar 2 uit België; de overige 14 leden kwamen uit Nederland.