WIEGO Nieuws – Juni 2023

VAN DE REDACTIE

Inmiddels is de maand mei al weer voorbij als u dit leest. Maar er is toch een reden om nog stil te staan bij die maand. Zoals december de maand is van Sinterklaas, Kerstmis en de Oudjaarsviering, zo is de maand mei ook een periode met belangrijke gebeurtenissen uit het verleden om even stil bij te blijven staan. Al is dat laatste voor een wandelaar natuurlijk wel moeilijk, want die wil doorlopen. Maar toch even stil blijven staan bij de maand mei. Zoals reeds eerder is geschreven, is de maand mei bekend om de dodenherdenking op 4 mei voor de gevallenen tijdens de 2e Wereldoorlog. En verder is er dan 5 mei waarop de bevrijding van de Duitse bezetting tijdens de 2e Wereldoorlog wordt gevierd. Maar vaak valt ook Pinksteren in de maand mei. En dat is voor gelovigen ook een weekend waaraan zij belang hechten. Wat meer op de achtergrond, maar niet minder belangrijk, is de Duitse inval op 10 mei 1940 met de daarop volgende gevechten van het Nederlandse leger tegen de Duitse aanvallen. Die gevechten eindigden op 15 mei 1940 met de capitulatie van het Nederlandse leger na het beruchte bombardement op Rotterdam, waarbij veel onschuldige slachtoffers vielen.

Maar niet heel Nederland capituleerde op 15 mei 1940. In de provincie Zeeland, en met name op Zuid-Beveland, Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen vocht het Franse leger met het Nederlandse leger om de Duitsers tegen te houden in een poging om Frankrijk te vrijwaren van een Duitse aanval. Pas op 27 mei 1940 was heel Nederland bezet door het Duitse leger. Ook minder bekend – maar niet bij Bredanaars – is het feit dat op 12 mei 1940 (2e Pinksterdag) de bevolking van Breda moest evacueren op last van de toenmalige burgermeester vanwege mogelijke gevechten tussen enerzijds het Nederlandse en Franse leger tegen het Duitse leger. Uiteindelijk kwamen die gevechten er niet. Maar van de 10.000den gevluchte Bredanaars zijn er door de oorlogshandelingen toch 112 inwoners onderweg omgekomen. Het beeld De Vlucht in het Bredase stadspark Valkenberg herinnerd aan deze tragedie.

De maand mei is dus niet alleen een maand van vreugde, vrijheid, feest en de natuur die in bloei staat, maar ook en maand van bezinning over wat er in 1940 is gebeurd.

Als u aan het wandelen bent, zal dit alles niet het eerste zijn wat bij u opkomt, maar het heeft er wel voor gezorgd dat wij momenteel vrij zijn om te wandelen waar en wanneer wij willen. Mogelijk toch iets om dan even bij stil te staan.